Italija slavi Kasana i Balotelija, ni riječ o "biskvitu"

“Kasano i Baloteli, let ka četvrtfinalu”, napisala je “Gazeta delo sport”, dok namještanje nije spominjao ni “Korijere delo sport”
8 komentar(a)
Baloteli, Foto: Beta/AP
Baloteli, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2012. 22:38h

Španija i Hrvatska nisu odigrali 2:2, Italija je pobijedila Irsku i plasirala se u drugu fazu, pa niko na Apeninima kasno sinoć nije spominjao teorije zavjere i legendarni “biskvit” koji je trebao da im bude priređen na utakmici u Gdanjsku.

“Kasano i Baloteli, let ka četvrtfinalu”, napisala je “Gazeta delo sport”, dok namještanje nije spominjao ni “Korijere delo sport”, drugi najtiražniji sportski list: “Bravo Azuri, idemo među osam!”, pisalo je u naslovu.

Italija je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva kao drugoplasirana u grupi C i večeras će čekati protivnika u nokaut fazi. Moguće je da će to biti stari rival Francuska, možda i Engleska, možda Ukrajina...

- Ovo je velika pobjeda, jer smo igrali protiv sjajne ekipe koja je nošena podrškom navijača. Nismo se plašili nikog i sada nam ostaje da sačekamo ime protivnika i da se spremamo za četvftfinale - rekao je selektor Ćezare Prandeli.

Uprkos “hepiendu”, u kojem se nestašni Mario Baloteli pobrinuo i za stilski efekat (sjajan gol ”makazicama”) Italijani su morali da prežive dvije vrste straha kako bi se plasirali u nokaut fazu.

Prvi je bio strah od Iraca, jer je ekipa Đovanija Trapatonija držala Italijane u šahu tokom drugog poluvremena, lopta je neprestano kružila oko gola Đanluiđija Bufona, i sve dok Baloteli u 90. minutu nije povećao na 2:0, “azuri” su se plašili da će neki otpadaka završiti u njihov mreži.

Drugi je bio strah iz Gdanjska nakon što je Španija u 88. minutu povela sa 1:0, jer su eventualno izjednačenje Hrvatske i rezultat 1:1 mogli da izguraju “azure” sa Eura.

Španci su, ipak, zaigrali na kartu fer-pleja, a Italinani podigli ruke.

- Stvarno smo patili u posljednja tri minuta, jer smo čekali rezultat sa drugog meča. Nije bilo lako, ali mislim da smo zaslužili da prođemo. Posebno zbog onog načina na koji smo odigrali protiv Španije - dodao je Prandeli.

Italija je povela na klasično irski način - Pirlo je izveo korner, a Kasano, jedan od najmanjih na terenu, glavom sa prve stative gurnuo loptu u gol.

- Ova ekipa je spremna da uradi nešto veliko - blistao je Kasano.

Irci se vraćaju kući bez osvojenog boda, sa gol-razlikom 1:9.

- Jesmo razočarani, ali mislim da navijači mogu da budu ponosni na način na koji smo odigrali protiv Italije. Nismo imali neku veliku šansu, ali smo ih puno pritiskali, zagorčali im život - istakao je napadač Robi Kin.

ITALIJA - R. IRSKA 1:0

Poznanj - Gradski stadion. Gledalaca: 39.000. Sudija: Cunejt Čakir (Turska). Strijelci: Kasano u 35. i Baloteli u 90. minutu. Žuti kartoni: Balzareti, De Rosi, Bufon (Italija), Endrjus, O'Ši, St. Ledžer. Crveni karton: Endrjus.

Italija (4-1-3-2): Bufon - Abate, Barzalji, Kjelini, (Bonući), Balzareti - De Rosi - Markizio, Pirlo, Mota - Di Natale (Baloteli), Kasano (Dijamanti).

Republika Irska (4-4-2): Given - O'Ši, Dan, St. Ledžer, Vord - Mekgidi (Long), Velan, Endrjus, Daf - Kin (Koks), Dojl (Volters 76).

Bonus video: