Fap-mašina slavi: Čelik skinuo Rudar sa trona i osvojio Kup!

Čelik slavio 2:1 golovima Bojića i Dubljevića u prvom poluvremenu. Ivica Jovanović početkom nastavka vratio neizvjesnost, ali nedovoljno za preokret
287 pregleda 82 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 20:33h

Prvi pehar za Čelik, prvi za Nikšić, prvi za drugoligaša, i mnogo toga prvog dogodilo se večeras na stadionu pod Goricom u finalnom meču Kupa i najljepšoj utakmici na crnogorskoj klupskoj sceni.

Isto kao što je Rudar prvi put poražen u finalu najmasovnijeg domaćeg takmičenja, poslije tri velike pobjede u finalima, od kojih dvije uzastopne.

“Fap-mašina” slavi, Čelik je osvojio Kup Crne Gore i ispisao naljepšu stranicu klupske istorije nakon dramatičnog meča pod Goricom u kojem su Nikšićani imali 2:0 na poluvremenu, a u nastavku čupali svim silama da sačuvaju prednost, stečenu golovima Dubljevića i Bojića.

Presuda iz prekida

I uspjeli su, jer je gol Ivice Jovanovića na startu nastavaka bio nedovoljan za Rudar, Pljevljaci do kraja nisu uspjeli da zadaju završni udarac i odvedu meč u produžetke, uprkos dominaciji i dvije velike šanse.

Tako su momci Dragana Radojičića u sezoni koja je obećavala ostali i bez drugog trofeja, nakon što su u subotu u prvenstvu izgubili korak za liderom, ekipom Budućnosti.

Riješena je i još jedna dilema, Čelik ide u Ligu Evrope kao pobjednik Kupa, Rudar kao drugi u prvenstvu, a intervencija Uefe nije potrebna.

Nikšićani su, ispostavilo se, otvorili vrata istorije sa dva laka gola iz prekida u prvom poluvremenu, dok Rudar još na pravi način nije bio u meču. Sasvim pragmatično, iako ne previše dominantno, “metalurzi” su prelomili meč već ne startu.

Dubljević je u 10. minutu nakon kornera Zorića i smušene intervencije odbrane Rudara ugurao loptu u mrežu sa druge stative. Južna tribina podgoričkog stadiona, obojena u crveno, doslovno je eksplodirala (i dobar dio zapadne), a predstava pod Goricom dobila je zapaljivu uvertiru.

I to nije bilo sve. Ošamućeni nakon ranog šoka, fudbaleri Rudara pokušali su da uzvrate udarac, ali u njihovoj igri nije bila prisutna ni približno tolika glad za trofejom kao što je slučaj sa protivnikom.

Nošeni hukom sa tribina i željom da promijene istoriju, “metalurzi” su kidisali na svaku loptu, uklizavali i kada za to nije bilo potrebe, ali samo da bi borbeni duh tima držali na neophodnom nivou. I to je, očito, napravilo razliku...

Pljevljaci su, doduše, blago dominirali, imali su i nekoliko pokušaja (polušansa Ivice Jovanovića) ali je opet pogodio Čelik.

U 34. minutu Bulajić je izveo prekid, a nekadašnji igrač Rudara Veselin Bojić, potpuno neometan, poklonio se sa sedam metara i glavom postigao drugi gol.

Drama u nastavku

Najbolji strijelac Rudara Ivica Jovanović vješto je glavom okrznuo loptu nakon centaršuta Vlahovića u 47. minutu za 2:1, što je bio znak da će se do kraja meča gledati prava drama.

Pljevljaci su ubrzo nakon gola, u 53. minutu, mogli da izjednače (šut Popovića prohujao je iznad prečke), da bi Nerić u 80. minutu promašio zicer nad zicerima nakon briljantne asistencije Brnovića petom.

Pljevljaci su prijetili i iz prekida, imali su tri slobodna udarca iz opasne zone, a sudija Željko Radunović propustio je priliku da dodijeli drugi žuti karton štoperu Čelika Bojiću, iako je start na ivici šesnaesterca bio žestok. Možda i zbog toga velika ljutnja trenera Rudara Radojičića na glavnog arbitra po završetku meča.

Čelik je do kraja bio inferioran, očigledno je da su se izabranici Slavoljuba Bubanje ispraznili u prvom dijelu, ali su ipak izdržali i osvojili pehar. Zasluženo, jer su u svom prvom finalu dali i više od objektivnih mogućnosti..

Pehar kapitenu Bojiću predao je Mirko Vučinić, najbolji crnogorski fudbaler. Interesantno da je Bojić primio pehar i prošle sezone, tada kao kapiten Rudara...

ČELIK - RUDAR 2:1

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.000. Sudija: Željko Radunović (Cetinje). Pomoćnici: Milutin Đukić i Dejan Pajović (Cetinje). Strijelci: Dubljević u 10. i Bojić u 34. minutu za Čelik, Ivica Jovanović u 47. minutu za Rudar. Žuti kartoni: Dubljević, Bulatović, Bojić, Adrović, Vukelja, Kuduzović (Čelik), Popović, Radusinović, Ivanović, Rustemović (Rudar).

Čelik: Banović 7, Dubljević 7,5, Bulatović 7, Bojić 7,5, Radović 7, Adrović 7, Bulajić 7, Zorić 7 (Nikolić), Vukelja 7 (Brnović), Ivanović 7, Jovović 7 (Kuduzović).

Rudar: Mijatović 6,5, Adžić 6, Brnović 6,5, Popović 6 (Rustemović), Kaluđerović 6, Miroje Jovanović 6, Radusinović 6 (Alić), Stojanović 6, Vlahović 6 (Nerić), Ivanović 6, Ivica Jovanović 7.

Galerija

Bonus video: