FUDBAL I INVESTICIJE

Poljska i Ukrajina uložile 30,2 milijarde eura

Analitičari Erste grupe očekuju da Poljsku i Ukrajinu tokom turnira posjeti oko milion turista, od kojih će svaki u prosjeku ostati tri-četiri noći i potrošiti oko 800 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 12:40h

Poljska i Ukrajina uložile su ukupno 30,2 milijarde eUra u organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu, što je dovelo do velikog rasta kapitalnih investicija i ublažavanja negativnih efekata finansijske krize, navodi se u saopštenju Erste grupe.

Najveći dio investiranog novca, oko 90 odsto, potrošen je na infrastrukturu i sportske objekte.

Kako se navodi u saopštenju, ulaganje je dovelo do porasta kapitalnih investicija od devet odsto za Ukrajinu, a 8,5 za Poljsku.

Analitičari Erste grupe očekuju da Poljsku i Ukrajinu tokom turnira posjeti oko milion turista, od kojih će svaki u prosjeku ostati tri-četiri noći i potrošiti oko 800 eura.

Pored toga, zemljama domaćinima Evropskog prvenstva ostaće znatno unaprijeđena infrastruktura.

Navodi se, takođe, da će modernizacija transportne infrastrukture u Poljskoj, čija je mreža autoputeva trenutno četvrta s najmanjom gustinom u Evropskoj uniji, „privući više stranih direktnih investitora”, kao i da bi Ukrajina mogla da „prevaziđe političke diskusije” kada počne prvenstvo.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini održaće se od 8. juna do 1. jula.