Portugal sa Danskom - meč istine za Selesao

Trijumf bi Skandinavcima donio siguran plasman među osam najboljih, bodom bi zadržali dobre šanse da budu među dva prvoplasirana tima u grupi, dok Portugalci nemaju šta da brane i da kalkulišu...
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 09:29h

Danska je spremna za rasplet u grupi B, Portugal u Ljvovu ima posljednju priliku da oživi šanse za plasman u četvrtfinale.

Trijumf bi Skandinavcima donio siguran plasman među osam najboljih, bodom bi zadržali dobre šanse da budu među dva prvoplasirana tima u grupi, dok Portugalci nemaju šta da brane i da kalkulišu - nesrećni poraz od Njemačke učinio je da Selesao nema prava na grešku.

A tradicija govori da Portugalci za vađenje nijesu mogli da izaberu težeg protivnika, jer su ih Danci pobijedili u kvalifikacijama, oteli im prvo mjesto i gurnuli ih u pakao baraža.

Selektor Portugala Paulo Bento dobro pamti sve što se desilo u oktobru 2011.

"Opet smo u istoj situaciji kao i pred taj meč u Kopenhagenu. Pritisak je tu, znamo da je poraz zabranjen, dok je naš protivnik pobjedom nad Holandijom došao u sjajnu poziciju", rekao je Bento.

Za Portugal je najveći problem kako da postigne gol, jer od revanša baraža protiv BiH (6:2), samo je jednom pogodio mrežu protivnika u četiri utakmice. Čeka se da proradi Kristijano Ronaldo, kao i Nani, a Bento vjeruje i da će povratak u tim Uga Almeide da popravi realizaciju.

"Lopta mora da ide brže nego protiv Njemačke, iako je taj meč bio jako dobar za nas. Ne bih rekao da smo u krizi realizacije, siguran sam da ćemo iskoristiti svaku šansu koja nam se ukaže, jer imamo igrače koji neće pogriješiti", ističe Bento, čiji tim je pobijedio samo jednom u posljednjih sedam mečeva.

A Danci ne žele da propuste veliki momenat, iako im pred početak Eura niko nije davao šanse da već u drugom kolu igraju za plasman u čertvrtfinale u „grupi smrti”.

"Pokušao sam da prethodnih dana smanjim euforiju, da ukažem igračima da nismo još ništa uradili. Znam da smo bili autsajderi, a sada smo u situaciji da pobjedom obezbijedimo prolaz kolo prije kraja. Portugal je tim koji poznajemo, ne vjerujem da iznenađenja može da bude, ali nemam dilemu da nas čeka mnogo drugačija utakmica nego što je bio slučaj u kvalifikacijama. Jer, ovo je veliki turnir, a na njemu su greške zabranjene", kazao je selektor Danaca Morten Olsen.

Niklas Bendtner priželjkuje da Danska duel protiv Njemaca u trećem kolu odigra bez rezultatske neizvjesnosti.

"Kakav bi to uspjeh bio kada bismo iz ove grupe pošli u četvrtfinale. Leži nam igra Portugala, nismo bez šansi u ovoj utakmici", najavio je visoki napadač.

DANSKA - PORTUGAL

Ljvov - Stadion „Ljvov arena”. Kapacitet: 34.915. Sudija: Kreg Tomson (Škotska). Početak u 18 časova.

Danska (4-2-3-1): Andersen - Jakobsen, Kjer, Ager, Poulsen - Cimling, Kvist - Romedal, Eriksen, Kron-Deli - Bendtner.

Portugal (4-3-3): Rui Patrisio - Pereira, Pepe, Bruno Alveš, Koentrao - Raul Meireleš, Migel Veloso, Mutinjo - Nani (Postiga), Almeida, Kristijano Ronaldo.

Galerija

Bonus video: