Van Marvajk: Na život i smrt!

Osim sa bodovima (nula), Holanđani imaju problem i sa tradicijom, jer su u dosadašnjih deset mečeva sa Portugalom slavili samo tri puta, uz čak šest poraza
4 komentar(a)
Holandija, EURO 2012, Foto: Beta AP
Holandija, EURO 2012, Foto: Beta AP
Ažurirano: 17.06.2012. 08:25h

Od trećeg favorita za titulu prvaka Evrope do tek teorijske šanse za plasman u drugu fazu - put je koji je reprezentacija Holandije prošla na Euru za samo deset dana.

Večeras, u posljednjem meču grupe, izabranici Berta van Marvajka bukvalno se hvataju za slamku - prolaz u drugu fazu donosi im pobjeda nad Portugalom od najmanje dva gola razlike, te trijumf Njemačke nad Danskom u drugom meču grupe.

I ne zna se šta će biti teže od to dvoje.

Deprimirana fudbalska javnost u Holandiji se pita je li reprezentacija koja je dala samo jedan gol na dva meča (Van Persi), koja je izgubila i od Njemačke i od Danske, koja se dobrim dijelom posljednjeg meča gotovo raspala na terenu, spremna da napravi takav zaokret i ubjedljivo pobijedi ekipu koja takođe pripada vrhu svjetskog fudbala?

I je li Njemačka, u situaciji kada joj je i bod dovoljan za prvo mjesto, spremna da “zapne” protiv Danske i pomogne svom starom fudbalskom neprijatelju?

Bert van Marvajk, selektor “narandžastih” ubijeđen je da je moguće i jedno i drugo.

"Treba nam pobjeda Njemačke i naša pobjeda od dva gola razlike. To savršeno imamo na umu i vjerujem da će se ostvariti oboje", optimista je nekadašnji trener Fejnorda i Borusije Dortmund.

Ako na ishod meča Njemačka - Danska ne mogu da utiču, “narandžasti” će se skoncentrisati samo na svoj duel.

"Moja taktika će biti bazirana na potrebi da slavimo sa dva gola razlike. To ćete vidjeti večeras", najavio je Van Marvajak totalnu ofanzivu.

Klas-Jan Huntelar vraća se u tim i počeće u napadu zajedno sa Van Persijem.

Na klupu će Afelaj, jedan od brojnih fudbalera koji su razočarali u prva dva meča.

U prvu postavu mogao bi Rafael van der Vart, to kao zadnji vezni, ali se ne zna ko bi u tom slučaju mogao da ispane iz tima, da li Van Marvajkov zet Mark van Bomel ili vezista Sitija De Jong.

Ko god igra, Holanđani nemaju izbora - moraju da napadaju i da se paze ubitačnih portugalskih kontri.

"Jako smo razočarani zbog poraza i načina igre protiv Njemačke, ali je sreća u nesreći što se večeras radi samo o jednom meču. Sve je u 90 minuta. Ovo je za nas kao finale i naša taktika će biti podređena toma", rekao je Van Marvajk.

Osim sa bodovima (nula), Holanđani imaju problem i sa tradicijom, jer su u dosadašnjih deset mečeva sa Portugalom slavili samo tri puta, uz čak šest poraza.

Posljednji poraz, najbolniji od svih, dogodio se u osmini finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006, kada su Portugalci slavili 1:0 i izbacili ekipu Marka van Bastena sa Mundijala.

"Tradicija me ne interesuje. Ponavljam, večeras je sve u jednom meču. Moramo da pobijedimo sa dva gola razlike, a za to je potrebna i jaka disciplina. Ovo je meč na život i smrt, ali to ne treba da ponavljam igračima, sami su svjesni toga", rekao je Van Marvajk.

Kapiten Mark van Bomel pozvao je igrače na jedinstvo.

"Čitao sam kritike u medijama na naš račun. Možda su one realne u ovom trenutku, ali ne znam jesu li pravedne. Četiri godine smo za te iste mediji bili kraljevi, heroji, a sada smo niko i ništa. Sreća pa nam je ostao još jedan meč u kojem možemo sve da demantujemo", istakao je Van Bomel.

Portugal - Holandija

Harkov - Stadion Metalista. Kapacitet: 35.000. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Početak u 20.45.

Portugal (4-2-3-1): Rui Patrisio - Pereira, Pepe, Alves, Koentrao - Meireleš, Veloso - Mutinijo, Nani, Ronaldo - Postiga.

Holandija (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Heitinga, Matijsen, Wiljems - De Jong, Van Bomel - Van Persi, Snajder, Roben - Huntelar.

Bento: Nećemo se braniti

Portugalci su u najboljoj poziciji u borbi za drugo mjesto, jer im je večeras dovoljan čak i poraz od jednog gola razlike ako Njemci u Ljvovu savladaju Dansku.

Ako Danci uzmu bod, i Portugalcima je dovoljan bod.

"Holanđani su pod pritiskom i savršeno znam kako će igrati večeras. Oni su ekipa koja voli da diktira igru, jer imaju sjajne tehničare. Mi ne smijemo da se oslonimo samo na kontranapade - moramo da diktiramo igru, takođe", rekao je Paulo bento, selektor Portugala.

Portugalci su u dosadašnjem dijelu turnira pokazali više od Holanđana, prvo su u izjednačenom meču izgubili od Njemačke, a onda su sve nadoknadili protiv Danske. Jedino što nedostaje jesu golovi Kristijana Ronalda.

"Ronaldo je jedan od najboljih igrača na svijetu i ne brinem se za njega", rekao je Bento, koji se ne slaže da će Holanđani biti u prednosti što će se igrati meč na istom stadionu na kojem su igrali prethodna dva (Harkov).

"Ne, mislim da to nema uticaja".

Bonus video: