Ronaldo nišani Petra Čeha

Ekipa koja je prošla “grupu smrti”, sa Njemačkom, Holandijom i Danskom, svakako je favorit protiv tima koji je prošao možda i najslabiju grupu, sa Grčkom, Rusijom i Poljskom
94 pregleda 5 komentar(a)
Kristijano Ronaldo, Foto: Beta/AP
Kristijano Ronaldo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.06.2012. 12:18h

Popravnog više nema, sve se odlučuje u jednom meču, za 90 ili 120 minuta - Portugal i Češka večeras na Nacionalnom stadionu u Varšavi igraju prvu utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Ekipa koja je prošla “grupu smrti”, sa Njemačkom, Holandijom i Danskom, svakako je favorit protiv tima koji je prošao možda i najslabiju grupu, sa Grčkom, Rusijom i Poljskom.

Iako je stigla do četvrtfinala kao lider, i to nakon poraza od Rusije u prvom meču, selekcije Češke prepustiće ulogu favorita drugoplasiranom Portugalu i razgoropađenom Kristijanu Ronaldu.

Upravo je nevjerovatna partija asa Real Madrida protiv Holandije, začinjena sa dva gola, ono što najviše zabrinjava ekipu Mihala Bileka u pokušaju da napravi novo čudo, plasira se u polufinale Eura nakon što su je svi otpisali poslije debakla od Rusa (4:1) na otvaranju prvenstva.

"Ronaldo je velemajstor, tu nema dileme. Iako odbranu nećemo bazirati samo na njemu, jer Portugalci imaju Nanija, Poštigu i još nekoliko sjajnih fudbalera, u podsvijesti će nam uvijek biti da on jednim potezom može da odluči utakmicu", priznao je Bilek sinoć na konferenciji za novinare.

Da će se večeras u Varšavi mnogo toga vrtjeti oko Ronalda, pokazuje i detalj iz portugalskog kampa - selekcija Paola Benta odabrala je “silencio stampu” kao način pripreme za meč, navodno baš po naredbi najboljeg fudbalera, koji je bio jako ljut na medije zbog komentara njegovih promašaja u prva dva kola.

“Kad je shvatio da je to Ronaldova odluka, selektor Bento nije ni pokušao da joj se suprotstavi”, izjavio je Manuel Kasaka, urednik fudbalske rubrike lista “O Žogo”.

Sa novinarima je, ipak, pričao vezista Žoao Mutinjo. Da li je prekršio naredbu ili ne, tek fudbaler Porta uglavnom je komenatrisao - Ronalda.

"On je veliki fudbaler, on je naš lider. Definitivno da nikad nisam vidio kompletnijeg igrača od njega, gotovo da nema lošu stranu. Brz je, izvrstan tehničar i dribler, ima fantastičan udarac i strašan skok. Zadovoljstvo je imati ga za saigrača", kazao je Mutinjo.

Jasno, Portugal nije samo Ronaldo...

"Imamo i druge adute. Stigli smo do četvrtfinala i ne želimo nazad. Razmišljamo samo kako da prođemo u polufinale. Čeka nas težak meč, protiv vrlo organizovanog tima, koji će čekati šansu za kontranapade i biće vrlo opasan", kazao je Mutinjo.

Česi su eliminisali Portugal na Evropskom prvenstvu 1996, strašnim lobom Karela Poborskog. Ima li Bilekova ekipa kapacitete da ponovi takav poduhvat, pitaju se češki mediji u predvečerje velikog meča.

"Oni su među 10 najboljih timova na svijetu, ali sve je moguće", kaže golman Petr Čeh, čiji će duel sa Ronaldom možda i obilježiti četvrtfinale.

"Može da pogodi sa bilo koje pozicije, na bilo koji način. Ali, spreman sam da mu odgovorim", samouvjeren je golman Čelzija.

Rosicki - trka s vremenom

Vezista Češke Tomaš Rosicki vratio se sa ljekarskih pregleda u Pragu, a juče je nastavio da trenira sa ekipom za četvrtfinalnu utakmicu sa Portugalom.

Rosicki je išao u domovinu kako bi mu ljekari pomogli da se oporavi od povrede Ahilove tetive, koju je zadobio 12. juna u utakmici 2. kola sa Grčkom.

Vezista londonskog Arsenala nije igrao u 3. kolu protiv Poljske, koju su njegovi saigrači dobili sa 1:0 i plasirali se u četvrtfinale.

Češki mediji pišu da je u pitanju trka s vremenom i tek pred utakmicu će se znati da li će Rosicki na teren...

Bonus video: