Ševčenko bolji od Ibrahimovića, ludnica u Kijevu!

Ševa - Ibra 2:1, Ukrajina - Švedska 2:1, za fantastičan start jednog od domaćina Eura i veliki korak ka drugoj fazi takmičenja
8 komentar(a)
Ševčenko, Foto: Beta/AP
Ševčenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2012. 21:02h

Ukrajina je zasjela na čelo grupe D nakon ”labudove pjesme” Blohinovog veterana, legendarnog Andrija Ševčenka, koji je neutralisao gol Zlatana Ibrahimovića na početku 2. poluvremena i sa dva brza pogotka glavom bacio Kijev u fudbalski trans!

Ševa - Ibra 2:1, Ukrajina - Švedska 2:1, za fantastičan start jednog od domaćina Eura i veliki korak ka drugoj fazi takmičenja. Šveđani su u nokdaunu, izgubili su od Ukrajine, a čekaju ih Francuzi i Englezi.

- Osjećaj je veličanstven. Bila je ovo istorijska utakmica za nas, istrorijska pobjeda - blistao je Ševčenkon nakon meča.

Mnogi su sa osporavanjem gledali Blohinovu odluku da na prvom i istorijskom Euru za Ukrajince šansu u napadu pruži nekadašnjem najboljeg fudbaleru u Evropi, bivšoj vedeti Milana, ali sada 35-godišnjaku za kojeg se već dvije ili tri sezone vjerovalo da je “odsvirao svoje”.

I odluka je, očigledno, bila fenomenalna. Uzalud bi bila sva dobra igra Ukrajinaca, svi prodori sjajnih Konopljanke i Jarmolenka, tačni pasovi Voronjina i Nazarenka, da Ševa u 55. i 62. minutu instiktom velikog majstora nije postavio glavu za veliki preokret na Olimpijskom stadionu.

- Osjećam se kao da imam 20 godina, a ne 35. Hvala svima koji su me podržali, koji su vjerovali u mene. Ostvarili smo veliku pobjedu, ali i dalje smo na početku jednog dugačkog puta. Dolaze utakmice u kojima tek treba da pokažemo vrijednost - istakao je Ševčenko.

Ukrajinci su svih 90 minuta igrali bolji fudbal, nošeni frenetičnom podrškom sa tribina renovirane kijevske arene. U prvom poluvremenu su promašili dvije velike šanse, preko Ševčenka i Jarmolenka, a krivudav let lopte nije prevario švedskog golmana Isaksona nakon “bombe” Andreja Voronjina.

Nije Ukrajince poremetilo ni neočekivano vođstvo Šveđana iz šablonske akcije u 52. minutu, kada se lopta od noge Zlatana Ibrahimovića odbila kao do od šponde i nakon centaršuta Kalstroma završila u mreži nemoćnog Pjatova.

Za razliku od suorganizatora Eura, selekcije Poljske koja je bila nokautirana izjednačenjem Grka, Ukrajnci nisu paničili, već su pokazali karakter koji baš i nije svojstven sovjetskim zemljama.

Centaršut Jarmolenka, pa korner Nazarenka, dvije fantastične reakcije Ševčenka i već je bilo 2:1, samo deset minuta nakon Ibrinog gola!

- Reakcija mojih fudbalera je bila veličanstvena. Čestitam im, nije bilo lako vratiti se u igru nakon gola protivnika - kazao je Oleg Blohin, selektor Ukrajinaca.

Predstava Ukrajinaca sigurno nije obradovala selektora Crne Gore Branka Brnovića, koji je uživo posmatrao rivala u kvalifikacionoj grupi za Mundijal.

UKRAJINA - ŠVEDSKA 2:1

Kijev - Olimpijski stadion. Gledalaca: 60.000. Sudija: Džunejt Takir (Turska). Strijelci: Ševčenko u 55. i 62. minutu za Ukrajinu, Ibrahimović u 52. minutu za Švedsku. Žuti kartoni: Elm, Kalstrom (Švedska).

Švedska: Isakson, Lustig, Melberg, Grankvist, Olson, Elm, Larson (Vilhelmson), Kalstrom, Ibrahimović, Toivonen (Svenson), Rosenberg (Elmander).

Ukrajina: Pjatov, Selin, Kačeridi, Mihalik, Timoščuk, Gusev, Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka (Dević), Ševčenko (Milevski), Voronjin (Rotan).

Bonus video: