Remi između Italije i Hrvatske

Italija, ipak, ima više za čim da žali, jer je vodila, a u prvih 45 minuta je stvorila više šansi za gol.
57 pregleda 0 komentar(a)
Pirlo, Foto: Beta AP
Pirlo, Foto: Beta AP
Ažurirano: 14.06.2012. 18:20h

Nakon remija sa Španijom na premijeri, Italija je i protiv Hrvatske odigrala 1:1. To je rezultat koji više odgovara izabranicima Slavena Bilića nakon pobjeda u prvom kolu protiv Republike Irske (3:1). Ako je bod protiv Španije bio dobar, imajući u vidu snagu rivala i način na kojem su do njega došli, za “azure” je podjela bodova protiv Hrvata propuštena prilika za pobjedom, naročito nakon odlične igre u prvom poluvremenu, ali i nešto slabije u nastavku, istina bez velikih rizika po sopstveni gol.

Pirlo i drugovi, međutim, nijesu uspjeli da postignu više od gola u trenucima kada su dominirali, pa je kazna stigla u nastavku, kada je Mario Mandžukić postavio konačan rezultat, uz veliku pomoć odbrane Italije.

"Ovo je propuštena prilika. Dobro smo čuvali prednost, ne rizikujući ništa. Onda smo se dekoncentrisali nakon jednog centaršuta, i primili smo gol koji smo mogli izbjeći. Znali smo das u hrvati opasni na visoke lopte, ali ni to nije pomoglo. Nažalost, nijesmo iskoristili neke prilike da postignemo drugi gol, ali smo imali dobru ravnotežu na terenu", rekao je selektor Italije Ćezare Prandeli.

Italijani su dominirali u prvom poluvremenu, Pirlo je bio pravi “arhitekta” igre “azura”, Baloteli i kasano opasni po gol Hrvata. Baloteli, koji je dobio prednost u odnosu na Antonija Di Natalea, je već u 3. minutu bio u dobroj prilici, nakon proigravanja Đakerinija, ali je njegov šut lijevom nogom završio pored gola. U 11. minutu je Markizio odlično šutirao sa preko 20 metara, ali je lopta otišla tik iznad prečke, da bi pet minuta kasnije Baloteli sa ivice šesnaesterca šutirao pravo u Pletikosu. U 19. minute jedna sporna situacija u u šesnestercu Italije, kada je došlo do kontakta između Kjelinija i Jelavića, ali je Hauard Veb nije oglašavao.

Hrvati su prvi put priprijetili su 20.minutu, kada je Srna uputio oštar centaršut sa desne strane, Jelavić je zamalo bio kratak, a Bufon siguran. kasano je u 33. minute, nakon proigravanja Bonućija, bio u dobroj poziciji, ali je sa sedam-osam metara šutirao pored gola.

Uvertira za vođstvo Italijana bila je dvostruka šansa Markizija, u 37. minutu, koji je nakon što ga je odlično pronašao Kasano, prvo poslao Srnu “po ćevape”, a onda se našao sam ispred Pletikose, koji mu je, međutim, odbio prvi, a potom i drugi udarac iz blizine.

U nastavku akcije Rakitić je blizu šesnaesterca, iskosa po lijevoj strani, srušio Balotelija, pa je to bila odlična pozicija za majstora kakav je Pirlo. Vezista Juventusa nije omanuo – poslao je loptu preko živog zida pravo u mrežu za zasluženo vođstvo Italijana.

"Srećan sam zbog gola i partije koju smo pružili. Šteta, u prvom poluvremenu smo imali šansi da riješimo pitanje pobjednika. Trebali smo da pobijedimo, ali smo se u nastavku previše pomjerili unazad. Štta, ovo je bila ključna utakmica. Sad moramo da pobijedimo Irce", rekao je Pirlo.

U nastavku je bilo manje uzbuđenja, posebno pred golom Hrvata, koji su krenuli hrabrije i konkretinje ka golu Italije, ali bez velikih prilika za gol. Presingom su osujetili napade “azura”, a nagrada je stigla u 72. minutu, kada je Strninić s lijevog krila ubacio u sredinu šesnaesterca, Kjelini je loše procijenio let lopte, koju je spremno dočekao Mandžukić i trećim golom na šampionatu matirao Bufona za konačnih 1:1.

Do kraja meča nije bilo golova, pa su Hrvati i u šestom međusobnom meču ostali neporaženi od Italije, kojoj je sada pobjeda protiv Irske i bivšeg selektora Đovanija Trapatonija imperative.

"Prvo poluvrijeme bili smo impresionirani. Znali smo da igramo protiv vrhunske ekipe, ali vjerovali smo u našu snagu. S loptom smo prebrzo željeli doći do završnice. Dolazili smo rijetko i s malim brojem igrača. Želio sam da s više igrača kontrolišući loptu dođemo do kraja. Zato smo promijenili formaciju u 4-2-3-1. Mandžukića smo prebacili desno, a Modrić je postao drugi napadač da prima loptu u rupama, što radi odlično. Tada smo preuzeli dominaciju. S Pranjićem smo još više dobili jer su on, Rakitić i Mandžukić dodatno vezali loptu, uz izvanrednu igru na bokovima. Čestitam i nama i Italijanima. Moji igrači pokazali su volju, snagu i veliki kvalitet", rekao je selektor Hrvatske Slaven Bilić.

Italija – Hrvatska 1:1

Poznanj – Gradski stadion. Gledalaca: 37.096. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Strijelci: Pirro u 39. za Italiju i Mandžukić u 72. za Hrvatsku. Žuti kartoni: Mota, Montolivo (Italija), Šinderfeld (Hrvatska).

Hrvatska: Pletikosa - Strinić, Šildenfeld, Ćorluka, Srna - Perišić (Pranjić), Modrić, Vukojević, Rakitić - Jelavić (Eduardo), Mandžukić (Kranjčar).

Italija: Bufon - Kjelini, De Rosi, Bonući - Đakerini, Tijago Mota (Montolivo), Pirlo, Markizio, Mađo - Baloteli (Di Natale), Kasano (Đovinko).

Bonus video: