Ronaldo: Kladite se na nas i Španiju

"Velike nade polažem u nas, ali ću nakon Portugala, navijati za Španiju. Ne zbog toga što je to zemlja u kojoj igram, već zato što je u pitanju najbolji tim na svijetu",kazao je Ronaldo
10 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Beta AP
Ronaldo, Foto: Beta AP
Ažurirano: 06.06.2012. 20:25h

“Kladite se na Španiju ili na nas”, poručio je Kristijano Ronaldo, napadač Portugala i jedan od najboljih fudbalera današnjice.

Ali, prije nokaut faze, četvrtfinala, polufinala i finala, Portugalci moraju da prođu “grupu smrti”. Društvo je zaista opako - Njemačka, Holandija i Danska, koja je u kvalifikacijama već bila bolja od Portugala.

Ipak, asa Real Madrida to ne brine previše:

"Kada bih imao kofer pun novca, sve pare bih uložio na Portugal ili Španiju. Ne, nisam licemjer, već zaista mislim tako. Velike nade polažem u nas, ali ću nakon Portugala, navijati za Španiju. Ne zbog toga što je to zemlja u kojoj igram, već zato što je u pitanju najbolji tim na svijetu", kazao je Ronaldo u intervju za špansku “Marku”.

Osim fudbalskog spektakla, Evropsko prvenstvo koje počinje sjutra u Varšavi, Kijevu i šest drugih ukrajinskih i poljskih gradova, biće i raj za kladioničare.

Bukmejkeri su odavno izbacili kvote za šampiona, finalistu, najboljeg strijelca, ali i za pobjednike grupe, drugoplasirane...

Kada je u pitanju šampion, Španija je najveći favorit (kvote variraju od 3,5 do 4), dok se Portugalci ne kotiraju baš tako dobro kao što predviđa Ronaldo - koeficijent je, naime, preko 20.

"Jednom smo bili jako blizu, sada opet imamo šansu", optimista je Ronaldo.

Portugalci su 2004. godine igrali finale protiv Grčke usred Lisabona i kada su ih svi vidjeli na tronu, vojska Ota Rehagela je šokirala Evropu. Suze Kristijana Ronalda i ostalih portugalskih fudbalera obišle su svijet.

Španci su druga priča - ekipa koja je do prije četiri godine važila za vječitog gubitnika svjetskog fudbala, napravila je bum u Austriji i Švajcarskoj 2008, prošetala se do evropskog krova, a na sve je nadovezala još značajniju, titulu pobjednika Mundijala u Južnoj Africi 2010.

Iako iz španskog kampa stižu vijesti da se asovi Reala i Barselone ne “mirišu” baš najbolje, Ronaldo ne brine za takve probleme. I vjeruje u “furiju”, uprkos neigranju dva važna šrafa sa prethodnih šampionata, Karlesa Pujola i Davida Vilje.

"Neigranje Pujola i Vilje jeste veliki hendikep, ali Španija i bez njih ima fantastičan tim. Rekao bih čak da Del Boske može da sastavi dvije jednako kvalitetne ekipe, i obje bi se borile za titulu", kaže Ronaldo.

Španci su u grupi sa Italijom, Hrvatskom i Republikom Irskom, a prvenstvo otvaraju “klasikom” - mečom sa Italijanima 10. juna u Gdanjsku.

Portugal dan ranije igra sa Njemačkom u Ljvovu.

Kvote za šampiona

Aktuelni evropski prvak Španija je po kladionicama prvi favorit za osvajanje Eura (koeficijent između 3,5 i 4), a slijedi finalista prošlog prvenstva, Njemačka (od 4,5 do 5). Trijumf bilo koje treće selekcije u Ukrajini i Poljskoj smatrao bi se iznenađenjem.

Čak i kada bi pobijedila Holandija, finalista posljednjeg Mundijala. Onaj ko uloži jedan euro na Van Parsija i drugove, dobio bi osam ukoliko se četa Berta Van Marvijka popne na tron.

Slijedi Francuska (koeficijent 11), Engleska (15), pa tek onda Italija (kvota 19), te Portugal (21) ili Rusija (22). Svi ostali spadaju u klasične autsajdere, uključujući domaćine Poljsku (48) ili Ukrajinu (60).

Kvote za golgetera

Lista golgetera Eura je vrlo raznolika. Favoriti za najboljeg strijelca turnira su ipak fudbaleri koji su obilježili sezone u svojim klubovima, poput Holanđanina Robina van Persija, asa Arsenala (kvota 10,5 po “betferu”), ili neustrašivog špica Bajerna i Njemačke Marija Gomeza (11).

Koeficijent na Karima Benzemu je 14 i Francuz ima veće šanse da bude najbolji strijelac Eura od svog klupskog druga iz Reala, Kristijana Ronalda (16,5). Slijede Španac Fernando Tores (19), njegov saigrač iz reprezentacije Fernando Ljorente (20), drugi Holanđanin Klas Jan Huntelar (22), pa onda i jedan Poljak, Robert Levandovski (23).

Ljubitelji klađenja mogu da tipuju i na “vječitog” Njemca Miroslava Klosea (28), ili na nestašnog Italijana Marija Balotelija (36)...

Bonus video: