Realova mašinerija ili Liverpulovo srce

Finale Lige šampiona igra se večeras od 20.45 časova na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Pravdu će dijeliti srpski arbitar Milorad Mažić
8 komentar(a)
Real Madrid - Liverpul, Foto: Reuters
Real Madrid - Liverpul, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2018. 10:04h

Dva giganta, dva simbola svjetskog fudbala, ali i dva različita svijeta udariće danas jedan na drugog - Real Madrid i Liverpul večeras od 20.45 časova na Olimpijskom stadionu u Kijevu odigraće finale Lige šampiona.

Najveći klub na svijetu juri 13. titulu prvaka Evrope. Treću uzastopnu. Koliki bi to podvig bio, najbolje govori podatak da u formatu Lige šampiona nijedan klub osim Reala nije spojio dvije titule. Ali, čini se da je veliki fudbalski mag, kakav je kao igrač bio Zinedin Zidan, jednako veliki trenerski lisac, pa je u startu sezone sve karte bacio na osvajanje treće uzastopne krune, što bi bio istorijski podvig kakav će biti vrlo teško nadmašiti.

"Srećni smo što smo ovdje i što igramo još jedno finale. Ove trenutke više nikada nećemo živjeti. Sada mi predstoji najteži zadatak, a to je da izaberem ko će igrati, a ko biti na klupi. Pritisak je veliki, ali i to je dio finala. Ljudi mogu da pričaju o favoritima, ali mi znamo da toga nema. Mi nismo favoriti, niko nije. Šanse su 50-50, kao uvijek u finalu. Moramo da odigramo sjajno da bismo probali da dobijemo", kazao je trener Reala.

Zidan zna kako se osvajaju titule, a njegov tim ima vjerovatno najkvalitetnije fudbalere na svijetu - predvodi ih zvanično najbolji igrač planete Kristijano Ronaldo, uvijek gladan golova, uvijek gladan trofeja. Ali, ništa manja opasnost za protivnika nisu ni Benzema, Bejl, Modrić, Kros, Isko, Sehio Ramos, Marselo...

"Svake godine se resetujemo u ovo vrijeme, pa ću u meč ući kao da mi je prvo finale Lige šampiona. Ne želimo da gledamo u prošlost, želimo da se radujemo u budućnosti", kazao je Ramos.

Legenda Reala, razumljivo, poštuje protivnika.

"Liverpul radi kao švajcarski sat. Znaju da stvore veliki broj prilika, ali potrudićemo se da tako ne bude protiv nas, da sačuvamo mrežu. Nadam se da ćemo se kući vratiti sa trofejom", istakao je Ramos.

Na drugoj strani je petostruki evropski šampion, tim koji je četiri od tih pet titula osvojio u drugoj polovini sedamdesetih i prvoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka, a potom 2005. godine ispisao možda i najljepšu stranicu tog takmičenja, nadoknadivši zaostatak od 3:0 sa poluvremena utakmice protiv Milana u Istanbulu, i osvojivši trofej boljim izvođenjem penala.

U istoriji poznati po fanatičnoj borbenosti svih generacija kluba, Liverpul se jedino na taj način može suprotstaviti Realovoj mašineriji - bar tako smatraju stručnjaci. Naime, bez obzira na ubitačan trio u napadu - Salah, Firmino, Mane - koji je ukupno postigao rekordnih 29 golova u ovogodišnjoj Ligi šampiona, smatra se da Madriđani imaju neuporedivo kvalitetniji tim. Ali, Liverpulovo srce na terenu i tribinama često je činilo čuda...

"Znamo da je Real fenomenalan tim, sa fantastičnim igračima, ali takođe vjerujemo da i mi imamo dobar tim. Potrebno je da odigramo na onom nivou za koji znam da smo sposobni. Osjećam da ako to uradimo, definitivno možemo da savladamo Real", kazao je kapiten Liverpula Džordan Henderson, zbog svoje bespoštedne borbenosti jedan od ljubimaca navijača “redsa”.

Uoči večerašnjeg meča čini se da je Real jači na terenu, Liverpul na tribinama, a da na klupi Zidan, i pored dva trofeja zaredom, nema prednost u odnosu na kolegu iz protivničkog tabora Jirgena Klopa.

"Iskustvo je važno, siguran sam da će neposredno prije meča Real imati veće samopouzdanje nego mi. Ali, to nije važno, jer se utakmica ne završava u tim sekundama. To je samo početak. Oni su zaista jaki, ali nikada nijesu igrali protiv nas. Mi smo Liverpul! Mi nismo samo dobra fudbalska ekipa, u našim genima je da možemo uraditi velike stvari", zaključio je Klop.

Njegovim riječima teško je bilo šta dodati. Treba sačekati i vidjeti imaju li šta da kažu Ronaldo i družina.

Bonus video: