Počelo je: EURO 2012 specijal na portalu "Vijesti"

Prvi specijal ikada na portalu "Vijesti" je posvećen upravo ovom turniru najboljih evropskih selekcija
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 16:28h

Utakmicom reprezentacija Poljske i Grčke počelo je 14. evropsko prvenstvo (EP) u fudbalu, na kojem će Španija pokušati da odbrani trofej osvojen prije četiri godine.

Prvi specijal ikada na portalu "Vijesti" je posvećen upravo ovom turniru najboljih evropskih selekcija.

Na jednom mjestu možete da saznate sve što vas interesuje o ovogodišnjem prvenstvu, fudbalskom spektaklu koji se čeka čitave 4 godine.

Favoriti branioci titule, Njemci i Holanđani

Aktuelni evropski i svjetski prvaci Španci najveće rivale na turniru u Poljskoj i Ukrajini imaće u selekcijama Njemačke i Holandije.

Po ocjenama stručnjaka i kladionica, Francuska "iz drugog plana" čeka svoju šansu, a za "trikolorima" slijede Portugal, Engleska i Italija.

Portugalci, međutim, na turnir dolaze poslije samo jednog postignutog gola u prethodne tri pripremne utakmice, dok Englezi u prva dva meča neće moći da računaju na suspendovanog napadača Vejna Runija, a Italijani su "uzdrmani" skandalom oko namještanja utakmica u domaćem prvenstvu.

Međutim, Italijani su postali svjetski prvaci upravo nakon velikog skandala oko namještanja 2006. godine.

Otvaranje u Poljskoj, zatvaranje u Kijevu

Prva utakmica ovogodišnjeg šampionata Evrope igraće se u 18.00 na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Utakmice EP igraće se u četiri poljska grada: Varšavi, Gdanjsku, Vroclavu i Poznanju, i u četiri ukrajinska: Kijevu, Donjecku, Harkovu i Lavovu.

Finale će se igrati 1. jula na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Najveći stadion turnira je u Kijevu, sa 60.000 mesta, a najmanji u Lavovu, koji ima upola manje sedišta.

Petorica debitanata

Najstariji fudbaler na EP je 38-godišnji golman Grčke Kostas Čalkijas, a najmlađi je reprezentativac Holandije Jetro Vilems koji ima 18 godina.

Igrač sa najviše nastupa u nekom nacionalnom timu je Iker Kasiljas, koji je za Španiju odigrao 129 utakmica, a slijede Šveđanin Anders Svenson sa 127 i Irac Šaj Given sa 122 meča.

Na Evropskom prvenstvu će učestvovati i petorica fudbalera koji do sada nisu odigrali nijedan meč za svoje reprezentacije.

To su trojica golmana: Džek Batland iz Engleske, Hrvat Ivan Kelava i Danac Kasper Šmajhel, sin legendarnog čuvara mreže Mančester junajteda Pitera, kao i krilni igrač Italije Emanuele Đakerini i levi bek ruske selekcije Vladimir Granat.

Najviše ih igra u Engleskoj i Bajernu

Engleska je zemlja u čijim ligama nastupa najviše fudbalera koji će učestvovati na prvenstvu - 78 od ukupno 386 prijavljenih igrača.

Slijede Njemačka sa 46, Španija sa 33, Italija sa 31...

Engleska je i jedina zemlja čiji svi reprezentativci nastupaju za domaće klubove.

Iz njemačkog Bajern Minhena dolazi najviše, 12 igrača na Evropsko prvenstvo, jednog manje "daje" španski Real Madrid, dok 10 fudbalera nastupa za ukrajinski Dinamo iz Kijeva.

Posljednje prvenstvo sa 16 timova

Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini učestvovaće sve zemlje koje su u istoriji osvajale kontinentalni šampionat: Rusija (kao ŠSR) 1960, Španija 1964. i 2008, Italija 1968, Njemačka 1972, 1980. i 1996, Češka (kao Čehoslovačka) 1976, Francuska 1984. i 2000, Holandija 1988, Danska 1992. i Grčka 2004. godine.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biće posljednje na kojem će učestvovati 16 ekipa, pošto će na sljedećem kontinentalnom šampionatu, u Francuskoj 2016. godine, igrati 24 reprezentacije.

Galerija

Bonus video: