Italija nakon penala eliminisala Englesku

Gol odluke u penal seriji dao je Alesandro Dijamanti, igrač Bolonje koji je iskoristio promašaje dva Ešlija (Janga i Kola) i rasplakao Albion...
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 21:59h

Italijanski stil nije pomogao Engleskoj, Italija je preživjela i zasluženo prošla, jer je, za razliku od protivnika, makar igrala fudbal.

Azuri” su slavili tek poslije penala (4:2, u regularnom toku nije bilo golova), iako su za 120 minuta meča u Kijevu stvorili više šansi nego i svim mečevima do sada na turniru.

Gol odluke je djelo igrača Bolonje Alesandra Dijamantija, iako je u penal ruletu presudan bio svaki detalj - od majstorije Andree Pirla u teškom trenutku, do promašaja Ešlija Janga (pogodio prečku) i Ešlija Kola kojem je Đanluđi Bufon uhvatio „živu loptu”.

Na kraju, konačno može da se kaže da je i Italija nekog nadigrala na velikom takmičenju, pa je zakazan veliki duel sa Njemačkom u polufinalu koje se igra u četvrtak.

"Čekalo se do penala, ali je pobjeda čista kao suza", napisala je "Gazeta delo sport".

I nema dileme - Italija je bila za klasu bolji tim od Engleske od prvog do 120. minuta na Olimpijskom stadionu.

Danijele de Rosi je u drugom napadu „azura” na utakmici uzdrmao stativu, Mario Baloteli je imao dva zicera već do poluvremena, a as Rome je sredinom drugog dijela promašio šansu utakmice kada je sa pet metara gađao pored gola.

Nakon toga je Džo Hart odbranio i šut Antonija Noćerina u 115. minutu, ali se ispostavio da je na taj način samo odložio krah Albiona. Englezima se sinoć nije dalo, iako su bili nikad bliže prvog polufinala još od Eura 1996. čiji su bili domaćini.

"Idemo kući uzdignute glave, ali to nam sada ne znači puno, jer smo jako tužni zbog eliminacije. Žao mi je, znam da su svi igrači dali sve što su mogli. Nadao sam se i da smo zaslužili malo sreće u penalima, ali od toga nije bilo ništa", rekao je Stiven Džerard, kapiten Engleske prije nego je čestitao Italiji.

"Nikom nije lako, ali moramo da poželimo Italiji sreću. Odigrala je odličan meč", istakao je Džerard, koji je inače pogodio prvi penal za Englesku (nakon njega se upisao još samo Vejn Runi).

Roj Hodžson, selektor kojeg je prozivalo cijelo Ostrvo, upisao je prvi poraz od kada je prije skoro dva mjeseca preuzeo reprezentaciju.

"Borili smo se do kraja, svaka čast momcima. I navijači su to prepoznali, nikada u životu nisam osjetio takvu podršku. Vjerovao sam u prolaz, ali ni toliko vježbanje penala nam na kraju nije koristilo", kazao je Hodžson.

Engleska je na kraju i potvrdila da definitivno nema sreće s penalima, jer je u ukupno sedam pokušaja slavila samo jednom...

A Dijamanti je od igrača prosječne Bolonje stigao do nekog koga slavi cijela Italija.

"Šta mi je palo na pamet dok sam išao ka lopti? Ništa posebno, vjerovao sam u sebe, znao sam da ću da pogodim. i sjećam se da mi je Điđi (Bufon) rekao samo da šutnem što jače", rekao je Dijamanti.

ENGLESKA - ITALIJA 2:4 NAKON PENALA (0:0)

Kijev – Olimpijski stadion. Gledalaca: 64.000. Sudija: Pedro Proensa (Portugal). Strijelci: Džerard, Runi (Engleska), Baloteli, Pirlo, Noćerino, Dijamanti (Italija). Žuti kartoni: Barzalji, Mađo (Italija). Žuti kartoni: Barzalji, Mađo (Italija)

Engleska (4-4-2): Hart – Džonson, Teri, Leskot, Kol – Milner (Volkot), Džerard, Parker (Henderson), Jang - Runi, Velbek (Kerol).

Italija (4-3-1-2): Bufon – Abate (Mađo), Barzalji, Bonući, Balzareti - Pirlo, Markizio, De Rosi (Noćerino) - Montolivo – Baloteli, Kasano (Dijamanti).

Galerija

Bonus video: