Holandiju su ubile holandske priče

"Holandija ima 16 miliona stanovnika, a kao da ima 16 miliona trenera. Mislim da klima oko reprezentacije nije bila ista kao pred Svjetsko prvenstvo", kaže Petrović.
56 pregleda 2 komentar(a)
Željko Petrović, Foto: Www.fc-anji.ru
Željko Petrović, Foto: Www.fc-anji.ru
Ažurirano: 22.06.2012. 12:00h

Reprezentaciju Holandije na Evropskom prvenstvu “minirali” su holandski treneri, holandski estradni umjetnici, svi stanovnici Holandije, ali i sami fudbaleri, kaže za “Vijesti” crnogorski trener Željko Petrović, asistent Gusa Hidinka u ruskom Anžiju.

"Mislim da se prvi put od postojanja desilo da se Holandija vrati bez boda sa velikog takmičenja. Uoči prvenstva dogodile su se neke stvari koje su tipično holandske. U brojnim debatama i analizama učestvovali su bukvalno svi - od trenera, najvećih stručnjaka, pa do pjevača i običnih ljudi. I to iz studija koji su bili postavljeni u svim gradovima, od Krakova do Den Haga. Svi su davali svoje ocjene da li Van Persi, najbolji strijelac Premijer lige, treba da igra u paru sa Huntalerom, najboljim strijelcem Bundes lige.

Danima se diskutovalo o tome, iako je i pticama bilo jasno da ća Van Marvajk ostati vjeran svom sistemu 4-2-3-1, te da će igrati samo jedan od njih. Ali, kritike su počele i prije prvenstva i uvlačile se u kamp reprezentacije, širile negativnu atmosferu. Holandija ima 16 miliona stanovnika, a kao da ima 16 miliona trenera. Mislim da klima oko reprezentacije nije bila ista kao pred Svjetsko prvenstvo", kaže Petrović.

Drugi problem stanovao je u samoj ekipi.

"Mnogi igrači došli su na Euro nakon što su imali problematične sezone u klubovima. Snajder je cijele sezone kuburio sa povredama u Interu, Van der Vart u Totenhemu, Afelaj nije ni igrao u Barseloni, a ovamo je bio starter. Takođe Roben - izgubio je sa Bajernom Ligu šampiona, Bundes ligu i Kup, pa je Holandija dobila sasvim drugog igrača od onog kojeg bi imala da je osvojio makar nešto od toga", dodaje Petrović.

Ipak, to nije opravdanje...

"Problem za Holanđane je što nisu ispali tijesno, makar na gol-razliku, već glatko, s nula bodova. I to su doživjeli kao katastrofu. Naravno, ne kao tragediju, jer tragedije su u Iraku i Avganistanu, a ovo je ipak fudbal, sport, a tu su moguće i ovakve stvari".

Fraza “i to je fudbal”, može da se primijeni i na Rusiju, koja je ispala u prvoj fazi šampionata iako je igrala najbolji fudbal na startu Eura.

"Fudbal i boks su dva jedina sporta u kojima može da pobijedi duplo gori. Nevjerovatno je da Rusi nisu dali makar jedan gol Grcima, a evidentno je da su bolja ekipa, da bolje igraju. Grci su možda pronašli motiv zbog svega što im se dešava u zemlji. Ko zna, vjerovatno su ovaj prolaz nečim i zaslužili. Imam utisak da smo pomalo i nepošteni prema njima, jer ipak su bili prvaci Evrope, i to prije samo osam godina, a to je rezultat za poštovanje", kaže Petrović.

Rusija je i dalje u šoku, ali selektor Dik Advokat nije pritjeran uza zid.

"Ne kritikuju ga previše, jer nije napravio neku taktičku grešku ili stavio pogrešnog igrača u tim. Ali, splet okolnosti je uticao da Rusi ispadnu i mislim da tu ima stvari koje dopiru u prošlost i koje su usađene u mentalitet pojedinih selekcija. Uvijek sam tvrdio da ekipe koje su osvajale titule u prošlosti imaju veće šanse da ih osvoje ponovo, nego one koje nisu osvajale", kaže Petrović.

Njemačkoj, na primjer, teško može da se dogodi ono što se desilo Rusiji, smatra bivši trener RKC-a, Boaviste i Urave reds.

"Njemačka je primjer timskog duha i homogenosti u ekipi. Ali, to je u njihovoj kulturi. Čak i kada se desi neki incident u timu, a dešava se, to se u Njemačkoj rješava drugačije, interno, a ne kao na jugu Evrope. Ili u Rusiji, gdje Aršavin na konferenciji kaže da je problem javnosti što je imala velika očekivanja. Takve izjave iz Njemačke nećete dobiti".

Za Petrovića, poseban utisak nakon prve faze ostavili su Hrvatska i Češka.

"Za selekcije koje nemaju velike šanse da naprave nešto veliko, bolje je da pokušaju da igraju lijep fudbal i da po nečem ostanu upamćene. Ako se brane, šanse da ispadnu i dalje su 95 odsto, a neće ih se sjećati niko. Česi su zaslužili četvrtfinale, jer igraju fudbal, igrali su ga i protiv Rusije dok nisu primili prvi gol".

Favoriti za titulu su isti, prije svih Španija i Njemačka, ali je Petrović posebno izdvojio Italijane.

"Poslije dugo godina igraju fudbal. Miriše da mogu da urade nešto veliko. Francuska je i dalje misterija, iako se radi o dobroj ekipi, koja za razliku od ranijih godina nema puno zvijezda u timu", ističe Petrović.

Hidink je odmjeren i rezervisan

Gus Hidink, bivši selektor Rusije, nije previše komentarisao ispadanje svoje nekadašnje reprezentacije, kaže Petrović.

"Hidink je takav, odmjeren i rezervisan i neke stvari svjesno komentariše samo površno. Jasno, ne želi da kritikuje kolege, jer neko može i njega da kritikuje kada doživi neuspjeh", ističe Petrović.

Hidink je sa Rusijom igrao polufinale Evropskog prvenstva 2008.

Ko može da kritikuje Ronalda?

Kristijano Ronaldo je stigao na Euro nakon naporne sezone u Real Madridu i zaslužio je sve osim kritika, ističe Željko Petrović.

"Zamislite, fudbaler koji je igrao polufinale Lige šampiona sa Realom, španski Kup i prvenstvo, kvalifikacije i prijateljske utakmice, ukupno odigrao 70 mečeva u sezoni, postigao skoro 60 golova, trpi kritike jer je na Evropskom prvenstvu odigrao loše prva dva meča. Nemoguće je takav nivo držati uvijek, to je jednostavno nadljudski napor. Možda nisam kompetentan da pričam o tome, ali toliki broj utakmica u sezoni je problem za Fifu i Uefu", zaključio je Petrović.

Bonus video: