Holandija sa Njemačkom: Vađenje protiv starog neprijatelja

Dvije nacije koje su u mnogo čemu slične, a u suštini su i vrlo različite, prije svega po fudbalskom identitetu, sastaju se večeras u Harkovu u šlageru...
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 10:53h

“Možda će se stvari promijeniti kada Srbija prvi put bude igrala protiv Hrvatske, ali u ovom času, najogorčeniji fudbalski duel u evropskom fudbalu jeste meč između Holandije i Njemačke”, napisao je engleski novinar i pisac Sajmon Kuper.

Dvije nacije koje su u mnogo čemu slične, a u suštini su i vrlo različite, prije svega po fudbalskom identitetu, sastaju se večeras u Harkovu u apsolutnom šlageru grupe B i cijelog toka dosadašnjeg Eura.

Rivalstvo koje je u punom smislu počelo u jednje ljetne večeri 1988. godine u Hamburgu, u polufinalu Evropskog prvenstva (trijumf “narandžastih” 2:1), nastavilo se dvije godine kasnije na Mundijalu u Italiji legendarnim pljuvanjem Rajkarda i Felera, svoju novu epizodu imaće večeras u Ukrajini.

Igra se utakmica u grupi, ali kao da je eliminaciona.

Naročito se to odnosi na Holanđane, koji su nakon poraza od Danske prinuđeni da protiv zakletog fudbalskog neprijatelja odigraju na život i smrt, u bukvalnom smislu te riječi.

"Nije lako vaditi se na Njemačku i neću ispasti previše pametan ako kažem da to sebi nismo smjeli da dozvolimo. Ali, iz ove se kože ne može. Moguće da je i dobro što sada igramo ovako jak meč. Vjerujem u moje fudbalere, vjerujem i da je utakmica protiv Danske bila samo loš dan i da ćemo večeras sve nadoknaditi", kaže Bert van Marvajk, selektor Holandije.

Holanđani, dakle, gledaju u oči eliminaciji u predvečerje jednog od najvećih evropskih derbija.

Poraz bi Snajdera i društvo definitivno izbacio sa Evropskog prvenstva, remi bi im možda održao neku nadu (ako Danci izgube od Portugala), dok bi ih pobjeda vratila u igru, čak i za borbu za prvo mjesto.

Prema Holandiji su ironični i njeni navijači, pa je uoči duel sa “pancerima” na sportskom sektoru sajta “Yahoo” objavljen komentar:

“Presudna utakmica protiv jednog od najboljeg tima na planeti. Ne, moja Holandija nije pod pritiskom”, ironičan je bio jedan navijač.

Ipak, Van Marvajk se nada da će sav napadački arsenal, koji je zatajio protiv Danske, doći do izražaja u najvažnijem meču.

Spreman je i da promijeni napadača - Klas-Jan Hunetaler mogao bi da dobije šansu prije Robena van Persija, koji je bio indisponiran u prvom meču.

Mijenjaće i selektor Njemačke Joakim Lev, ali ne iz nužde...

"Ja nisam od onih koji se pridržavaju pravila da se pobjednička ekipa ne mijenja. Spreman sam da izvršim korekcije i da svakom rivalu spremim neko iznenađenje", kazao je Lev, koji bi šansu mogao da ukaže Širleu, umjesto Podolskog.

Njemci su, jasno, pod mnogo manjim pritiskom od Holanđana, bez obzira što nisu blistali protiv Portugala.

"Iako smo dobili ekipu koja spada u top 10 na svijetu, napravili smo tek prvi korak. U našoj grupi ekipe su ujednačene i plaća se svaka greška. Znamo da Holandiji od ovog meča zavisi ostaju li ili se vraćaju kući i siguran sam da neće ponoviti greške iz meča sa Danskom. Mi ćemo, ipak, igrati svoju igru", kategoričan je Lev.

Njemci obično ne dobijaju 2. meč

Jedan statistički podatak ide u prilog Holandiji - Njemačka je, naime, samo jednom na posljednjih osam velikih takmičenja dobila drugi meč na turniru.

Dogodilo na Mundijalu 2006, kada su “panceri” kao domaćini savladali Poljsku sa 1:0.

Prije dvije godine u Južnoj Afirici izgubili su od Srbije 1:0, 2008. na Euru poraženi su od Hrvatske 2:1, na Evropskom prvenstvu 2004. odigrali su nevjerovatnih 0:0 sa Letonijom, na Mundijalu 2002. remizirali su sa Republikom Irskom (1:1), na Euru 2000. izgubili su od Engleske (1:0), dok su u Francuskoj 1998. igrali 2:2 sa SR Jugoslavijom.

Roben: Vjerovali su nam svi, a sada niko

Arjen Roben, jedan od aduta Holanđana, imaće večeras poseban motiv kada se sastane sa čak sedam saigrača iz Bajerna, koji će početi meč za Njemce.

"Prije početka Eura 70 odsto naših navijača je vjerovalo da ćemo biti šampioni Evrope, a sada 80 odsto ne vjeruje da nećemo proći u četvrtfinale. To je vrlo neobično. Mi znamo koje su naše prednosti na terenu i najvažnije je da protiv Njemačke budemo samouvjereni i da kontrolišemo loptu, jer od toga potiče sve. Mislim da imamo veću individualnu klasu od Njemaca, ali to u ovakvim mečevima ne znači puno, jer moramo da budemo jaki kao tim", istakao je Roben.

HOLANDIJA - NJEMAČKA

Harkov - Stadion Metalista. Kapacitet: 35.000. Sudija: Jonas Erikson (Švedska). Početak u 20.45.

Holandija (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Heitinga, Matajsen, Viljems - De Jong, Van Bomel - Roben, Snaijder, Afelaj - Huntelar.

Njemačka (4-2-3-1)): Nojer - Boateng, Humels, Badštuber, Lam - Kedira, Švajnštajger - Miler, Ozil, Širle - Gomes.

Galerija

Bonus video: