Istorijska prilika za Miljenovićeve bisere

Uoči posljednjeg dana turnira, Crna Gora ima samo jedan zadatak, da pobijedi Sloveniju, iako će zadatak biti vrlo težak, kaže selektor Miljenović.
6 komentar(a)
Omladinci, Foto: Vesko Belojević
Omladinci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.05.2012. 10:04h

Ukoliko večeras u gradiću pored Mančesera, Ročdejlu, savlada Sloveniju, a Engleska 50 kilometara sjevernije, u Prestonu, ne pobijedi Švajcarsku, omladinska reprezentacija Crne Gore plasiraće se na Evropsko prvenstvo, koje će se krajem ljeta održati u Estoniji.

Drugi put ka završnici je teži, ali takođe moguć - u slučaju pobjede Crne Gore, uz trijumf Engleske nad Švajcarskom, o prvoplasiranom u grupi i putniku na Euro odlučivala bi gol-razlika. “Gordi Albion” je trenutno bolji za dva gola, jer je slavio protiv Slovenije 5:0, a Crna Gora protiv Švajcarske sa 3:0.

Dakle, nova fudbalska bitka Crne Gore i Engleske, nakon prošlogodišnje za plasman u Ukrajinu i Poljsku, ali ovoga puta u omladinskoj konkurenciji. Razlika je u tome što su momci Aleksandra Miljenovića još ravnopravniji, ako ne i bolji od Engleza, koji su se u nedjelju veče bukvalno provukli i pet minuta prije kraja izjednači na 1:1.

Što god da se desi, uspjeh omladinske reprezentacije je veličanstven, fenomenalan, ali bilo bi šteta propustiti šansu ako se zna da “mladi sokoli” nakon dva kola kvalifikacionog turnira na sjeveru Engleske igraju najbolji i naljepši fudbal.

Uoči posljednjeg dana turnira, Crna Gora ima samo jedan zadatak, da pobijedi Sloveniju, iako će zadatak biti vrlo težak, kaže selektor Miljenović.

"Mislim da nas čeka najteža utakmica do sada. Plašim se da su se momci malo istrošili, i fizički i psihički, a večeras će prvi put osjećati mali pritisak. Pokazali su najviše i sada se od njih očekuje najviše, ali se nadam da ih to neće sputati. Iako je Slovenija poražena u prva dva kola, radi se o odličnoj ekipi, koja je u pripremnom periodu zabilježila nekoliko ubjedljivih pobjeda", kaže Miljenović.

Crna Gore je u prvom kolu “demolirala” Švajcarsku (3:0), sa dva gola napadača Mogrena Đorđevića, te jednim veziste Budućnosti Marka Vukčevića. Upravo je Vukčević u srijedu načeo Engleze, maestralnim golom sa 20 metara, a da je u finišu susreta, nekoliko minuta prije izjednačenja, bio za nijansu precizniji u dobroj šansi, već danas bi se slavio plasman na Euro.

Dobra stvar za Miljenovićevu četu je i ta što se Švajcarci u nekoj varijanti nadaju plasmanu, pa će definitivno zapeti protiv Engleza.

"Probaću da rasteretim igrače pritiska. Treba da su svjesni da su već napravili veliku stvar za crnogorski fudbal", zaključuje Miljenović.

Meč u Ročdejlu između Crne Gore i Slovenije igra se u 20.30 časova. U isto vrijeme sastaju se Engleska i Švajcarska.

Bonus video: