Kafu odabrao: Da li je ovo najbolji brazilski tim svih vremena?

Brazilac, u autorskom tekstu za "Guardian" odabrao najbolji tim Brazila svih vremena
1197 pregleda 8 komentar(a)
Kafu, Foto: Twitter
Kafu, Foto: Twitter
Ažurirano: 31.05.2018. 05:49h

Legendarni brazilski fudbaler, Markos Evengelista da Moraeš, poznatiji kao Kafu, u autorskom tekstu za britanski "Guardian" izabrao je najbolji brazilski tim svih vremena.

Za Brazil je nastupalo mnogo vrhunskih fudbalera, pa Kafuu nije bilo lako da odabere 11 igrača.

Na spisku čuvenog desnog beka nije bilo mjesta za Romarija, Ronaldinja, Nejmara, Garinču...

"Teško je izabrati 11 najboljih Brazilaca. Toliko sjajnih igrača imamo na svim pozicijama", rekao je Kafu, a onda i otkrio kako bi izgledala njegova ekipa.

"To bi bio ofanzivan tim. Možda bismo primali mnogo golova, ali isto tako bismo ih i dosta postizali. Minimum pet na svakoj utakmici", kazao je brazilski as, a onda i krenuo da objašnjava svoj izbor.

"Na golu bi bio Tafarel. Bio je tako smiren. Uvijek nam je ulivao dodatno samopouzdanje. Bio je prvi čuvar mreže na tri Svjetska prvenstva, što nije lako ostvariti", objašnjava Kafu.

Desni bek je Karlos Alberto Tores.

"Bilo da napada ili da se brani, Karlos Alberto je uvijek bio dobar. Bio je sjajan lider. Imao je nevjerovatnu tehniku. Njegov pogodak Italiji 1970. u Meksiku je fenomenalan."

Štoperski tandem činili bi Aldair i Lusio.

"Iako nikada nijesu igrali zajedno, vjerujem da bi to bilo odlično partnerstvo. Aldair je uvijek bio smiren. Nikada nije donio lošu odluku. Njegovo pozicioniranje je bilo sjajno. Sarađivali smo u Romi i reprezentaciji i uvijek bi mi čuvao leđa, dok sam bio u napadu. Sa druge strane Lusio je agresivniji. Mnogo golova je postigao, posjedovao je sve kvalitete vrhunskog igrača", priča Kafu, koji je sa Brazilom osvojio Mundijal 1994. i 2002. Igrao je i finale 1998.

Lijevi bek, naravno, Roberto Karlos.

"Svjetski šampion. Igrao je mnogo godina na vrhunskom nivou. Imao je raketu u nogama. Nikada nijesam vidio da neko snažno šutira kao on", piše Kafu u autorskom tekstu.

Nakon odbrane, na red je došla sredina terena.

"Težak izbor, ali mogu odabrati samo četvoricu. Zadnji vezni bio bi Paulo Roberto Falkao. Blistao je na Mundijalu 1982. Pametan igrač. Kralj asistencija. Na terenu nikada nije djelovao izgubljeno", objašnjava Kafu.

Ispred Falkaa super trio – Ziko, Rivaldo i Rivelinjo.

"Rivelinjo je najbolji dribler svih vremena. Ziko je bio inteligentan. Imao je nevjerovatnu viziju i savršeno je izvodio slobodne udarce. Rivaldo je bio genije. Uživanje je bilo gledati ga sa loptom. Bio je maestralan."

Napadački tandem - Ronaldo i Pele.

"Lako je odabrati napadače. Pele je najbolji igrač svih vremena. Sportista vijeka, postigao je više od 1000 golova. Osvojio je Svjetsko prvenstvo tri puta. Kompletan igrač. Njegov partner u napadu bio bi Ronaldo. I on je bio nevjerovatan. Fudbaler za primjer. U karijeri je imao probleme sa povredama, ali se uspješno izborio sa svakom. Jedan je od najzaslužnijih što smo osvojili Mundijal 2002. godine", kazao je na kraju teksta Kafu.

Selektor ovog tima, po Kafuovom izboru, bio bi Mario Zagalo. Legendarni Zagalo bio je trener tima, koji se u Meksiku 1970. okitio titulom svjetskog prvaka. Karioke je predvodio i u Francuskoj 1998, kada su osvojili drugo mjesto.

Bonus video: