Rusija protiv Češke: Rat na terenu i na tribinama

Rusija je (tada SSSR) slavila na prvom Euru 1960. godine, a tri puta je poražena u finalu, posljednji put od Holandije '88, koje je obilježio nevjerovatni gol Marka van Bastena
76 pregleda 1 komentar(a)
Rusija, Foto: Beta AP
Rusija, Foto: Beta AP
Ažurirano: 08.06.2012. 16:03h

U drugom meču na šampionatu Evrope, u Vroclavu će u grupi A igrati Rusija i Češka. Iako tek počinje šampionat, najveća nepoznanica a samim tim i najviše interesovanja u Rusiji izaziva izbor prvog golmana. Igor Akinfejev, Vjačeslav Malafejev ili Anton Šunin. Tri prvoklasna golmana, kojima neće biti svejedno što na drugoj strani stoji najbolji, Petr Čeh.

"To ću odlučiti neposredno prije meča", nije želio da karte otkriva ni selektor Dik Advokat.

"Kada sam govorio da smo mi autsajderi, mislio sam na osvajanje turnira, a nikako na prolaz iz grupe. Nakon tri sedmice priprema maksimalno smo spremni za start, i u timu nema povrijeđenih igrača. Osim toga, samopouzdanje nam je poraslo nakon ubjedljive pobjede nad Italijom (3:0) u prijateljskom meču. Znam koliko je važna ta doza samopouzdanja, pošto je ovo 5. veliko takmičenje na kojem učestvujem. Drago mi je što Češka ipak nije sada na nivou od prije nekoliko gpdina, kada je bila jedna od najjačih evropskih reprezentacija. Nijesu, međutim, za potcjenjivanje jer polako slažu kockice i prestrojavaju se u snažan tim", kazao je selektor “zbornaje”, Advokat.

Holanđaninu ističe ugovor nakon Eura, a u Rusiji bi bili zadovoljni medaljom, nakon polufinala sa Gusom Hidinkom prije četiri godine. Rusija je (tada selekcija SSSR) slavila na prvom Euru 1960. godine, a tri puta je poražena u finalu, posljednji put od Holandije '88, koje je obilježio nevjerovatni gol Marka van Bastena.

Česi su znali da iznenade na najjačim smotrama Starog kontinenta, ali osim trijumfa 1976. godine nedostajalo im je malo sreće da prigrle trofej dvije decenije kasnije. U finalu, iako nadigrana, zlatnim golom slavila je Njemačka (2:1).

Češka je kroz baraž protiv “hrabrih sokola” došla do takmičenja u Poljskoj i Ukrajini. Tek u tim utakmicama baraža, vidjelo se da Tomaš Rosicki, Čeh i drugovi imaju kvalitet i što je najvažnije, jak timski duh.

"Svi u našoj selekciji dišemo kao jedan. Jedva čekamo start i odlično smo se pripremili za prvu utakmicu. Očekujemo i jaku podršku sa tribina, koja bi dodatno pojačala naš timski duh. Rusija je iskusna reprezentacija i očekuje nas težak ispit, ali vjerujemo u sebe i važnu pobjedu. Mi se ne opterećujemo previše važnošću utakmice, pošto je naša reprezentacija 1996. godine izgubila prvi meč, a onda igrala finale. Ovoga puta imamo zadatak - prolazak u nokaut fazu i naša je obaveza da ispunimo cilj. Prvi put sam na evropskim prvenstvima igrao prije 12 godina, vrijeme tako brzo leti a ja se nadam da ću igrati i na narednom", kazao je iskusni vezista, Rosicki.

I te 1996. godine Rusi i Česi su bili u grupi, a duel je okončan remijem - 3:3.

A Česi se sa pravom uzdaju u podršku publike, zbog blizine Vroclava. No, i Rusi su odgovorili besplatnim letovima njihovih aviokompanija ali i vozova, po naređenju predsjednika Vladimira Putina.

Rusija - Češka

Vroclav - Gradski stadion. Kapacitet: 40.000. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Početak u 20,45 sati.

Rusija (4-3-3): Akinfejev - Anjukov, Ignaševič, Berezucki, Žirkov - Širokov, Denisov, Zirjanov - Džagoev, Keržakov, Aršavin.

Češka (4-2-3-1): Čeh - Gebre Selasije, Sivok, Kadlec, Rajtoral - Plašil, Jiraček - Režek, Rosicki, Pilarž - Baroš.

Bonus video: