Grci na sedmom nebu

U vremenu kada se Grčka davi u problemima, kada je ekonomska kriza natjerala narod na demonstracije i borbu za goli život, fudbalska reprezentacija je opet donijela radost.
0 komentar(a)
Grci slave, Foto: Reuters
Grci slave, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2012. 13:01h

U vremenu kada se Grčka davi u problemima, kada je ekonomska kriza natjerala narod na demonstracije i borbu za goli život, fudbalska reprezentacija je opet donijela radost.

Heleni su plasmanom u četvrtfinale Evropskog prvenstva napravili uspjeh koji se danas doživljava jednako kao onaj prije osam godina kada su režirali senzaciju u Portugalu i postali prvaci Evrope...

"Znamo da je malo ko očekivao da prođemo nakon svega što se desilo u prva dva kola. Ipak, trebalo je da pobijedimo i Poljake na startu, ali smo promašili penal i naišli na probleme. Zato mislim i da nam se protiv Rusije vratilo to što nismo imali sreće na startu", rekao je napadač Grčke Jorgos Samaras.

Junak Jorgos Karagunis priželjkuje da se ne završi sve u četvrtfinalu.

"U nokaut fazi je sve moguće, a mi smo definitivno pokazali da smo spremni za velika djela. Mi i nemoguće činimo realnim", kazao je as Panatinaikosa.

Tako je Atina, grad koji je proteklih mjeseci bio poprište incidenata između demonstranata i policije, prije dvije noći bila spremna da slavi. Utakmica protiv Rusije se gledala uživo na trgovima, a kasnije se slavlje nastavilo i u većini gradova.

"Ako ćemo igrati sa Njemačkom, biće to više od utakmice. Vrijeme je da toj državi i Angeli Merkel vratimo dio dugova", prokomentarisao je jedan grčki navijač.

Euforija se vidjela na svakom koraku, glavna tema je postao fudbal, iako su se u Grčkoj juče održali parlamentarni izbori.

"Zahvaljujem bogu što je pokazao da ni u ovim teškim vremenima nije zaboravio na nas Grke", kazao je navijač agenciji Rojters.

U sastavu koji je selektor Fernando Santoš odveo na Euro samo su dvojica igrača koji su bili prvaci 2004. godine - to su Karagunis i Konstantinos Kacuranis.

Ostalima ostaje da makar do petka (i duela u četvrtfinalu) sanjaju da mogu da ponove uspjeh koji su u Portugalu napravili Antonis Nikopolidis, Trajanos Delas, Jurkas Seitaridis, Teo Zagorakis, Angelos Basinas, Vasilis Cartas, Stelios Janakopulos...

Bonus video: