Ključa u Poznanju: "Vatreni" protiv stare mušterije

"Sine, oni su naše stare mušterije - kazao je novinaru legendarni trener Miroslav-Ćiro Blažević, potrkijepivši ovu rečenicu da Hrvati nikad nisu izgubili od Italije
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 15:06h

Euforija i neizvjesnost dostižu tačku usijanja uoči večerašnjeg obračuna između Italije i Hrvatske u Poznanju, sudara koji bi direktno mogao da odluči ko ide u drugu fazu šampionata.

Italijani su oduševljeni igrom i rezultatom protiv evropskog i svjetskog šampiona Španije (“Bella Italia”, bili su naslovi medija), ali to je ništa u poređenju sa fudbalskim ekstazom koja je zahvatila Hrvatsku nakon sjajne partije i pobjede nad Republikom Irskom (3:1). Navijači su uskakali u teren i ljubili selektora Slavena Bilića, dvije navijačice su skinule majice i pokazale grudi pred milionskim auditorijumom, te postale internet-hit samo da bi dokazale koliko vole “vatrene”.

Da li će ovo ludilo pomoći ili odmoći Luki Modriću i društvu u duelu sa ekipom koja je specijalista za ovakve vrste utakmica, tek Hrvati su kao i uvijek superoptimistični.

"Sine, oni su naše stare mušterije - kazao je novinaru legendarni trener Miroslav-Ćiro Blažević, potrkijepivši ovu rečenicu da Hrvati nikad nisu izgubili od Italije od kako su postali samostalna država!

Posljednji veliki meč igran je na Mundijalu u Koreji i Japanu 2002, takođe u drugom meču grupe, kada su Hrvati slavili 2:1. Osam godina ranije, u kvalifikacijama za Euro 1996, Hrvatska je golovima Davora Šukera slavila u Trstu (2:1), dok je na splitskom “Poljudu” bilo 1:1.

Ako se tradicija nastavi i večeras, Hrvati će biti na milimetar od druge faze.

"Cijeli život sanjam da se nađem oči u oči sa Bufonom. Još kao klinac sam poželio da budem fudbaler inspirisan tadašnjim velikanima među kojima je bio i on - naveo je Mario Manždukić, ubojiti hrvatski napadač i jedno od otkrovenja šampionata.

Njegova dva gola protiv Republike Irske italijanski mediji su ispratili na zanimljiv način:

“Kada se povrijedio Ivica Olić mislili smo da su Hrvati baš hendikepirani u napadu, odakle sada taj Mandžukić?”.

Ćezare Prandeli, selektor “azura”, koga su hrvatski mediji u jednoj analizi nazvali “dobrim i mirnim čovjekom”, zna šta znači ova utakmica.

"Protiv Španije smo igrali dobro, ali moramo da zaboravimo sve što se dešavalo na tom meču. Hrvatska je naša odlučujuća utakmica - naveo je Prandeli.

Danijele de Rosi blistao je protiv Španije na poziciji posljednjeg igrača odbrane, ali protiv Hrvatske bi ipak mogao nazad na svoje staro mjesto, u vezni red.

Italijanski mediji su najavljujući utakmicu potražili pomoć Zvonimira Bobana, legendarnog hrvatskog fudbalera i dugogodišnjeg asa Milana.

"Opako je teško dati procjenu ko dobija, oba tima su u dobroj formi. Ako mi tražite slabe tačke Hrvatske, reći ću vam da je to odbrana. Najbolji igrač? Luka Modrić, on je hrvatski Pirlo i njega je teško zaustaviti - ocjena je Bobana.

Bilić: Baloteli je ludak ali imamo i mi takve

Italijanski mediji pitali su selektora Hrvatske Slavena Bilića šta misli o nestašnom Mariju Baloteliju.

- Neki ga smatraju genijalcem, a neki ludakom. Ali, kao što je poznato, svijet je nedovršeni krug. Na jednom su kraju genijalci, linija se spušta pa opet diže, a na drugom kraju su ludaci. Nominalno ludaci su najbliži genijalcima i to samo po sebi ništa nije strašno. Imamo i mi nekoliko takvih - našalio se Bilić.

Baloteli bi, interesantno, mogao na klupu, prednost bi mogao da dobije strijelac protiv Španije Antonio di Natale. Napadač Udinezea zaigrao bi u paru sa drugim “ludakom”, Antoniom Kasanom, koji je prije dva dana šokirao italijanske medije izjavom:

- Nadam se da u našoj reprezentaciji nema homoseksualaca. Što mislim o tome? Kada bih rekao, nastao bi haos.

Galerija

Bonus video: