Francuska magija: Zinedin Zidan

"Njega je definitivno poslao Bog - prokomentarisao je jedan francuski komentator nakon što je Zidan ispretumbao kompletnu portugalsku odbranu u polufinalnom meču".
64 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 08:33h

Evropsko prvenstvo prvi put je odigrano u dvije zemlje, a konačno je šampion postala reprezentacija koja je bila aktuelni šampion svijeta.

Francuska, dvije godine nakon osvajanja Mundijala, u finalu je savladala Italiju, a drugi put zaredom pobjednika je odlučio "zlatni gol" - postigao ga je David Trezege u 113. minutu.

"Azure" su, inače, sekunde dijelile od titule. Gol Marka Delvekja u 55. minutu anulirao je Silvan Viltor u posljednjim trenucima meča.

To ja kratak siže šampionata koji je obilježio Zinedin Zidan, jedan od najboljih evropskih fudbalera u posljednjih 20 godina.

"Njega je definitivno poslao Bog - prokomentarisao je jedan francuski komentator nakon što je Zidan ispretumbao kompletnu portugalsku odbranu u polufinalnom meču".

Svako makar osnovnu storiju o Zidanu - rođen je u Marseju 23. juna 1972. kao sin alžirskih emigranata, fudbal je naučio da igra po prašnjavim predgrađima tog lučkog grada, kada je malo stasao zaigrao je veliki fudbal u Bordou, da bi kasnije postao vedeta Juventusa i Real Madrida.

Zidan je osvojio sve što se moglo osvojiti, a karijeru je završio tako što je nokautirao glavom Marka Materacija u finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006.

Pamtiće se Zidanov gol iz slobodnog udarca protiv Španije u četvrtfinalu, kao i zlatni pogodak iz penala protiv Portugala u polufinalu. Zizu je još mnogo puta dizao publiku na noge - driblinzima, asistencijama, akrobacijama...

Osim Zidana i Trezegea, zlatnu generaciju francuskog fudbala činili su još Bartez, Lizarazu, Vijeira, Blan, Đorkaef, Dešam, Desai, Anri, Tiram, Dugari, Pires, Viltor, Anelka, Kandela, Miku, Peti, Lebef, Karembe...

Iz Belgije i Holandije u svijet su otišle još neke slike za nezaborav - tuga Engleza nakon što su se oprostili u takmičenju po grupama, urnebesni fudbal koji je igrala Jugoslavija (3:3 protiv Slovenije, 3:4 protiv Španije, 1:6 u četrvrtfinalu protiv Holandije), majstorije najboljeg portugalskog fudbalera Luisa Figa, holandski promašaji iz penala protiv Italije u polufinalu, velika nesreća koja je pogodila "azure" u toj finalnoj utakmici u Roterdamu...

"Imao sam ludu sreću da pogodim protiv Italije u produžetku i donesem mojoj reprezentaciji titulu prvaka Evrope", izjavio je Trezege, koji je dobio loptu sa lijeve strane od Piresa, a potom je zakucao pod prečku.

Italijani nisu bili favoriti protiv Francuza u finalu, a igrali su bolji fudbal. Najbolji fudbal na prvenstvu igrao je, ipak, jedan od domaćina - narandžasti vihor koji je sa klupe predvodio Frank Rajkard zaustavio se u polufinalu pred italijanskim "katenaćom".

Ekipa Dina Zofa nije prešla centar u tom legendarnom meču, Holanđani su dva puta u toku igre promašili penal (Klajvert i De Bur), a potom još tri puta u penal-seriji (De Bur, Stam i Bosvelt)...

Najbolji strijelac Eura bio je Savo Milošević sa pet golova.

Idelani tim

Najbolji tim Evropskog prvenstva 2000. godine činili su: Franćesko Toldo (Italija), Loran Blan (Francuska), Fabio Kanavaro (Italija), Paolo Maldini (Italija), Lilijan Tiram (Francuska), Patrik Vijeira (Francuska), Zinedin Zidan (Francuska), Luis Figo (Portugal), Edgar Davids (Holandija), Patrik Klajvert (Holandija), Franćesko Toti (Italija).

Bonus video: