Ukrajina i Poljska u fokusu

"Očekujem od Poljaka da prođu grupu na Evropskom prvenstvu, a imaće i dodatni motiv, jer su domaćini", ističe za "Vijesti" Branko Brnović
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 12:08h

Reprezentacije domaćina Evropskog prvenstva - Ukrajina i Poljska, biće u fokusu selektora Crne Gore Branka Brnovića, koji je sinoć doputovao u Varšavu kako bi već danas uživo gledao meč otvaranja Eura: Poljska protiv Grčke.

Engleska, Poljska i Ukrajina rivali su Crne Gore u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 2014, a osim njih, u našoj grupi su još Moldavija i San Marino.

"Gledaću sigurno po dvije utakmice Ukrajine i Poljske, vrlo vjerovatno i utakmicu trećeg kola u grupi, Engleska - Ukrajina. Poljaci i Ukrajinci su mi trenutno važniji, jer sa njima igramo već u septembru i oktobru, za razliku od Engleske sa kojom se sastajemo tek naredne godine i mnogo toga do tada može da se promijeni", kaže Brnović za “Vijesti”.

Poljaci su prvi na skeneru - zbog toga što otvaraju Euro, ali i zbog toga što će biti prvi rival Crne Gore u kvalifikacijama, pod Goricom 7. septembra.

"Poljska ima dobru ekipu, sa nekoliko vrlo kvalitetnih fudbalera, članova šampiona Njemačke Borusije Dortmund. Očekujem od Poljaka da prođu grupu na Evropskom prvenstvu, a imaće i dodatni motiv, jer su domaćini", ističe Brnović, koji je stigao u Varšavu sa saradnikom iz stručnog štaba, trenerom golmana Dragojem Lekovićem.

Sa Ukrajincima je nešto drugačija priča.

"Oni su u vrlo teškoj grupi, sa Engleskom, Francuskom i Švedskom, koja se takođe nada da može da napravi iznenađenje. Čeka ih neugodan posao, ali ne i nemoguća misija, s obzirom na to da su Englezi dosta oslabljeni, u prva dva kola neće imati ni Vejna Runija", dodaje crnogorski selektor.

Koji bi bio najpovoljniji epilog po Crnu Goru, da li ispadanje Poljske i Ukrajine u prvoj fazi kako bi splasnula euforija pred naredni ciklus, Brnović ne želi da se opterećuje.

"Iskreno, ne razmišljam o tome da li će proći ili ne, najvažnije mi je da dobro snimim njihovu igru, da sve vidim, pozitivne i negativne strane".

Brnović se ne zabrinjava ni činjenicom da su Ukrajina i Poljska reprezentacije koje tradicionalno ne leže nekadašnjoj jugoslovenskoj školi fudbala.

"Sve su to stvari sa kojima ne treba da se oprerećujemo. Mnogo je važno da se mi dobro spremimo i da nam fudbaleri zdravi i spremni dočekaju kvalifikacije. Definitivno je i da ne smijemo da potpadnemo pod uticaj da smo mi favoriti protiv takvih reprezentacija. Svakog treba da poštujemo, ali nikog da se plašimo. Naš cilj ostaje isti, da ponovimo rezultat iz prošlih kvalifikacija, eventualno da napravimo korak više, što god da Engleska, Poljska i Ukrajina urade na Euru", kaže Brnović.

Dan prije otvaranja Evropskog prvenstva, Varšavu drma fudbalska euforija.

"Tek smo se smjestili u hotel, tako da nisam vidio mnogo, ali sam primijetio da je na svakom automobilu istaknuta mala poljska zastava", kaže Brnović.

Poljske zastave, i velike i male, vijoriće se danas na Nacionalnom stadionu u Varšavi kada počne utakmica protiv Grčke. Crna Gora nije u tom filmu, iako je bila nestvarno blizu...

Španija, pa Holandija

Španija je prvi favorit za osvajanje prvenstva, smatra Branko Brnović, nekadašnji fudbaler Espanjola.

"Na Španiju sam tipovao i pred prošlo Evropsko prvenstvo, kada je 44 godine bila bez trofeja, tipujem i sada, kada je evropski i svjetski prvak", kaže Brnović.

To ne znači, međutim, da će se “furija” prošetati do trona.

"Čitam da se fudbaleri Barselone i Reala ne slažu baš najbolje u kampu. Ako je to tačno, to bi mogao da bude veliki problem - kaže Brnović.

Nakon Španaca, crnogorski selektor tipuje na finalistu Mundijala - Holandiju.

"Holandija bi mogla da ide do vrha, a imam utisak i Francuska. Mnogi je potcjenjuju, a Loran Blan je formirao mlad i kvalitetan tim", zaključio je Brnović.

Galerija

Bonus video: