Ni Loran Blan nije otjerao duhove

"Gorki, razočaravajući i, prije svega, frustrirajući turnir za Francusku", napisao je "Frans fudbal"...
0 komentar(a)
Blan, Foto: Beta/AP
Blan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.06.2012. 16:58h

Francuska je prije dvije noći eliminisana sa Eura od ekipe koja je za klasu bolja i to nije tragedija, ali su mediji ipak razočarani cjelokupnim utiskom koji su ostavili "trikolori" u svih pet mečeva (izuzetak je samo drugo poluvrijeme utakmice sa Ukrajinom).

Tako su se svi u Francuskoj uvjerili da ni Loran Blan nije svemoguć, da je i on unutar tima imao slične probleme kao i Rajmon Domenek prije dvije godine na Mundijalu i da je Francuska onda bila osuđena na neuspjeh...

"Gorki, razočaravajući i, prije svega, frustrirajući turnir za Francusku", napisao je "Frans fudbal", koji je potom i ironično istakao da je nacionalni tim ispunio cilj.

"Cilj je bio plasman u četvrtfinale. I ispunjen je, zato konačno moramo da budemo zadovoljni".

Ni tiražni "Mond" nije krio razočaranje, ali ponajviše taktikom koju je postavio Blan protiv sile kakva je Španija.

"Da je Francuska pobijedila, slavili bi Blana kao genija. Ovako, ne možemo da ne žalimo zbog defanzivnog sastava kojim se Blan suprotstavio protivniku", napisao je "Mond" u tekstu čiji je naslov bio: "Francuzi odlaze spuštene glave".

Možda je "Frans 24" i najbolje opisao francusku reprezentaciju.

"Ego je učinio svoje, kao da je većina igrača igrala za sebe. A to je na Euru neprihvatljivo".

I sada je ključno pitanje - da li Blan ostaje selektor? Odgovor nije u ovom trenutku imao ni predsjednik Fudbalskog saveza Francuske Noel le Gre.

"Vidio sam se nakon utakmice sa Loranom i vrlo brzo ćemo pričati o njegovoj budućnosti. Lorana će kao čovjeka svi uvijek poštovati, ali ovdje pričamo o fudbalu, o njegovoj želji i karijeri. Vidjećemo šta će biti", rekao je Le Gre, koji nije nezadovoljan nastupom Francuske na Euru.

"Ovo je prihvatljiv rezultat. Mora da bude kada vas eliminiše ekipa koja je realno bolja od vas".

Blan nije pričao o budućnosti, iako ga mnogi povezuju s Totenhemom.

"Razočaranje je veliko, nikom u timu nije lako, ali moramo da prihvatimo da je Španija bila bolja. Slijedi analiza, ovaj Euro može na kraju da nam bude pozitivan ako izvučemo pouke", istakao je Blan, kojem je nakon Eura istekao ugovor sa "trikolorima".

Bonus video: