Francuska protiv Ukrajine: Zamka za Ševčenka

"Budite sigurni neće baš ofanzivno krenuti nas. Gledali su naš meč protiv Švedske i vidjeli su koliko nam je malo prostora potrebno", izjavio je Blohin, legenda sovjetskog fudbala.
1 komentar(a)
Ševčenko, Foto: Beta/AP
Ševčenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2012. 11:00h

Nakon što su prije četiri dana preokrenuli protiv Švedske i bacili Kijev u delirijum, reprezentativci Ukrajine sele se u Donjeck, rudarski grad na samom istoku zemlje, gdje će pokušati da doskoče i “velikoj ribi” evropskog fudbala, selekciji Francuske.

Koliki je optimizam u taboru jednog od domaćina Eura nakon urnebesnog starta šampionata, valjda najbolje govori izjava selektora Olega Blohina da Francuzi “zbog velikog respekta“ neće napasti njegov tim.

"Budite sigurni neće baš ofanzivno krenuti nas. Gledali su naš meč protiv Švedske i vidjeli su koliko nam je malo prostora potrebno", izjavio je Blohin, legenda sovjetskog fudbala.

Drugi razlog zbog kojeg Francuzi neće napadati, po selektoru Ukrajine, jeste raspored mečeva u grupi.

"Taj raspored sigurno neće natjerati Francuze da zaigraju superofanzivno. Jer, oni su i u slučaju poraza apsolutno u igri da prođu u drugu fazu, remi bi im takođe bio dobar", dodao je Blohin, misleći na meč “trikolora” protiv Šveđana u posljednjem kolu.

A da li će napadati Ukrajina? Dva gola Andrija Ševčenka u prvom meču protiv Švedske, “začinjena” lakšim udesom koji je nekadašnji najbolji igrač Evrope doživio nakon meča na kijevskim ulicama, podigli su euforiju u Ukrajini do tačke usijanja.

"Publika i ovaj naboj koji vlada u zemlji sigurno će natjerati igrače da krenu u napad, ali moramo da maksimalno respektujemo ekipu koju imamo protiv sebe", najavio je Blohin da bi se njegova ekipa, ipak, zadovoljila i remijem u ovom meču.

- Pobjedom bismo završili posao i bilo bi sjajno kada bismo to uradili, ali ni remi ne bi bio loš rezultat. Ne zaboravite da smo u grupi sa dva favorita, Engleskom i Francuskom, te da je Švedska ekipa koju još ne smijete da otpišete - istakao je selektor Ukrajine.

Francuzi su u prijateljskom meču igranom prije tačno godinu potukli Ukrajince sa 4:1 na njihovoj teritoriji, pri čemu su tri gola postigli u posljednjih pet minuta.

Po Loranu Blanu, selektoru “trikolora”, taj meč neće imati puno veze sa večerašnjim.

- Slika koju prikazuje Ukrajina na ovom šampionatu je nešto sasvim različlito u odnosu na ono što smo gledali do sada. Taj meč ne smije da bude parametar - kazao je Blan, koji će ponovo lansirati Benzemu u vrhu napada, te Nasrija i Riberija iza njega.

Selektor Francuza je i pravi čovjek koji će savjetovati svojim defanzivcima kako da paze na Andrija Ševčenka. Noseći dres Intera od 1999. do 2001. godine, Loran Blan je pune tri sezone vodio bitke sa nekadašnjom vedetom Milana.

"Vidim da je Ševčenko izjavio da se osjeća kao da ima 20 godina. Ne bih rekao da ima brzinu koju je imao tada, ali se i dalje radi o sjajnom napadaču. Uostalom, na velikim takmičenjima nekada ni godine nisu bitne. Vodili smo puno direktnih duela, znam o kakvom je igraču riječ. Iskreno se nadam da će moji fudbaleri imati večeras lakši posao", zaključio je Blan.

Francuski dresovi najljepši

Plavi dresovi reprezentacije Francuske za sada su najljepši na Evropskom prvenstvu, rezultat je glasanja na portalu “Goal.com” koje i dalje traje. Slijede rezervni dres reprezentacije Njemačke (zeleni) koji “panceri”, zanimljivo, još nisu imali priliku da obuku, te rezervni dres selekcije Švedske (teget, sa žutom dijagonalnom prugom) koji su Ibrahimović i društvo nosili protiv Ukrajine. Četvrti na listi je crveni dres Poljaka, a peti crveni dres reprezentacije Rusije.

Ukrajina - Francuska

Donjeck - “Dombas arena”. Kapacitet: 50.000. Sudija: Bjornd Kujpers (Holandija). Početak u 18 časova. Ukrajina (4-2-3-1): Pjatov - Husev, Kačeridi, Mihalik, Selin - Timoščuck, Rotan - Nazarenko, Konopljanka, Jarmolenko - Voronjin. Francuska (4-2-3-1): Ljoris - Debuši, Rami, Mekses, Evra - Kabaje, M'Vila, Maluda - Nasri, Riberi - Benzema.

Bonus video: