Marćelo Lipi trener Gvangžua

„Pogledao sam nekoliko utakmica Gvangžua u kineskoj Superligi i Azijskoj ligi šampiona. Zapamtio sam brojeve igrača i njihove igre, a uskoro ću znati i njihova imena”, istakao je Lipi
0 komentar(a)
Marćelo Lipi, Foto: Beta/AP
Marćelo Lipi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2012. 09:15h

Dugo je demantovao, govorio da ne želi u Kinu, ali je napokon popustio - Marćelo Lipi i zvanično je postao trener bogatog Gvangžu Evergranda.

Stručnjak koji je vodio Italiju do titule prvaka svijeta prije šest godina predstavljen je medijima jutros po evropskom vremenu, dva dana nakon što je smijenjen Južnokorejac Li Jang-So.

Slavni trener Juventusa je priznao da je bio u kontaktu sa klubom još od februara.

„Predsjednik Ksu Điajin i potpredsjednik Liu Jongžuo pokazali su veliku želju za saradnjom. Pogledao sam nekoliko utakmica Gvangžua u kineskoj Superligi i Azijskoj ligi šampiona. Zapamtio sam brojeve igrača i njihove igre, a uskoro ću znati i njihova imena”, istakao je Lipi.

Iskusni stručnjak (64) smatra da u Kini postoje uslovi za napredak fudbala.

„Vidio sam u gradu mnoge navijače u dresu Evergranda. Drago mi je da postoji takva strast. Već popodne počinjem sa svojom trenerskom misijom. Želim da dovedem moderni italijanski fudbalski stil u Kinu”, zaključio je Lipi.

Glavni Lipijev adut trebalo bi da bude Paragvajac Lukas Barios, koji je tek stigao iz Borusije Dortmund.

U napadu je i bivši igrač Partizana Kleo, a jedna od zvijezda je i Argentinac Dario Konka, koji je do dolaska Bariosa bio najskuplji fudbaler u istoriji kineskog fudbala.

Lipi, kao što je poznato, nije radio od Svjetskog prvenstva 2010. godine, kada je sa Italijom ispao već u prvom krugu.

„Gazeta delo sport” objavila je da će u Kini raditi za čak 10 miliona eura po sezoni.

Bonus video: