Lev: Grci su umjetnici preživljavanja

"Večeras ćemo se sudariti sa granitnom odbranom protivnika, ali sam siguran da ćemo stvoriti šanse ako na terenu budemo radili žestoko kao što smo radili do sada", izjavio je Lev.
2 komentar(a)
Njemci, Foto: Beta/AP
Njemci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.06.2012. 12:45h

Na terenu valjda najlakšu, a u glavama vjerovatno najtežu utakmicu odigraće večeras Njemci protiv Grčke na PGE areni u poljskom gradu Gdanjsku, u drugom četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Izabranici Joakima Leva, naime, tek igraju četvrtfinalni meč, a cijela Evropa ih već vidi - u finalu.

"Ako su neki drugi upali u tu zamku, mi sigurno nećemo. Svoju reputaciju nismo gradili tako što smo podcjenjivali protivnike. Nećemo to uraditi ni sada, štaviše, smatram da će Grčka biti vrlo opasan rival - izjavio je Lev sinoć na konferenciji za novinare".

Njemci su prošli u četvrtfinale tako što su se poigrali sa sva tri rivala u “grupi smrt”, upisivali su pobjede i onda kada su blistali (Holandija), ali i onda kada nisu igrali nešto posebno (Portugal).

Tako moćni “panceri” imaju ulogu apsolutnog favorita protiv selekcije koja se probila do druge faze senzacionalnom pobjedom nad Rusijom u posljednjem kolu grupe A.

"Biće vrlo značajno da realizujemo i najmanju šansu koja nam se bude ukazala. Želim “ubilački instikt” kod fudbalera. Večeras ćemo se sudariti sa granitnom odbranom protivnika, ali sam siguran da ćemo stvoriti šanse ako na terenu budemo radili žestoko kao što smo radili do sada", izjavio je Lev.

Selektor Njemačka opisao je Grke kao “umjetnike preživljavanja”.

"Biće to tijesna utakmica, jer se grčka igra ne raspada tako lako. Oni imaju svoj stil igre, ta jaka defanziva, to im je u krvi. Koliko su se puta vratili kada su ih svi otpisali. Oni su jednostavno umjetnici preživljavanja - kazao je Lev, uz objašnjenje da je Bastijan Švajnštajger sanirao lakšu povredu i da će večeras, bez sumnje, biti spreman da počne meč".

Nakon sjajnih igara u grupi Njemci su po kladionicama prvi favoriti da osvoje prvenstvo. Na Španiju se od prije neki dan nude veće kvote. Lev se ne slaže:

"Ne, Španija ostaje prvi favorit. U pitanju je ekipa apsolutne klase i igračke moći!"

Grci su večeras totalni autsajderi, ali bili su i 2004. godine, kada su u senzacionalnom nizu pokorili Evropu.

"Igramo protiv Njemačke i mnogi su nas već osudili na poraz. Ali, budite sigurni da ne idemo tamo da izgubimo. Nećemo stajati na terenu i diviti se njemačkim igračima. Spremni smo da naprvimo čuda, to smo pokazali više puta u prošlosti - kazao je vezista Panatinaikosa Kostas Kacuranis".

Upečatljivu izjavu dao je i napadač Dimitris Salpingidis:

"Ako uđete u našu svlačionicu prije meča, vidjećete 22 borca, spremnih za boj. Uopšte nije važno ko je na drugoj strani", kazao je fudbaler PAOK-a.

Dakle, grčki fanatizam, predvođen finom rukom portugalskog trenera Fernanda Santoša. Jesi li Njemci baš tako spokojni?

Merkel na tribinama radnici kraj televizora

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže večeras u Gdanjsk kako bi na licu mjesta odgledala meč četvrtfinala protiv Grčke. Ova posjeta izazvala je posebnu pažnju javnosti baš zbog “popularnosti” koju Merkelova uživa kod Grka.

Odavno je, naime, poznat njen konzervantivni stav prema velikoj finansijskoj krizi u kojoj se nalazi zemlja Helena.

"Ovdje sam zbog sportskog događaja", kazala je Angela Merker, izrazivši nadu da će se sresti sa novim Premijerom Grčke Antonisom Samarasaom.

Koliko je večerašnji meč važan za Njemce govori podatak da je nekoliko miliona radnika njemačke auto-industrije (Folksvagen sam zapošljava 3,4 miliona), dobilo dozvolu poslodavaca da ranije napusti radna mjesta kako bi svi imali vremena da se vrate kući do početka meča.

Bonus video: