Zbog vrijeđanja Balotelija Hrvati kažnjeni sa 80.000 eura

Delegat je naveo u izvještaju da je oko 300 navijača Hrvatske upućivalo majmunske povike Baloteliju, koji je crnac.
0 komentar(a)
Navijači Hrvatske, Foto: Rts.rs
Navijači Hrvatske, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 19.06.2012. 17:01h

Fudbalski savez Hrvatske (HNS) kažnjen je danas sa 80.000 eura pošto su navijači te reprezentacije vrijeđali reprezentativca Italije Marija Balotelija na rasnoj osnovi na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

"HNS je kažnjen zbog paljenja i ubacivanja na teren pirotehničkih sredstava i nepropisnog ponašanja navijača koje se odnosi na rasistička skandiranja i simbole", navodi se u saopštenju Evropske fudbalske unije (UEFA).

Delegat te utakmice drugog kola Grupe C u Poznanju, koja je završena neriješeno 1:1, naveo je u izvještaju da je oko 300 navijača Hrvatske upućivalo majmunske povike Baloteliju, koji je crnac.

Ovaj je prvi slučaj na Evropskom prvenstvu da je neko kažnjen zbog rasizma, pošto su prethodni odbačeni zbog nedostatka dokaza.

HNS je prethodno kažnjen sa 25 hiljada eura zbog ponašanja njihovih navijača na utakmici protiv Irske, koji su tada palili pirotehniku, a njih nekoliko je ušlo na teren.

Hrvatska je završila takmičenje na Evropskom prvenstvu, pošto je bila treća na tabeli Grupe C, iz koje su u četvrtfinale prošli Španija i Italija.

Bonus video: