Pravi test za kvalifikacije

Duel u „glavnom gradu“ Evropske unije, protiv sjajne napadačke ekipe kakva je Belgija, biće savršen test nekada prepoznatljive čvrstine crnogorskog tima, koja se izgubila u međuvremenu
9 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 15:08h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Brisel - Bolji test na kraju sezone nisu mogli da imaju - fudbaleri Crne Gore doputovali su u Brisel, gdje će u petak protiv Belgije pokazati da li mogu da i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kao u onim za šampionat Starog kontinenta, jure jedno jedno od prva dva mjesta u grupi.

Duel u „glavnom gradu“ Evropske unije, protiv sjajne napadačke ekipe kakva je Belgija, biće savršen test nekada prepoznatljive čvrstine crnogorskog tima, koja se izgubila u međuvremenu.

“Kompletni smo u odbrani i vjerujem da ćemo napraviti dobar blok za Belgiju - ne samo u odbrani, već i na sredini terena. Čeka nas pravi test, jer ćemo protiv sebe imati ekipu koja je ispunjena klasnim fudbalerima. Pokušaćemo da odigramo tvrdo u defanzivi i da suzimo prostor Belgijancima, ali se isto tako nadam da ćemo uraditi dosta toga u napadu, jer imamo kvalitetne igrače”, kaže desni bek crnogorske reprezentacije Savo Pavićević.

Posljednji takmičarski meč u godini za mnoge fudbalere crnogorskog tima dolazi poslije pauze od sedmicu ili dvije, jer su neki evropski šampionati završeni ranije.

Na drugoj strani, bliže se odmori - u savremenom fudbalu toliko kratki i rijetki da sama pomisao na njih djeluje neodoljivo.

“I ja sam sa Makabijem završio sezonu prije sedam dana. Ne krijem i da jedva čekam odmor, kao svi ostali fudbaleri, nakon još jedne godine koja je bila iscrpljujuća. Ali, radujem se utakmici u Belgiji, igrati za reprezentaciju uvijek je poseban osjećaj”.

Biće prostora za igru: Anto Drobnjak i Savo Pavićević

Iako imaju tim ispunjen fudbalerima koji igraju u najjačim evropskim ligama, poput Sitija, Arsenala ili Čelzija, iza Belgijanaca su slabije kvalifikacije od Crne Gore.

„Crveni đavoli“ su završili treći u grupi A, jer su prva dva mjesta bila rezervisana za Njemačku i Tursku.

Jedan rezultat iz tog ciklusa posebno upada u oči - remi sa Austrijom na domaćem terenu, uz kišu golova - 4:4.

Po Antu Drobnjaku, asistentu u stručnom štabu, Belgijanci igraju fudbal koji će omogućiti Crnoj Gori da se iskaže u napadu.

“Belgija igra ofanzivno, ali i dozvoljava protivniku da igra. Zato sam ubijeđen da ćemo dobiti prostor u napadu i da ćemo stvoriti šanse. Čeka nas vrlo teška utakmica, što zbog kvaliteta Belgije, što zbog velikih problema koje imamo u sastavu. Ipak, treba da ostanemo optimisti, da vjerujemo čak i u pobjedu, iako će ova utakmica prevashodno poslužiti za uigravanje tima pred kvalifikacije”, kaže Drobnjak.

Toplije nego u Podgorici

Crnogorsku ekspediciju u Briselu je dočekala tamperatura od 25 stepeni Celzijusa. Vrijeme je sparno, toplije nego u Podgorici, iako je Belgija maltene na sjeveru Evrope.

U centru pažnje: Dejan Savićević je pozirao za slikanje

Nekoliko slikanja, uz nekoliko autograma koje su znatiželjni fanovi tražili od crnogorskih fudbalera, nisu odavali sliku da se u gradu, prepunom delegata Evropske unije svih nivoa, igra fudbalska utakmica.

Baša-Azar, Savić-Kompani

Meč na nekadašnjem „Hejselu“ prštaće od duela fudbalskih asova, ali i saigrača. Marko Baša igra u Lilu zajedno sa Edenom Azarom, jednim od najtalentovanijih krilnih napadača u Evropi.

Njih dvojica dijele svlačionicu već 12 mjeseci, od kada je Baša prošlog ljeta stigao iz Lokomotive.

Teško, doduše, da će i dalje igrati u istom timu, jer Azar trenutno bira ponude (oba Mančestera, Čelzi), dok je za Bašu interesovanje pokazao Pari Sen Žermen.

I Stefan Savić će se prije meča na „Kralj Boduenu“ srdačno pozdraviti sa Vinsentom Kompanijem, saigračem u Mančester sitiju.

Njih dvojica ne samo da su klupski drugovi, već su dosta mečeva odigrali „u liniji“, kao par centralnih bekova.

"Kompani je sjajan fudbaler i jedan je od najzaslužnijih za titulu", pričao je nedavno Savić za belgijskog defanzivca.

Kompani se, doduše, žali na povredu i pitanje je da li će početi utakmicu protiv Crne Gore.

Za samo četiri dana, Belgijanci igraju sa Engleskom na „Vembliju“.

Galerija

Bonus video: