Holandija protiv Danske na otvaranju grupe B

Duel u Harkovu je u neku ruku od presudnog značaja za finalistu prošlog Mundijala. Jer, ako ne pobijede Dansku, “narandžasti” će morati da se vade na Njemačku i Portugal
50 pregleda 3 komentar(a)
Holandija, EURO 2012, Foto: Beta AP
Holandija, EURO 2012, Foto: Beta AP
Ažurirano: 09.06.2012. 11:46h

Nakon “tople” dobrodošlice na Euru u vidu rasističkih skanidranja poljskih navijača, Holanđani će pokušati da pobijedom protiv Danske opravdaju epitet trećeg favorita za osvajanje prvenstva.

Duel na stadionu Metalista u Harkovu je u neku ruku od presudnog značaja za finalistu prošlog Mundijala. Jer, ako ne pobijede Dansku, “narandžasti” će morati da se vade na Njemačku i Portugal.

Svjestan da takav scenario ne bi bio baš poželjan, selektor Holandije, 60-godišnji Bert van Marvajk, najavio je igru na pobjedu.

"Vjerujem da možemo da dominiramo. Ako ostvarimo prevlast na sredini, bićemo bliži pobjedi", izjavio je holandski selektor, koji je spremio standarno ofanzivnu formaciju sa Van Persijem u napadu, te Snajderom, Afelajem i Robenom u liniji iza njega.

Zanimljivo je da su se Holanđani i Danci sudarili i u prvom kolu takmičenja po grupama Mundijala u Južnoj Afirici 2010. Holandija je slavila 2:0, autogolom Agera i pogotkom Kajta, ali ne baš tako glatko kao što govori konačan rezultat. Van Marvijk sada očekuje još teži posao...

"Danci su vrlo opasni nakon kontranapada. Kako ćemo ih spriječiti u tome? Tako što ćemo držati loptu. Što je duže budemo čuvali, protivnik će biti manje opasan", izjavio je Van Marvajk, bivši trener Fejenorda i Borusije Dortmund.

Holanđani, međutim, vjeruju u simboliku - kao što je put do finala Mundijala 2010. počeo od Danske, slična priča trebalo bi da se ponovi u Ukrajini i Poljskoj.

"Upravo je Svjetsko prvenstvo pokazalo koliko je značajan prvi meč. Danci su napredovali od tada, ali želimo da ih opet pobijedimo", ocijenio je Dirk Kajt, novi napadač Fenerbahčea.

Danci su upali u “opaku” grupu, ali kao što su u kvalifikacijama već bili bolji od Portugala, tako vjeruju da i Holanđanima i Njemcima mogu da pomrse račune.

"Igramo sa jednim od favorita turnira. Ta činjenica dovoljno govori ko je favorit u današnjem meču. Ali, siguran sam da imamo šansu. Kada igrate sa jakim protivnikom neke stvari moraju da se poklope, recimo da sudija bude objektivan, da nas zaobiđu povrede, da se lopta od stative odbije u gol, a ne u polje. To su sitnice koje presuđuju, vjerujem da ćemo imati sreće", kazao je selektor Danske Morten Olsen.

Napadač Niklas Bendtner počeće u napadu sa talentovanim špicom Ajaksa Eriksenom.

"Protivnik je jak, ali pitamo se i mi", izjavio je Bendtner, nekadašnji saigrač Van Persija u Arsenalu.

Duel Holandije i Danske u Harkovu ostaće upamćen kao meč koji je igran u najistočnijem gradu u istoriji Evropskih prvenstava. Ali, samo do ponedjeljka, kada se Engleska i Francuska sastaju u još istočnijem Donjecku.

Holandija - Danska

Harkov - Stadion Metalista. Kapacitet: 35.000. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Početak u 18 časova.

Holandija (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Heitinga, Bouma, Vilems - De Jong, Van Bomel - Afelaj, Snajder, Roben - Van Persi.

Danska (4-2-3-1): Andersen - Jakobsen, Kjaer, Ager, Poulsen - Zimling, Kvist - Romedal, Kron-Dehli, Eriksen - Bendtner.

Bonus video: