Istorijska šansa za Poljake

Poljska se nije proslavila na debiju na evropskim prvenstvima - prije četiri godine je u grupi sa Hrvatskom, Njemačkom i Austrijom osvojila samo bod.
3 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 12:36h

Poljska je tek drugi put u istoriji na Evropskom prvenstvu, ali joj to nije smetalo da Euro dočeka puna optimizma i naboja.

Poljaci, naime, kao jedni od domaćina turnira vide idealnu šansu da urade nešto veliko, a makar po najavama sve sem eliminacije u grupi bilo bi označeno kao uspješna misija...

Zato je i duel sa Grcima na startu na rasprodatom stadionu u Varšavi već proglađen za ključni.

"Pobjedom na startu napravili bismo veliki korak ka nokaut fazi. Trijumf ne bi bio važan samo u rezultatskom smislu, već bi i naše samopouzdanje, kao i interesovanje nacije, bilo još veće", rekao je vezista Poljske i igrač francuskog Lila Pavel Obranjak.

Poljaci svakako imaju čime da se pokažu. Pored Obranjaka, tu je još trio iz Borusije Dortmund - pakleni strijelac Robert Levandovski, te Lukas Pišček i Kuba Blaščikovski. Na golu je čuvar mreže Arsenala Vojteh Šćešnji...

"Napokon je atmosfera oko reprezentacije pozitivna, ovaj momenat moramo da iskoristimo. Ne tako davno smo bili meta kritika, ali drago mi je što navijači osjećaju trenutak da budu uz nas", kazao je Levandovski.

Poljska se nije proslavila na debiju na evropskim prvenstvima - prije četiri godine je u grupi sa Hrvatskom, Njemačkom i Austrijom osvojila samo bod. Dakle, tim Františeka Smude čeka na prva tri boda na takmičenjima Starog kontinenta.

"Ovaj tim je mnogo drugačiji i ozbiljniji nego na tom Evropskom prvenstvu - jasan je Levandovski, koji nije nastupio u Austriji i Švajcarskoj".

Na Grčku, s druge strane, svi posebno obraćaju pažnju nakon senzacije iz Portugala 2004. godine.

Oto Rehagel je sada daleko od zemlje Helena, čuda su samim tim manje moguća, a na klupi je Portugalac Fernando Santoš.

U sadašnjem grčkom sastavu su samo dvojica igrača koji su šokirali Evropu prije osam godina - Jorgos Karagunis i Kostas Kacuranis.

"Došli smo bez velikog pritiska, sa željom da rasterećenim pristupom odigramo najbolje što možemo. Igraćemo za grčki narod, za našu državu koja je u problemima i potrudićemo se da svima vratimo uspomene iz Portugala kada smo se zajedno radovali", istakao je Karagunis.

Defanzivac Kirjakos Papadopulos respektuje protivnika.

"Dobro smo ih snimili i spremni smo da idemo na trijumf, bez obzira što Poljaci imaju odličan tim. Ipak, našem protivniku možda ne bude svejedno kada zaigra pred punim tribinama, jer su očekivanja domaćih navijača ogromna", rekao je Papadopulos.

Poljska - Grčka

Varšava - Stadion „Nacional”. Kapacitet: 50.000. Sudija: Karlos Velasko Karbaljo (Španija). Početak u 18 časova.

Poljska (4-2-3-1): Šćešnji - Pišček, Vasilevski, Perkum Beniš - Muravski, Polanski - Blaščikovski, Obranjak, Ribus - Levandovski.

Grčka (4-3-3): Halkias - Torosidis, Papastatopulos, Papadopulos, Holebas - Karagunis, Kacuranis, Manijatis - Salpingidis, Gekas, Samaras.

Galerija

Bonus video: