Kako su tinejdžerske suze Liverpulovog heroja pretvorile u mašinu za golove

Goal.com otkriva kako je bivši trener Mohameda Salaha u mlađim uzrastima promijenio poziciju egipatskom fudbaleru i promijenio mu cijelu karijeru
74 pregleda 7 komentar(a)
salah, Foto: Reuters
salah, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2018. 20:12h

Mohamed Salah će biti udarna igla Liverpulovog napada u finalu Lige šampiona protiv madridskog Reala (subota, 20.45 sati). I ako slučajno povede svojim pogocima „redse” do evropske titule, uz senzacionalnu debitantsku sezonu na „Enfildu” tokom koje je dao 32 gola u Premijer ligi, Egipatski Mesi bi postao možda i glavni favorit za osvajanje Zlatne lopte.

I vjerovatno niko ne bi ostao iznenađen ako Salah sruši Real na velikoj pozornici u Kijevu. Jer njega, čini se, ništa ne može da zaustavi.

Ipak, da kao 16-godišnjak nije briznuo u plač, možda nikad ne bi postao jedan od najboljih igrača svijeta!

Salah se priključio Al-Mokavlonu kad je imao 11 godina i „talenat je govorio u njegovo ime”, ističe Hamdi Noh, direktor klupske akademije.

U rodnom mjestu Nagregu je već u tom uzrastu bio poznat po fudbalskim vještinama.

„Svi u selu su očekivali sjajnu budućnost za njega i talenat je pokazivao dok je bio jako mlad. Selo je postalo poznato zbog njega”, kaže Mohamedov rođak Hamed Gali za Goal.com.

„Počeo je od nule i porodica mu je puno pomogla. Uvijek je sanjao da igra u Europi, čak i prije nego se priključio Al-Mokavlonu. Pratio je englesku Premijer ligu, ali su mu omiljeni igrači bili Zinedin Zidan i Luis Figo”.

Kako je u Al-Mokavlonu bila jaka konkurencija u juniorskim ekipama, Salah je počeo na mjestu lijevog bočnog, često u formaciji 3-5-2 s kojom je i nacionalna selekcija ostvarila uspjehe. Ali, iako je praktično igrao u defanzivi, razvio je glad za golovima.

„Imali smo vrlo tešku gostujuću utakmicu protiv jakog suparnika ENPPI-a i ostvarili fantastičan rezultat 4:0. Svi smo slavili osim Mohameda koji je plakao, jer nije bio strijelac u toj istorijskoj pobjedi! Tada sam shvatio kolika je njegova strast za postizanjem golova. A mučio se igrajući tako daleko od suparničkog gola”, kaže Said al Šešeni, bivši trener U16 i U17 ekipa u Al-Mokavlonu.

„Mislim da je taj trenutak bio prekretnica u karijeri Mohameda Salaha, jer sam nakon utakmice sjeo s njim i rekao mu da ću mu promijeniti poziciju kako bih iskoristio njegovu nevjerovatnu brzinu i glad za golovima”.

„I bio je to odličan potez jer je, nakon što sam ga gurnuo u napad, dao 35 pogodaka u jednoj sezoni za U16 i U17 ekipe”.

Nakon toga je priključen seniorima, gdje ga je vodio Mohamed Abdelaziz, bivši U14 trener koji je bio impresioniran Salahovom predanošću fudbalu i želji da uči.

„Salah je bio vrlo disciplinovan igrač, uvijek je na vrijeme dolazio na trening. Trener Mohamed Radvan i ja smo mu dodatno davali posebne treninge kako bismo izvukli ono najbolje od njegove brzine. U početku je Mohamed previše ‘carinio’ loptu, ali uspjeli smo to da ispravimo. I nakon uspješne sezone, postao je jedan od najvažnijih igrača u ekipi, uprkos tome što je bio mlad”.

„Sjeo sam s njim i kapitenom Mohamedom al Akabavijem i rekao mu da je vrijeme da bude heroj tima. Nisam bio zabrinut da će postati arogantan jer sam znao da je poniznog karaktera. Na istom tom sastanku rekao sam mu da ne ograničava vlastite ambicije i ne zadovoljava se priključivanjem velikim egipatskim klubovima poput Zamaleka ili Al Ahlija, nego da razmišlja o Evropi. To je i učinio”, kaže Abdelaziz.

A nakon što je stvorio ime u Bazelu, mučio se pod Žozeom Murinjom u Čelsiju da bi vratio ugled jednog od najuzbudljivijih krilnih napadača svijeta predstavama u Seriji A, prvo s Fiorentinom, a onda i s Romom.

U Liverpulu je otišao na još veći nivo, najviše zahvaljujući činjenici da reprizira fantastičan golgeterski učinak iz mlađih dana. A uprkos svim nagradama i priznanjima koje je primio, Salah se nije promijenio. Njegov rođak tvrdi da je u Negregu ostao junak kako zbog talenta, tako i zbog skromnosti.

„Svi ga vole tu. Odan je porodicama i komšijama. Ostao je u kontaktu sa svima i nije bahat ni prema kome”, kaže Gali i dodaje:

„Ostao je pristojan kao i uvijek. Ide korak po korak, a kad dosegne novi nivo, zna da može još. Njegove ambicije nemaju granicu”.

Trijumf u finalu Lige šampiona mogao bi biti početak nečega zaista posebnog za 25-godišnjeg poniznog heroja koji puno toga duguje Al Šešeniju. Jer, promjenom pozicije, taj mu je trener promijenio tok čitave karijere...

Bonus video: