Rudar za treći, Čelik za prvi trofej

Pljevljaci bi, u slučaju trijumfa, osvojili četvrti pehar pobjednika Kupa, a čak treći zaredom. Čelik želi na evropsku scenu
66 pregleda 13 komentar(a)
Finale Kupa pres, Foto: Vesko Belojević
Finale Kupa pres, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.05.2012. 15:42h

Rudar igra za četvrti trofej u Kupu, treći uzastopni, a Čelik za prvi pehar uopšte, i svoj i jednog drugoligaša, ali i grada Nikšića – šta god da se desi večeras pod Goricom (20.15) u završnoj predstavi najmasovjijeg takmičenja, biće pomjerene granice crnogorskog fudbala.

Sama činjenica da će u finalu prvi put igrati jedan drugoligaš (zvanično i dalje, iako je Čelik osigurao plasman u Prvu ligu), daje meču u Podgorici posebnu „aromu“.

Rudar je, s druge strane, u finalu Kupa kao svoj na svome. Ekipa iz Pljevalja je tri puta do sada igrala finale, uz stoprocentan učinak – sve tri pobjede!

Maja 2007. protiv Sutjeske, 2010. protiv Budućnosti, te prošle sezone protiv Mogrena. Dva posljednja trijumfa došla su nakon penal-lutrije.

"Idemo na pobjedu, druge nam nema. Prošli smo najteži put od svih ekipa u Kupu, ali mislim da nas najteži posao čeka baš u finalu. Čelik je i dalje u Drugoj ligi, ali ja tu ekipu još od oktobra prošle godine doživljavam kao prvoligaša", kazao je trener Rudara Dragan Radojičić danas na zajedničkoj konferenciji, uz tvrdnju da – favorita nema.

"Šanse su 50:50, ne više od toga. Pa neka drugi proglašavaju favorita, za mene ga nema".

Rudar je bio slobodan u prvom kolu, potom je nanizao sve ekipe iz gornjeg doma prvoligaškog fudbala – Grbalj, Mogren i Petrovac. Posljednji trijumf imao je i svoju cijenu, jer su Pljevljaci u revanšu u Petrovcu ostali bez Igumanovića i Nestorovića, koji su dobili crvene kartone.

Tako će udarna lijeva strana pljevaljskog tima večeras biti pod blokadom.

"Žao mi je što ne igraju, dobili su crvene kartone potpuno bez veze, kada je bilo riješeno, i povrh svega prestrogo, ali ne želim da kukam. Ubijeđen sam da će momci koji istrče na teren dati sve od sebe.

Rudar je, po Radojičiću, već postigao uspjeh, uprkos porazu od Lovćena u subotu (2:1) i vjerovatnog oproštaja od titule.

"S obzirom na to kakve su nas sve nedaće snašle ove sezone, mislim da je naš rezultat fenomenalan. Bilo bi sjajno kada bi sve krunisali trofejom!"

Iako Čelik još igra u Drugoj ligi, najave i očekivanja „metalurga“ uoči najznačajnijeg meča u klupskoj istoriji bile su sve osim drugoligaške.

Trener Slavoljub Bubanja poručio je tako da Pljevljacima ne daje niti jedan procenat veće šanse nego njegovoj ekipi.

"Mnogo poštujem ekipu Rudara, ali ako ne osvojimo trofej, smatraću to neuspjehom, i svojim i svoje ekipe", poručio je Bubanja.

Čelik se ove sezone prošetao kroz Drugu ligu, porušio je sve prepreke u Kupu (Blu star, Lovćen, Bokelj i Jedinstvo) i bilo bi šteta pokvariti bajku na kraju, poruka je iz crvenog dijela Nikšića uoči večerašnjeg meča.

"Jesmo i dalje drugoligaši, ali imamo i karakter i moć da večeras uradimo veliku stvar. Želimo da gradu Nikšiću donesemo prvi pehar i ubijeđen sam da ćemo uspjeti u toj misiji. Imaćemo prednost navijača, koji će doći u velikom broju da nas podrže", istakao je Bubanja, koji ne može da računa na suspendovanog Kasapija.

Bojić je sada na drugoj strani

Da je Čelik drugoligaš samo na papiru, a da kvalitetom odavno spada među prvoligaše (što će uskoro biti zvanično), govori primjer Veselina Bojića – kapiten nikšićkog tima pozirao je ispred pehara i uoči prošlogodišnjeg finala, ali tada kao kapiten Rudara!

"Prošle godine za Rudar, sada protiv Rudara", poručio je Bojić, uz naglasak da je srećan što će se boriti da donese pehar u svoj grad.

"Na papiru nismo favoriti, ali odgovara nam ta uloga. Moja ekipa nije bila favorit ni kada sam prošle godine igrao za Rudar protiv Mogrena, tada smo čak u 10. minutu imali gol minusa i igrača manje, ali smo na kraju usvojili pehar. Mislim da Čelik po svemu pripada eliti, da može ravnopravno da se nosi i sa najboljim ekipama kakve su Budućnost i Rudar. To ćemo pokazati večeras", rekao je Bojić.

Kada je on otišao iz Rudara, kapitensku traku preuzeo je Nedeljko Vlahović. Vezista pljevaljskog tima igraće za svoj treći trofej u Kupu.

"Prvi put igram finale kao kapiten, što je posabna draž. Ambicije su pobjedničke, jer imamo kvalitet da slavimo protiv bilo koga, samo ako ponovimo igre kakve smo pružali u većini mečeva. Favorita nema, ali mi smo bliži ako pokažemo sve što možemo", kazao je Vlahović.

Meč pod Goricom igra se u 20.15 časova. Ukoliko se nakon 90 minuta utakmica završi neriješeno, igraće se produžeci. Ulaz je slobodan.

Čelik – Rudar

Podgorica – Stadion pod Goricom. Kapacitet: 12.000. Sudija: Željko Radunović (Cetinje). Pomoćnici: Milutin Đukić i Dejan Pajović (Cetinje).

Čelik (4-2-3-1): Banović – Dubljević, Bulatović, Bojić, Radović – Bulajić, Adrović – Zorić, Ivanović, Vukelja - Jovović.

Rudar (4-4-2): Mijatović – Popović, Radusinović, Adžić, M. Jovanović - Vlahović, Brnović, Kaluđerović, Ivanović - I. Jovanović, Nerić (Stojanović).

Bonus video: