Jovović: Poništava se suština fudbala, ugrožena je i regularnost

"Ne znam jesu li u pitanju lični interesi da se nekom od naših rivala dozvoli da u pozorišnoj atmosferi omogući da pruži što bolji otpor", kaže Jovović
24 komentar(a)
Stadion, Foto: Savo Prelević
Stadion, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.05.2012. 17:36h

Jedina utakmica crnogorskog šampionata koja je mogla da privuče navijače, igraće se, izgleda, bez prisustva publike - Disciplinska komisija FSCG odlučila je juče da zaključa kapije stadiona pod Goricom i na derbiju Budućnost - Rudar, u pretposljednjem kolu šampionata (26. maj).

Kakav paradoks, prvi derbi u istoriji crnogorskog prvenstva koji bi direktno mogao da riješi pitanje šampiona, niko neće moći da gleda.

Da je ovo odluka sa kojom se čelnici podgoričkog kluba neće baš lako pomiriti, najavio je sportski direktor Nebojša Jovović odmah nakon saopštenja Disciplinske komisije. Reakcija iz podgoričkog kluba jutros je bila još naglašenija.

- Odigravanje utakmice bez prisustva publike je sankcija koja nikom ne ide u prilog i ona maltene poništava suštinu fudbala - kazao je Jovović.

Biće to treća utakmica zaredom koju će podgorički klub igrati bez prisustva navijača na domaćem terenu, nakon mečeva sa ekipama Mladosti i Zete posljednje dvije subote. FSCG je tako rigorozno kaznio Budućnost zbog incidenata njenih navijača na mečevima u gostima, protiv Grblja i Petrovca.

- Izgleda da je najlakši put bio da se krivci pronađu u “varvarima” i Fudbalskom klubu Budućnost, iako su se oba incidenta dogodila na drugim stadionima. Budućnost se na svim mečevima do sada pokazala kao odličan organizator i na našem stadionu nije bilo ni najmanjeg incidenta od početka sezone - dodaje Jovović.

Odluka “disciplinaca” FSCG, po njemu, nije adekvatna.

- Postavlja se pitanje je li ovakva kazna primjerena onom što se zaista dogodilo. Posebno sada kada se približava kraj prvenstva, kada se zahuktava borba za titulu i kada Budućnost bilježi dobre rezultate.

Na odluku Disciplinske komisije Budućnost je spremila žalbu - dakle, još postoji nada da će kapije najveće crnogorske fudbalske arene tog 26. maja ipak biti otvorene.

- Imamo pravo na žalbu i sigurno je da ćemo ga iskoristiti. Nadam se da će organi Fudbalskog saveza ipak imati razumijevanja i da će omogućiti navijačima da uživaju u fudbalu - kaže Jovović i naglašava da odlukom Disciplinske komisije FSCG neće biti pogođeni samo navijači.

- Ovim će biti spriječen veliki broj menadžera, koji su već najavili dolazak, da vide fudbalere u derbiju. Sa druge strane, naš klub će biti sputan da u prelaznom roku napravi neki transfer.

Tri kola prije kraja Budućnost ima tri boda više od Rudara. Derbi pod Goricom odlučivaće o tituli u svakoj varijatni osim da Pljevljaci ne pobijede Lovćen u 31. kolu, koje se igra u subotu.

Ukoliko Budućnost ostvari pobjedi, ili makar izvuče bod u Budvi, u derbiju će joj biti potreban samo bod kako bi sačuvala prvo mjesto uoči posljednjeg kola.

Ugrožena regularnost

Po sportskom direktoru Budućnosti odigravanje derbija pred praznim tribinama ugorizilo bi regularnost takmičenja.

- Plašim se da takva odluka direktno utiče na regularnost. Ne znam jesu li u pitanju lični interesi da se nekom od naših rivala dozvoli da u pozorišnoj atmosferi omogući da pruži što bolji otpor. Upravo zbog toga što će derbi vjerovatno odlučivati o tituli, vjerujem da će organi Saveza omogućiti da se meč igra u normalnom ambijentu - poručio je Jovović.

Bonus video: