Marija i Nikola Vukčević - prava fudbalska porodica

Marija i Nikola imaju još dvojicu braće - Luka je bivši fudbaler Petrovca, dok se najmlađi Matija “kali” u poznatoj školi fudbala braće Miročević.
189 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 08:28h

Nije rijetkost da su kompletne porodice posvećene fudbalu, da je on mnogima ozbiljan životni (profesionalni) poziv, mnogima i samo hobi, zabava. A u slučaju kapitena ženske reprezentacije Crne Gore Marije Vukčević i njenog brata Nikole fudbal je i posao koji spaja familiju u inostranstvu...

Marija, koja trenutno nosi dres Real Marsika, već osam godina gradi uspješnu karijeru u Italiji, a upravo njena reputacija pomogla je Nikoli da se oproba u istoj zemlji. Nekadašnji fudbaler Mladosti koji je prošao školu Budućnosti i nosio dres mlade crnogorske reprezentacije na Mediteranskim igrama u Peskari, od septembra prošle godine dokazuje se u niželigašu Potenci, klubu koji se u tek završenoj sezoni plasirao u četvrtu italijansku ligu.

Iako se takmiči u amaterskoj ligi, Nikola nosi lijepe utiske sa Apenina.

"Zahvaljujući sestri došao sam u Potencu, a nakon prve sezone utisci su zaista pozitivni. Marija me pripremila za ono što me čeka, jer nije lako kada se odvojite od kuće, a u novoj sredini i mentalitet je “težak”. Mogu da kažem da joj je prvi menadžerski posao bio uspješan", kazao je uz osmijeh Nikola, a potom nastavio priču o svojoj premijernoj sezoni van granica Crne Gore.

"I u klubu su zadovoljni, vratili smo se u četvrtu ligu (Seriju D) i osvojili Kup regije Bazilikata. Predsjednik kluba je ambiciozan, sada se cilja plasman u treću ligu. U Italiji se drugačije radi, sve je na većem nivou, svaki klub ima profesora atletike, uključeni su i psiholozi... Drago mi je što sam postigao i pogodak koji je veoma značajan jer je, kako je i tamo okarakterisano, donio jednu od najvažnijih pobjeda u prvenstvu.

Ponuda već ima, iz Melfija i Brindizija, koji su trećeligaši. Volio bih, međutim, da ostanem. Prva godina je najteža, a s obzirom na to da sam došao kao nepoznat igrač mogu da kažem da sam dobro prošao i sa finansijske strane. Ne brinem o tome, bilo mi je bitno da se pokažem, da me ljudi vide... Puno mi je pomogao i trener iz Srbije Ranko Lazić, koji vodi Frankavilju Bazilikata u četvrtoj ligi", kazao je 22-godišnji štoper.

A Marijin klub Real Marsiko, takođe je iz Potence, grada sa juga Italije. To Vukčevićima olakšava da (pod uslovom da raspored utakmica dozvoli), bodre jedno drugo i sa tribina...

"Sigurno da nam je sve to mnogo bitno, a tu je naravno i zvanje telefonom, prepričavanje. Oboje smo samokritični, što je neophodno za napredak u karijeri", ističe kapitenka crnogorskih dama, koja je uspješno završila drugu sezonu u sadašnjem timu.

"Naše ambicije su da se plasiramo u Seriju A, a lično sam zadovoljna sezonom iako sam imala i neku povredu. Ne igram klasičnog špica, ali postigla sam 20 golova na 16 utakmica. Zadovoljna sam što sam 2012. godinu krunisala sa reprezentacijom, što je bio moj san. Čast mi je što sam kapiten Crne Gore", dodala je Marija, koja je prije Real Marsika nosila dres Breše, te niškog Mašinca.

Sada postoji mogućnost da ponovo promijeni klupske boje...

"Imam ugovor do 30. juna, a već postoje ponude iz Napolija i Rome i nekih klubova koji nisu iz Italije", istakla je Vukčević.

Ženska reprezentacija ima potencijal Ženska reprezentacija Crne Gore u martu je debitovala u dvomeču sa Bosnom i Hercegovinom (poraz i remi), dok je minule sedmice naša selekcija imala dvije provjere sa Albanijom. Crnogorke su, istina, poražene na Topolici, a potom i u Skadru, ali rezultati i ne treba previše da brinu jer je ženska reprezentacija tek u povoju.

"Imamo potencijal, uz četiri prijateljska meča imali smo i nekoliko okupljanja. Puno toga dobrog smo napravili u minulom periodu. Zahvaljujem se selektoru Zoranu Mijoviću i predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću što je i kod nas sve krenulo. Svaka zemlja mora da ima žensku reprezentaciju", poručuje Marija, čije će znanje i iskustvo biti veoma dragocjeni i za mlađe reprezentativke.

"Naša selekcija je u fazi uigravanja, dok će kadetkinje u septembru u Holandiji debitovati u kvalifikacijama. One su se već odlično pokazale, mnoge od njih igraju i za A selekciju. Optimisti smo", zaključila je Vukčević.

Prvi koraci kod braće Miročević

Interesantna je fudbalska biografija porodice Vukčević. Marija i Nikola imaju još dvojicu braće - Luka je bivši fudbaler Petrovca, dok se najmlađi Matija “kali” u poznatoj školi fudbala braće Miročević.

"Sve te priče koje smo slušali od oca donijele su i ljubav prema fudbalu. I svi smo prve korake napravili kod Janka i Tonka Miročevića", rekla je Marija.

A njihov brat od strica Marko, koji je kao kadet morao da prekine karijeru zbog teške povrede, radi kao pomoćni trener u istoj školi fudbala...

Galerija

Bonus video: