Poljska protiv Rusije: Više od fudbala

Mediji podsjećaju na veliku pobjedu poljske vojske 1920. godine nad ruskom armijom koja je, kako se vjeruje, zaustavila širenje komunizma u Evropi
73 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 09:27h

Rusija je ostavila najbolji utisak u prvom krugu na Evropskom prvenstvu, deklasirala je Češku sa 4:1, pa je s pravom i viđena kao favorit pred večerašnji duel sa Poljskom.

Bez obzira na to što će Poljaci ponovo imati veliku podršku na stadionu u Varšavi, od „zbornaje” se očekuje da pokaže da fudbal koji je prikazala na otvaranju nije samo bljesak...

Duel sa Rusima Poljake je vratio daleko unazad, i to nema nikakve veze sa fudbalom. Poljski mediji podsjećaju na veliku pobjedu poljske vojske 1920. godine nad ruskom armijom koja je, kako se vjeruje, zaustavila širenje komunizma u Evropi...

Istorija je, dakle, nešto što ne prija Rusiji, a selektor Dik Advokat priznaje da se pomalo plaši duela sa domaćinom. Naravno, samo u sportskom smislu.

"Koliko vidim, mnogi misle da će meč sa Poljskom da bude neka vrsta treninga za nas i da je pobjeda sigurna. Ne znam o čemu se radi, kao da su zaboravili da je ovo Evropsko prvenstvo, te da je Poljska tim koji je ostavio jako dobar utisak u prvoj utakmici protiv Grčke", rekao je holandski trener na klupi Rusije.

Napadački trio Džagoev-Keržakov-Aršavin se poigravao na startu Eura, kasnije je zablistao i rezervista Pavljučenko. U Rusiji trenutno sve ide kao po loju, najvažniji igrači su se razigrali od prvog dana.

"Pobjedom na startu smo napravili veliki korak ka četvrtfinalu, ali jedan poraz može da promijeni sve. Iskreno, vjerujem u trijumf večeras, ali i očekujem teži meč nego protiv Češke. Zašto? Pa Poljaci su timski jači, a mislim i da imaju ozbiljnije pojedince", tvrdi Advokat.

Poljaci i dalje žale za prvim poluvremenom iz duela sa Grčkom, iako su kasnije mogli i da izgube.

"Imali smo taj meč, morali smo da pobijedimo. Sada bi pritisak bio mnogo manji, ali svejedno - moramo da reagujemo protiv Rusije. Ovaj meč za nas ima istorijsku važnost, cijela nacija želi trijumf i uradićemo sve da je obradujemo", istakao je vezista Kuba Blaščikovski.

A gotovo istu pažnju kao i fudbaleri, izazvali su i navijači Rusije u Poljskoj. Uz domaćine su do sada na Euru stvorili najviše problema organizatorima, pa je večerašnji meč u Varšavi proglašen utakmicom visokog rizika. I to ne samo zbog „bogate” biografije huligana, već i zato što se danas obilježava 21 godina od kada je pao Sovjetski Savez. Zato je organizatora zabrinuo i najavljeni marš ruskih navijača ulicama Varšave, pa nisu isključeni ni novi incidenti velikih razmjera.

Okršaj Poljaka i Rusa se, dakle, ne očekuje samo na terenu, biće pakleno i van njega...

Poljska - Rusija

Varšava - Stadion „Narodovij”. Kapacitet: 58.500. Sudija: Volfgang Štark (Njemačka). Početak u 20.45.

Poljska (4-2-3-1): Titon - Pišček, Vasilevski, Perki, Beniš - Muravski, Polanski - Blaščikovski, Obranjak, Ribus - Levandovski.

Rusija (4-3-3): Malafejev - Anjukov, Ignjaševič, A, Berezucki, Žirkov - Širokov, Denisov, Zirjanov - Džagoev, Keržakov, Aršavin.

Galerija

Bonus video: