Smetaju im „pravila” koja su sami postavili

Pljevljaci se dvije godine nakon što su čitali istovjetna saopštenja drugih, žale na nepisana „pravila” crnogorskog klupskog fudbala koja su oni nametnuli. Između ostalih...
10 komentar(a)
fudbal, Foto: Dailymail.co.uk
fudbal, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 12.05.2012. 06:58h

Antologijske scene odigrale su u prostorijama stadiona pod Goricom aprila 2009.

Budućnost je sa Rudarom odigrala 1:1 i izgubila ključne bodove u trci za titulu sa Mogrenom, a tadašnji predsjednik „plavo-bijelih” Kemal Đečević pred TV kamerama poklonio treneru Rudara DVD sa meča koji je pljevaljski tim odigrao tri dana ranije protiv Budvana.

- Ovo je da pokažete unucima kako ste igrali - kazao mu je Đečević.

Kleo se tada trener Rudara u sina jedinca da nema veze sa naglim padom takmičarskog žara svojih fudbalera u meču sa Mogrenom tri dana ranije. No, fama je prošla, Mogren osvojio titulu, a Budućnost završila druga.

Sezonu kasnije opet su stizale optužbe iz podgoričkog kluba, ovoga puta sa novim sastavom uprave, o navodnom „paktu” Mogrena i Rudara. Titulu je tada jurio Rudar, a Mogren, po verziji čelnika podgoričkog kluba, bio tu da „pripomogne” kada je zatrebalo.

Svaka sezona u Crnoj Gori je legendarna na svoj način, počevši od one prve, najlegendarnije od svih, kada je Zeta bila spremna i da „razmijeni” Kup, samo da bi dobila bitku za titulu u kojoj se nisu birala sredstva da bi se osvojili bodovi

Svaka sezona u Crnoj Gori je legendarna na svoj način, počevši od one prve, najlegendarnije od svih, kada je Zeta bila spremna i da „razmijeni” Kup, samo da bi dobila bitku za titulu u kojoj se nisu birala sredstva da bi se osvojili bodovi.

I napokon, u šestoj sezoni „lige bez briga”, opet je stiglo saopštenje drugoplasiranog, čisto da bi se ispoštovala tradicija, ali ovoga puta toliko licemjerno da bi na njegove navode pali samo oni koji su u crnogorskom fudbalu prisutni od ovog proljeća.

Petrovac je, po tvrdnjama ljudi iz Rudara, „odmarao” protiv Budućnosti, a protiv njih izgarao do posljednje kapi znoja, baš kao što su Mladosti i Sutjeska kombinovali timove protiv Podgoričana, što nije bio slučaj protiv njih, o čemu su „Vijesti” jedine pisale, baš kao i minulih sezona.

Pljevljaci se tako, dvije godine nakon što su čitali istovjetna saopštenja drugih, žale na nepisana „pravila” crnogorskog klupskog fudbala koja su, gle čuda, sami nametnuli. Između ostalih...

A o poštenju treba da pričaju pošteni. Na crnogorskoj klupskoj sceni takvih klubova očigledno nema. I zbog toga niko nema pravo glasa!

I „pravila” po kojima se kroji vrh tabele (šta li se tek radi na dnu?) trajaće sve dok se klubovi sami ne dogovore da ih prekinu. Ako bi Fudbalski savez Crne Gore krenuo da kroji po pravdi, prvenstvo bi se i zaista prekinulo, kako su tražili Pljevljaci, ali zbog toga što bi bili suspendovani svi klubovi, više ne bi imao ko da igra fudbal!

Pitanje je samo do kada Dejan Savićević može, ili želi, da trpi ovakav klupski javašluk. Svjestan je šta se dešava, jer nije slijep, o čemu govori hitan sastanak i upozorenje klubovima da igraju pošteno u finišu prošle sezone.

Ali, gašenje klupskog fudbala naravno da nije interes Saveza, koji bez pomoći državnih organa ne može da spriječi neregularnosti, niti da optužuje, hapsi i osuđuje. Ništa se, uostalom, nije promijenilo nakon što je Zeta prije dvije sezone kažnjena oduzimanjem devet bodova zbog “odmaranja” prvotimaca na meču sa Mogrenom. Klubovi su sami napravili fudbalsku močvaru, punu gmizavaca i insekata, u čijem će blatu jednog dana i nestati.

Stoga, titula koju će Budućnost osvojiti ove sezone, uprkos slabijem otporu nekih klubova, neće biti manje vrijedna od Rudarove 2010, ili Mogrenove 2009.

A koliko titula u crnogorskom fudbalu zaista vrijedi, vidi se po broju navijača na stadionima. Vidi se i po rezultatima crnogorskih šampiona na evrosceni. „Standardi” su postavljeni od Kopenhagena, od tada je uspjeh kada se u dva meča primi manje od 12 golova.

Zato poruka klubovima - nastavite da se brukate u Evropi, kao što ste se brukali do sada, nastavite da dajete šansu fudbalerima ispod prosjeka iz regiona umjesto igračima iz svoje škole, nastavite da se “derete” zbog lokalnih interesa (Podgorica-Pljevlja-Budva), nastavite da radite sve što ste radili do sada...

A neće poći puno vremena kada ovakva i slična saopštenja, čak i izvještaje sa utakmice, neće objavljivati više niko u crnogorskim medijima.

Ionako su pravila Fife da utakmica traje 90 minuta, da za vrijeme meča mogu da se izvrše maksimalno tri izmjene, jedina koja crnogorski klubovi poštuju.

Bonus video: