Jiraček i Pilarž presudili Grcima, kiks Čeha prošao nekažnjeno

Češka pobjedom 2:1 ostala u trci za plasman u četvrtfinale, Grci vjerovatno pakuju kofere nakon poraza u Vroclavu
0 komentar(a)
Češka, Foto: Beta/AP
Češka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.06.2012. 18:11h

Veliki kiks Petra Čeha, najboljeg evropskog golmana, vjerovatno prvi u sezoni, prošao je nekažnjeno - Češka je savlada Grčku sa 2:1 i vratila se u trku za plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Grcima su presudili igrači koji su srušili Crnu Goru u novembarskom baražu, sjajni vezista Volfsburga Petr Jiraček i neuhvatljivo krilo Viktorije Plzenj Vaclav Pilarž, koji su golovima u prvih pet minuta meča odlučili meč u Vroclavu.

Bila su to dva najbrža gola u istoriji Evropskih prvenstva. Dosadašnji rekord držali su Holanđani, koji su 1992. godine u 15. minutu vodili protiv Njemačke sa 2:0.

Grci do kraja meča nisu uspjeli da se oporave od ovog “letećeg starta” češke selekcije, iako ih je u 53. minutu vratio u igru Petr Čeh, kome je lopta neobjašnjivo ispala iz ruku i pala na nogu Teofanisa Gekasa, za konačnih 2:1.

Do kraja meča Grčka je imala više od igre, ali nije mogla do izjednačenja. Česi su se odbranili i izborili “majstoricu” protiv Poljske u posljednjem kolu. Pobjednik tog meča vjerovatno će igrati u četvrtfinalu, dok Grke u igri sada drži samo teorija...

"Promjene u prvoj postavi mnogo su koristile, brzo smo dali golove, odigrali sjajno poluvrijeme. U nastavku smo patili, jer nam je nedostajala kreacija nakon izlaska Rosickog, ali srećom, izdržali smo. U posljednjem kolu zavisimo od sebe i to je ono što smo željeli", prokomentarisao je selektor Češke Mihal Bilek.

Tek što je počelo, Češka je vodila. Poigravanje desnog beka Holebasa skupo je¸koštalo reptezentaciju Grčke, sijevnula je kontra, Hubšman je pronašao rupu u protivničkoj odbrani i lansirao Jiračeka, koji savladao vremešnog Halkisa baš kao Mladena Božovića prije sedam mjeseci - 1:0 za “knedličke”.

Grci se nisu oporavili od šoka a već su drugi put vadili loptu iz mreže. Fantastičan trk desnog beka Gerbe Selasija, prizemni centaršut za Pilarža i drugi gol omalenog veziste na Euru - 2:0 za Češku.

Evropski šampion iz 2004. mogao je rezultatski da se vrati u igru u finišu prvog poluvremena, ali je pomoćni sudija poništio gol Fotakisa zbog milimetarskog ofsajda.

Ta situacija nagovijestila je da golmam Čeh nije u majskoj formi iz zlatnih dana Čelzija, što se jasno vidjelo u 53. minutu. Gekas je iskoristio njegov kiks i pozvao saigrače u napad - do kraja je bilo cijelih 40 minuta.

Iako su fizički imali Čehe u šaci, Grci nisu imali klasu da dokrajče protivnika. Desetine ubačenih lopti u šesnaesterac bile su lak plijen za češke štopere Sivoka i Kadleca.

"Ne znam je li gotovo za nas, nadam se da nije, ali ovo je bila utakmica iz koje smo morali da izvučemo više", kazao je selektor Grčke Fernando Santoš.

Grčka - Češka 1:2

Vroclav - Stadion “Miejski”. Gledalaca: 40.000. Sudija: Stefan Leno (Grčka). Strijelci: Gekas u 53. minutu za Grčku, Jiraček 3. i Pilarž u 6. minutu za Češku. Žuti kartoni: Torosidis, Papadopulos, Salpingidis (Grčka), Rosicki, Jiraček, Kolarž (Češka).

Grčka (4-3-3): Halkias (Sifakis), Maniatis, Papadopoulos, Torosidis, Holebas, Karagunis, Fotakis (Gekas), Kacuranis, Fortunis (Mitroglou), Samaras, Salpingidis.

Češka (4-2-3-1): Čeh, Gebre Selasie, Kadlec, Sivok, Limberski, Rosicki (Kolařž, Rajtoral 90), Plašil, Pilarž, Hubšman, Jiraček, Baroš (Pekhart).

Bonus video: