Budućnost sa Slaskom, Čelik sa Borcem iz Banjaluke, Zeta i Rudar sa Jermencima

Prva utakmica igra se 17. jula u Podgorici, revanš je sedam dana kasnije u Poljskoj
26 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 11:01h

Budućnost će u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati sa poljskim šampionom Slaskom iz Vroclava. Prva utakmica je 17. ili 18. jula u Podgorici, revanš je sedam dana kasnije u Poljskoj.

To je epilog današnjeg žrijeba u centrali Uefe u Nionu, u kojem je Budućnost za dlaku izbjegla beogradski Partizan, jer su timovi bili u istoj podgrupi koja je određena prije žrijeba.

Slask je možda manje atraktivan, ali definitivno jednako težak rival. Dolazi iz jedne od zemalja domaćina Evropskog prvenstva, u kojoj se posljednjih godina, makar za naše prilike, igra odličan fudbal.

U sezoni 2009/10 Budućnost je u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrala protiv poljske Polonije i ispala sa 2:1 u ukupom skoru, uprkos pobjedi u revanšu u Varšavi od 1:0.

Trener Podgoričana Radislav Dragićević želio je prije žrijeba da izbjegne Partizan i Dinamo, ali ni Slask ne spada u onu grupu rivala koje je priželjkivao da dobije.

"Dobili smo teškog rivala, poljska liga je jaka, sama činjenica da fudbaleri iz našeg šampionata idu da igraju u Poljsku govori da je Slask favorit. Kako god, ozbiljno se pripremamo za drugo kolo kvalifikacija, a mnogo toga zavisiće i od sastava našeg tima sa kojim ćemo dočekati utakmice", kazao je Dragićević.

U Slasku igraju dva slovenačka reprezentativca, Rok Elzner i Dalibor Stevanović, nekadašnji fudbaler Real Sosijedada. Igra i Bosanac Amir Spahić, po jedan Brazilac i Argentinac, ali je najveća zvijezda tima Poljak - 30-godišnji Przenislav Kazmijerčak je do prije dvije sezone nosio dres Porta, igrao je i za Derbi kaunti...

Amir Spahić, nekadašnji igrač Željezničara, dao je izjavu za klupski sajt Slaska:

"Budućnost nije lak protivnik. Trener ponavlja da se na prostoru bivše Jugoslavije igra dobar fudbal i sasvim je u pravu. Imao sam priliku da igram protiv tima iz Podgorice, kada sam bio u Željezničaru. Pobijedili smo, ali je to samo bio sparing meč. Fudbal u Crnoj Gori je u usponu, o čemu svjedoči dobar rezultat reprezentacije u kvalifikacijama za EP. Čeka nas težak posao, ali vjerujem da ćemo uspjeti", kazao je Spahić.

Veliki izazov za fudbalere Budućnosti biće i nastup na jednom od stadiona na kojima se trenutno igra Evropsko prvenstvo. Gradski stadion u Vroclavu otvoren je septembra prošle godine i ima kapacitet 40.000 mjesta. Na njemu su se igrali mečevi grupe A Evropskog prvenstva, Rusija - Češka, Grčka - Češka i Češka - Poljska.

"Kao što smo i očekivali, Slask ima dosta stranaca, sve im je složeno pod konac. Čekaju nas teške utakmice i moraćemo dobro da se pripremimo. Možda je mali hendikep što ne igramo revanš na našem stadion", dodao je Dragićević.

Popularna "vojska", kako je nadimak Slaska zbog zelenih dresova, je aktuelni šampion Poljske. Tim iz Vroclava je ugrabio titulu sa bodom više u odnosu na drugoplasirani Ruh, te tri više od Legije iz Varšave. Slask je sezonu ranije bio vicešampion.

Mečevi crnogorskog i poljskog šampiona biće dobra uvertira u sudar seniorskih reprezntacija Crne Gore i Poljske 7. septembra u Podgorici u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Čelik protiv Borca iz Banjaluke, Jermenci čekaju Rudar i Zetu

Protivnik Čelika u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope biće Borac iz Banjaluke, što je kraće putovanje i povoljnija opcija od onoga što su dobili Rudar i Zeta.

Oba tima putuju u Jermeniju, na noge rivalima čiji je šampionat uveliko u toku - protivnik Rudara je Širak iz Gjurmija, trenutno drugoplasirani tim tamošnje lige, dok je protivnik Zete nešto poznatiji Pjunik iz Jerevana, koji je doduše tek 5. na tabeli nakon 13 kola.

Čelik u prvom meču 5. jula gostuje u Banjaluci, za razliku od Zete i Rudara, koji su domaćini u prvim utakmicama. Revanši su 12. jula.

Za trenera Čelika Slavoljuba Bubanju, koji je čak osam godina igrao u Bosni i Hercegovini, biće ovo emotivan dvomeč:

"Nosim izuzetno lijepe uspomene iz Banjaluke, na tom stadionu sam osvojio Kup Republike Srpske, a neki igrači koji su tada igrali i dan-danas nose dres Borca. Igramo sa ekipom koju fantastično poznajem i biće paklena atmosfera na oba meča, s obzirom da znam kakvi su navijači Borca, te šta tek spremaju naši navijači", rekao je Bubanja, koji je zadovoljan žrijebom:

"Naša prednost je što revanš igramo u Nikšiću, a njihova što su nešto iskusniji, jer već četiri godine igraju Evropu. Ali, i prije izvlačenja sam rekao da se nikome nećemo pomjeriti, naročito ne Borcu. Ako bih mjerio u procentima, šanse su 50:50", rekao je Bubanja.

Borac je bio treći na tabeli lige Bosne i Hercegovine, iza Željezničara i Širokog brijega. Ekipa je definitivno slabija nego što je bila sezonu ranije, kada je osvojila titulu.

Interesantno da Čelik i Borac imaju iste klupske boje. Navijači oba tima, "fap-mašine" i "lešinari", navijaju u crveno-plavom dekoru.

Trener Rudara Nikola Rakojević, s druge strane, djelimično je zadovoljan rivalom.

"Širak je napoznanica za nas, sve što znamo o njima za sada su podaci s interneta, ali isto tako i mi smo nepoznanica za njih. Prednost rivala je što mu je prvenstvo u toku, ali sam siguran da nismo bez šansi. Naročito ako se dobro spremimo", kazao je Rakojević.

Širak, u čijem je grbu ucrtan lav, završio je prošlu sezonu na 7. mjestu, ali je izborio kvalifikacije za Ligu Evrope jer je osvojio Kup. Pjunik je tada bio treći na tabeli.

"Zeti kao da je suđeno da igra sa ekipama iz Istočne Evrope, ali ćemo pokušati da napadnemo drugo kolo kvalifikacija. Njihovo prvenstvo je u toku, ali zavisimo od sebe", kazao je Rade Vešović, trener Zete.

Pjunik je jedan od najtrofejnijih jermenskih klubova, a stadion Republika u Jerevanu ima kapacitet 15 hiljada mjesta.

Poznati su i eventualni rivali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ukoliko naši klubovi preskoče prve prepreke.

Čelik bi igrao sa Metalurgom iz Donjecka, Rudar sa Bnej Jehudom iz Tel Aviva, dok bi Zetu čekao skandinavski protivnik - pobjednik dvomeča JJK (Finska) - Stabek (Norveška).

Mečevi 2. kola igraju se 19. i 26. jula.

Galerija

Bonus video: