„Heleni” su opet bogovi fudbala!

"I prije turnira sam rekao da ćemo dati sve da obradujemo naš narod. Ovo je magično veče", izjavio je Karagunis, heroj Grčke
4 komentar(a)
Grčka, Foto: Beta/AP
Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2012. 22:20h

Rusiju je samo čudesan epilog mogao da otpiše iz borbe za četvrtfinale, ali kada su na drugoj strani terena Grci onda su čuda sasvim normalna pojava, makar kada je fudbal u pitanju.

Rusi, dakle, putuju kući, vjerovatno ni sami ne znaju kako im se to dogodilo, a među osam najboljih je otišao evropski šampion iz 2004. godine - u Varšavi je presudio gol kapitena Jorgosa Karagunisa koji je pogodio u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Rusi izgleda nisu bili spremni za ovakav epilog, kao da nisu očekivali da Grčka može da im stvori probleme, pa je „zbornaji” bilo malo i 25 šuteva na gol, ziceri Alana Džagojeva, Pavela Pogrebnjaka, Aleksandera Keržakova...

Ko je mogao da pretpostavi da Rusija može da doživi ovakav epilog, pogotovo nakon startne pobjede i fenomenalne predstave protiv Čeha (4:1). Šokirani su i tamošnji mediji...

„Tmurno nebo iznad Varšave. Kakav šok...”, napisao je ruski portal „sport ekspres”.

Karagunis je kasnije proglašen za igrača utakmice, ali je žutim kartonom sinoć sam sebe otpisao iz četvrtfinala, jer mu je parni.

- I prije turnira sam rekao da ćemo dati sve da obradujemo naš narod. Borili smo se, imali sreću da postignemo gol kada je to najviše trebalo i sada je vrijeme da slavimo - istakao je Karagunis.

Grci definitivno nisu mogli da izaberu bolji trenutak da ostvare prvi trijumf na evropskim prvenstvima još od finala 2004. Nakon četiri poraza i remija došla su zlatna tri boda za ekipu Portugalca Fernanda Santoša kojeg sada slave poput Ota Rehagela.

- Da, vjerujte mi da ovaj trenutak mogu da uporedim sa onim iz 2004, iako su vremena potpuno drugačija. Hvala bogu što nam je dozvolio da ponovo slavimo, jer Grčka to zaslužuje - kazao je Karagunis.

Grci će sanjati makar do petka i meča četvrtfinala koji će se igrati u Gdanjsku. Rival će joj vjerovatno biti Njemačka, koja ima velike šanse da zadrži prvo mjesto u grupi B.

- Ne pitajte me ništa o četvrtfinalu. Imam vremena da razmišljam o toj utakmici. Moji igrači sada zaslužuju da im kažem da sam ponosan na njih - istakao je Fernando Santoš.

GRČKA - RUSIJA 1:0

Varšava - Nacionalni stadion. Gledalaca: 52.000. Sudija: Jonas Erikson (Švedska). Strijelac: Karagunis u 47. minutu prvog poluvremena. Žuti kartoni: Karagunis, Holebas (Grčka), Žirkov, Džagojev, Anjukov, Pogrebnjak (Rusija).

Grčka (4-3-3): Sifakis - Torosidis, K. Papadopulos, Sokratis, Cavelas - Maniatis, Kacuranis, Karagunis (Makos) - Salpingidis (Ninis), Gekas (Holebas), Samaras.

Rusija (4-3-3): Malafejev - Anjukov (Izmailov), Ignaševič, Berezucki, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov (Pogrebnjak) - Džagojev, Keržakov (Pavljučenko), Aršavin.

Bonus video: