Elita nikad nije bila bliža

"Sreća je nedostajala baš kao i u prethodnom meču kada su nas minuti dijelili od plasmana na finalni turnir Evropskog prvenstva", prisjeća se Miljenović.
70 pregleda 3 komentar(a)
Omladinci, Foto: Vesko Belojević
Omladinci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.06.2012. 15:51h

Turnir elitne runde kvalifikacija potvrdio je da omladinska reprezentacija Crne Gore ima ogroman potencijal i kvalitet - četa Aleksandra Miljenovića bila je na pragu senzacije, bukvalno pet minuta je dijelilo od plasmana na Evropsko prvenstvo.

“Sokoli” su u prvom kolu deklasirali Švajcarsku (slavili sa 3:0), a u drugom okršaju do 85. minuta vodili protiv Engleske, imali rezultat koji je vodi u završnicu. Domaćin je, međutim, izjednačio pet minuta prije kraja, pa je posljednje kolo odlučilo o tome ko će na Evropsko prvenstvo.

Naša selekcija poražena je na zatvaranju od Slovenije sa 1:0, pa su u taboru “sokola” nakon svega ostale pomiješane emocije. A da su crnogorski omladinci otišli na završni turnir koji se održava u Estoniji, to bi bilo prvi put da se jedna crnogorska fudbalska selekcija nađe na Evropskom prvensvtu...

Crna Gora, međutim, ima dovoljno razloga da bude ponosna na talentovanu generaciju koja je i u kolijevci fudbala potvrdila da može ne samo da se ravnopravno nosi sa najjačim evropskim selekcijama, već i da natjera Engleze da drhte od eliminacije u svom dvorištu (treba li podsjećati da je Gordi Albion drhtao u finišu meča na “Vembliju” kada se sudario sa našom A selekcijom u kvalifikacijama).

"Prije svega, čestitam igračima na svemu što su pružili i ostvarili jer je osvajanje drugog mjesta u ovoj konkurenciji veliki uspjeh. Osnovni cilj koji smo imali po dolasku u Englesku ostvarili smo u prva dva kola, kada smo igrali najbolji fudbal i imali rezultate. Takav razvoj situacije nam je dao za pravo da se nadamo da možemo da napravimo podvig i sa pozitivnim rezultatom iz posljednjeg meča izborimo plasman na Evropsko prvenstvo. Znao sam, međutim, da će meč sa Slovenijom biti težak jer u elitnoj rundi nema lakih selekcija. Bili smo umorni od prethodna dva meča i trebalo je malo sreće kako bi se zabilježio pozitivan rezultat. Sreća je nedostajala baš kao i u prethodnom meču kada su nas minuti dijelili od plasmana na finalni turnir Evropskog prvenstva", prisjeća se Miljenović.

Selektor, međutim, ističe da su njegovi puleni u Engleskoj na pravi način reprezentovali crnogorski fudbal.

"Iza nas je uspješno odigran turnir, siguran sam da će igrači koji ovim turnirom završavaju omladinski ciklus biti nosioci igre u mladoj a kasnije i u A reprezentaciji Crne Gore. Na turniru je bilo i nekoliko mlađih igrača čije vrijeme tek dolazi i koji će, nadam se, nastaviti dobre rezultate prethodnih generacija omladinske reprezentacije", zaključio je Miljenović.

Bonus video: