Španija i Italija remizirale u klasiku

"Azuri" su se isprsili protiv aktuelnog evropskog i svjetskog šampiona u zanimljivom klasiku.
5 komentar(a)
Di Natale, Foto: BETA/AP
Di Natale, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 10.06.2012. 18:33h

"Azuri" su se isprsili i remizirali protiv aktuelnog evropskog i svjetskog šampiona (1:1), a selektor Italijana Ćezare Prandeli ostao je dosljedan svojoj filozofiji koja ne poznaje katenaćo...

S druge strane, Španci su imali isturene Silvu, Fabregasa i Inijestu, ali je iznenađenje da su počeli meč bez klasičnog špica - Tores je ušao u igru u 74. minutu.

Italijani su bili zadovoljni remijem, Prandeli je istakao da je i predsjednik države Đorđo Napolitano imao isti osjećaj kao selektor i fudbaleri...

"Zadovoljan je bio našom partijom, pohvalio nas je, rekao da smo mu donijeli zadovoljstvo", kazao je italijanski selektor.

Od starta se naslućivalo da će veliki derbi proteći u otvorenoj borbi, ali se nakon vođstva Italijana meč potpuno "otvorio", finiš je bio spektakularan.

A veća uzbuđenja najavljena su u posljednjim trenucima prvog dijela - u 44. minutu u glavnoj ulozi bili su asovi Barselone. Inijesta je, međutim, nakon asistencije Ćavija šutirao preko gola. Minut kasnije Kasano je idealnim centaršutem pronašao Motu, ali je Kasiljas zaustavio njegov pokušaj glavom sa pet metara.

U nastavku je tempo bio još žešći, smjenjivale su se šanse na obje strane, a efektan gol rezerviste Di Natalea u 61. minutu najavio je uzbudljiv finiš na "Gdanjsk areni".

A prethodno su u uvodu drugog poluvremena Inijesta i Fabregas mogli da lansiraju „furiju”, dok je Baloteli u 53. minutu ukrao loptu Serhiju Ramosu, a potom u trenutku kada je bio "oči u oči" sa Kasiljasom, dozvolio defanzivcu Reala da se ispravi...

"Riješio sam da pružim šansu Di Nataleu onda kada je Baloteli prokockao svoju šansu. Di Natale jače igra u duelu, snalažljiviji je u kaznenom prostoru. Nisam pogriješio sa njim", zadovoljno je konstatovao Prandeli.

Italijani su do prednosti stigli iskustvom i elegancijom - 34-godišnji napadač Udinezea, koji je samo nekoliko minuta ranije zamijenio Balotelija, poslije sjajne lopte Pirla znalački je pronašao suprotan ugao Kasiljasovog gola.

"Furija" je, međutim, na ekspresan način uzvratila tri minuta kasnije.

Španija je praktično izjednačila iz tri poteza - od Inijeste je počela opasna akcija, Silva je potom produžio loptu do Fabregasa, a ovaj je zakucao u mrežu Bufona.

To je bio samo uvod u spektakularnu završnicu - Tores je do kraja imao dvije meč-lopte za Špance (Bufon je prvi put bio snalažljiviji i otklonio opasnost, dok je lob napadača Čelzija pet minuta prije kraja završio preko gola).

Na drugoj strani, upravo je Di Natale poslije centaršuta Đovinka u 77. minutu imao zicer za novo, drugo vođstvo.

Španski selektor Visente del Boske pojašnjavao je, prije svega, zbog čega je počeo utakmicu bez klasičnog špica.

"Silva, Inijesta i Sesk (Fabregas) dobro su kombinovali i mijenjali pozicije. No, Italija je u drugom poluvremenu zaigrala bolje, a pošto smo željeli pobjedu - odlučio sam se da napravim izmjene", kazao je Del Boske.

"Tores je imao šanse, a dobro je i koristio prostor u napadu. Nedostajao je pogodak, ali zadovoljan sam onim što je prikazao", zaključio je španski selektor.

ŠPANIJA - ITALIJA 1:1

Gdanjsk - Stadion "Gdanjsk arena". Gledalaca: 40.000. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Strijelci: Fabregas u 64. za Španiju, a Di Natale u 61. minutu za Italiju. Žuti kartoni: Arbeloa, Alba, Tores (Španija), Mađo, Kjelini, Bonući, Baloteli (Italija).

Španija (4-3-3): Kasiljas - Arbeloa, Pike, Serhio Ramos, Alba - Ćavi, Ćabi Alonso, Buskets - Silva (Navas), Fabregas (Tores), Inijesta.

Italija (3-5-2): Bufon - Kjelini, De Rosi, Bonući - Mađo, Tijago Mota (Noćerino), Pirlo, Markizio, Đakerini - Baloteli (Di Natale), Kasano (Đovinko).

Bonus video: