Grčka mora da pobijedi, Zbornaja neće igru na remi

Ako ovaj test položi sa najvećom ocjenom, “mali general”, kako zovu Advokata, steći će sve preduslove da ga Rusi uporede sa njegovim zemljakom i prethodnikom na klupi, Gusom Hidinkom
56 pregleda 0 komentar(a)
Dik Advokat, Foto: Beta AP
Dik Advokat, Foto: Beta AP
Ažurirano: 16.06.2012. 15:12h

Rusija ima sve u svojim rukama uoči posljednjeg kola i raspleta u grupi A. Aršavinu i drugovima potrebno je da urade ono što su njihovi prethodnici obavili čak devet puta u 11 međusobnih susreta sa Grčkom (sve same pobjede nekadašnjeg SSSR-a), ali ne samo to, dovoljno im je čak i da odigraju neriješeno kako bi ovjerili plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Sudeći po onome što su izabranici Dika Advokata pružili su dosadašnjem toku šampionata, posebno u uvodnom meču sa Češkom, niko ne sumnja da će “zbornaja” obaviti i ovaj rutinski zadatak.

"Molim za oprez, nismo završili sav posao, potrebno nam je da osvojimo i taj bod. Naravno, pogubno bi bilo da idemo na neriješeno, želimo pobjedu i prvo mjesto u grupi", kazao je selektor Rusije uoči večerašnjeg meča na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Ako ovaj test položi sa najvećom ocjenom, “mali general”, kako odavno zovu Advokata, steći će sve preduslove da ga Rusi uporede sa njegovim zemljakom i prethodnikom na klupi, Gusom Hidinkom, koji je odveo “zbornaju” do polufinala Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj prije četiri godine.

"Ko je bolji trener? Mislim da nema prevelike razlike, i jedan i drugi su jaki", odgovorio je vezista Konstantin Zirjanov na pitanje da uporedi Hidinka i Advokata.

Rusija može i bodom da osvoji prvo mjesto u grupi, pod uslovom da Češka ne pobijedi Poljsku, ili da Poljaci ne slave sa više od tri gola razlike.

Jasno, Rusi pobjedom ovjeravaju prvo mjesto na tabeli, dok bi poraz bio poguban.

"Bod nam donosi prolaz, možda i prvo mjesto, ali moramo da zaboravimo na taj prokleti remi. Treba da idemo na pobjedu, da damo jedan gol, drugi, treći, što više možemo", jasan je Vjačeslav Malafeev, golman Zenita i reprezentacije Rusije.

Grci su u prva dva kola osvojili samo bod, ali uoči posljenjeg meča imaju kristalno jasnu situaciju - pobjeda im donosi plasman u četvrtfinale!

“Problem” je samo što je protivnik Rusija.

"Šansa postoji, vjerujemo da je sve moguće i moramo da se fokusiramo. Svjesni smo da nas samo jedan rezultat vodi u četvrtfinale i vjera u moj tim je totalna", izjavio je Portugalac Fernando Santoš, selektor Rusije.

Ako su prije osam godina ostvarili podvig i osvojili Evropsko prvenstvo, Grci su vjerovatno spremni da naprave čudo u jednom meču. Čuda se, ipak, ne dešavaju prečesto...

Grčka - Rusija

Varšava - Nacionalni stadion. Kapacitet: 50.000. Sudija: Jonas Erikson (Švedska). Početak u 20.45.

Grčka (4-2-3-1): Sifakis - Torosidis, Papadopulos, Sokratis, Holebas - Maniatis, Kacuranis, Karagunis - Gekas, Samaras - Salpingidis.

Rusija (4-3-3): Anjukov - Ignaševič, Berezucki, Žirkov - Širokov, Denisov, Zirjanov - Keržakov, Aršavin, Džagoev.

Bonus video: