Petković sačuvao Crnu Goru na oproštaju tri legende "zmajeva"

Oslabljena Crna Gora nije mogla da parira Bosni i Hercegovini igrom, ali je sačuvala 0:0 zahvaljujući sjajnom golmanu Danijelu Petkoviću
2 komentar(a)
crna gora bih reprezntacija, Foto: Savo Prelević
crna gora bih reprezntacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2018. 19:56h

Fantastični golman Danijel Petković sačuvao je Crnu Goru na "Bilinom polju" u Zenici, u prijateljskom meču naglašenog svečanog karaktera - 0:0 protiv Bosne i Hercegovine.

Tri velike zvijezde BiH fudbala, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Emir Spahić, odigrali su posljednju utakmicu u nacionalnom dresu "zmajeva", a njihovi saigrači nisu uspjeli da im podare pobjedu na oproštaju, protiv silno oslabljene Crne Gore.

Domaći su i u takvoj utakmici uradili dosta, stvorili su dovoljno šansi da barem jednom zatresu crnogorsku mrežu, ali nisu mogli ništa protiv 25-godišnjeg golmana Lorijena, koji izrasta u pravu gromadu pred crnogorskim golom.

Petković je do ludila dovodio bosansko-hercegovačke fudbalere, zvijezde Serije A Edina Džeka i Miralema Pjanića prije svih, sa nekoliko maestralnih intervencija, naročito u drugom dijelu prvog poluvremena, sačuvavši svoju mrežu kada su svi vidjeli loptu u golu.

Crna Gora, bez glavnih fudbalera i nosilaca igre, Savića u odbrani, Vukčevića na sredini,Jovetića u napadu, ali i bez nekoliko važnih igrača, poput Ivanića, Šćekića, pa čak i Tomaševića (povrijedio se na zagrijavanju) uspjela je da izvuče pozitivan rezultat, iako igrom u okrnjenom sastavu nije mogla da parira selekciji Roberta Prosinečkog.

Izlazak legendarnog trija BiH iz igre u 17. minutu uslovio je poduži prekid i maltene podijelio utakmicu na dva dijela - prije i poslije svečane ceremonije.

Ulasci mlađih Kodra i Sarića (Bičakčić je zauzeo mjesto u defanzivi) ubrzali su igru domaćina nakon 17. minuta, kada su u crnogorskom timu počeli da se ispoljavaju problemi u defanzivi i organzaciji igre.

Selektor Ljubiša Tumbaković izveo je postavu sa dva debitanta, Boris Kopitović je zauzeo Tomaševićevo mjesto u posljednjoj lini, dok je Luka Mirković zaigrao u veznom redu, zajedno sa oporavljenim Nebojšom Kosovićem, koji je upisao prvi nastup još od povrede u Kazahstanu septembra prošle godine.

Domaći su stezali obruč, a opasan udarac Džeka u 30. minutu sa ivice šesnaesterca, koji je preletio prečku, bio je najava totalne ofanzive "zmajeva".

Četiri minuta kasnije Petković je imao prvu od četiri velike odbrane - uz pomoć stative ukrotio je udarac Pjanića sa desetak metara. Samo nekoliko trenutaka kasnije crnogorski golman nadmudrio je i Kodra, koji ga je gledao u oči nakon greške Simića, da bi u 40. minutu sa peterca "skinuo" zicer Edinu Džeku, što je vjerovatno bila i najbolja šansa na utakmici.

Tek u posljednjim trenucima prvog dijela Crna Gora je na pravi način izašla na protivničku polovinu, kada je centrirao Marušić, a Mugoša glavom promašio šansu koja se čak i ne računa jer je pomoćnik signalizirao (nepostojeći) ofsajd.

BiH je dominirala i na startu nastavka, a njen ritam nije poremetio ni pokušaj Vešovića iz daljine u 50. minutu.

Dvije dobre akcije "zmajeva" i za milimetar neprecizna dodavanja Džeka sačuvali su Crnu Goru, a onda su počele izmjene, koje su usporile tempo igre - Tumbaković je uveo još dva debitanta, Stefana Lončara i Asmira Kajevića, potom i Vladimira Jovovića,Aleksandra Boljevića, Luku Đorđevića, na kraju i posljednjeg novajliju, Denija Hočka.

Opasni su bili domaćini i u tom periodu, Džekov udarac prohujao je pored gola, dok je Petković još jednom paradom odbranio šutDuljevića sa ivice šesnaesterca.

Poslije Kipra i Turske u martu, Crna Gora je upisala treći uzastopni remi u prijateljskim utakmicama, u kojima nema pobjedu još od marta 2014. i trijumfa protiv Gane.

Duel u Zenici, međutim, nije bio meč u kojem se očekivala pobjeda, iz raznoraznih razloga, a naredna (i posljednja) prilika je subotnji duel sa Slovenijom pod Goricom (20.15).

Nakon tog meča, prijateljske utakmice idu u istoriju...

Bonus video: