Danska pobijedila Holandiju

Pobjednički gol, zapravo i jedini na meču, za selekciju Danske postigao je Mikael Kron-Deli u 24. minutu.
4 komentar(a)
Mikael Kron-Deli, Foto: Beta AP
Mikael Kron-Deli, Foto: Beta AP
Ažurirano: 09.06.2012. 18:26h

Prvi skalp je pao, prvi favorit koji je pognute glave napustio teren na 14. Evropskom prvenstvu je Holandija. Razloga za slavlje imaju Danci, a kako i ne bi, pošto su nadigrali susjeda prvi put nakon 45 godina.

Holandija i Danska su bile u grupi i u prvom kolu Mundijala u Južnoj Africi, u duelu u kojem je Holandija slavila sa 2:0. Danci su, međutim, naučili lekciju. Prepustili su loptu klasi holandskih igrača, ali kada bi je oduzeli na vrhu svog kaznenog prostora, iz dva pasa su dolazila do protivničkog šesnaesterca.

I pogodili su, i to iz prve, zahvaljujući lucidnosti Mihaela Kron-Delija, koji je u raskoraku “pronašao” trojicu defanzivaca “lala”, utrčao sa loptom i sa sedam metara šutnuo Stekelenburgu kroz noge.

Imala je Holandija šansu za brzi povratak u egal, ali je sjajan prodor i šut Robena sa 17 metara zarvršio na stativi. Pojačali su Holanđani pristisak, u finišu poluvremena došli i do zicera, ali je Van Persi loše prihvatio loptu pa mu je sjajni Andersen utrčao u šut.

"Imali smo puno šansi za postizanje gola, ali smo ih traćili sa navjerovatnom lakoćom. To je nedopustivo za turnir ovog nivoa. Ako želiš da dobiješ, moraš da pogađaš i koristiš šanse! I uz sve to, ni sudija nije uradio posao kako treba, pošto nam nije svirao penal težak kao gvožđe. Radilo se o dvostrukoj igri rukom", grmio je selektor “lala”, Bert van Marvajk.

I na početku nastavka je Robin van Persi loše odreagovao u nekoliko navrata, da bi potom šut Afelaja završio tik pored stative. I Roben je imao dobru priliku, glavom u 63. minutu.

Nisu ni Danci bili bezopasni, to je ponajbolje pokazivao strah rivala da sa većim brojem fudblera krene naprijed. Nije ni čudo, jer su Danci sjajno stajali na terenu, lucidno prebacivali težište igre i kao po pravilu, uz nekoliko dodira lopte, bili su u pozicijama za dobar šut ili centaršut.

Kron-Deli je u još nekoiko navrata bio opasan, a u 70. minutu Stekelenburg je krajnjim naporom odbranio njegov šut.

Četiri minuta kasnije Holandija je propustila posljednju pravu šansu - Snajder je proturio loptu Huntelaru, ali je Andersen imao sreće da ga lopta pogodi u ruku.

"Srećan sam i ponosan. Ovo je fantastičan uspjeh, koji smo zaslužili hrabrošću i sjajnim manevrom. Tačno je da su Holanđani imali šansi, ali i mi takođe. Igrali smo sa velikom nadom i vjerom u sebe. Neustrašivi smo bili tokom cijelog meča. Savršeno smo znali kako će igrati Holanđani, favoriti naše grupe, ali u tome i jeste naša veličina. Našli smo rješenja na terenu i u tome i jeste suština fudbala", rekao je danski selektor Morten Olsen.

Tako je Danska prvi put došla do pobjede na otvaranju nekog od velikih šampionata, pošto je uz tri remija doživjela i četiri poraza. Holandija je posljednji put izgubila prvi duel grupe još 1988. godine od SSSR-a sa 1:0. I, postali su prvaci tada!

Bonus video: