Brnović: Hoću osam boraca, Mirka i Stevana!

Volkov je u oktobru prošle godine prihvatio da igra za Crnu Goru, ali se predomislio i debitovao za Srbiju u prijateljskom meču sa Meksikom
91 pregleda 62 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 12:25h

Saopštavajući spisak za prijateljski meč sa Belgijom, 25. maja na stadionu “Kralj Boduen” u Briselu, selektor Branko Brnović je djelimično nagovijestio kako bi Crna Gora mogla i trebalo da igra u narednom periodu:

"Hoću osam igrača u polju koji su borci, kako bi Vučinić i Jovetić imali više prostora i svježine u napadu" istakao je Brnović.

Samo petorica standardna

Ova jednostavna “formula”, zahvaljujući kojoj je Crna Gora i bila u igri za Euro do posljednjeg dana prošlih kvalifikacija (i to većinom samo sa Vučinićem, bez Jovetića), vjerovatno je i jedino rješenje u trenutnoj situaciji.

Jer, Brnović se ovih dana suočava sa situacijom kakvu u prethodne četiri godine nisu imali njegovi prethodnici, Zoran Filipović i Zlatko Kranjčar - nikada manje fudbalera nije bilo standardno u svojim klubovima!

Osim Vučinića, Jovetića, Baše, Bećiraja, Drinčića i Džudovića, malo koji igrač može da se pohvali velikom minutažom.

"To je svakako situacija koja zabrinjava, plašim se i veliki je problem. Otprilike samo pet fudbalera igra standardno u svojim klubovima, a neki od njih u posljednje vrijeme nisu ni na klupi. Problem je i što nisam imao izbora da pozovem neke igrače iz naše lige, jer je prvenstvo u toku, igra se i finale Kupa, da ne bi nekog oslabio pred odlučujuće mečeve", istakao je Brnović.

Najveći problem je Simon Vukčević - veziste Blekburna već dva mjeseca nema “na mapi”, niti igra, niti ima mjesta na klupi.

"Iskreno se plašim da je zaboravio da igra fudbal. Nije on jedini koji ne igra, tu su i Savić, Jovanović... Zato smo i organizovali ovu utakmicu, da u tih pet dana pokušamo da poboljšamo formu fudbalera, možda i zabilježimo dobar rezultat", istakao je Brnović.

Uprkos problemima, uprkos surovoj lekciji protiv Islanda, crnogorski selektor kaže da ne odustaje od modela pas igre, koju je javnosti prezentirao pred tu utakmicu.

Brnović je prije Islanda najavio novi stil igre, a dobar teren u Belgiji biće idealna prilika za to.

"Tih pola sata protiv Islanda su i meni mnogo zasmetali. Kada smo vidjeli kakav je teren, odmah smo znali da to teško može da prođe. Siguran sam da će biti bolje na dobrom terenu. Pitanje je, međutim, da li ćemo to sada uspjeti, jer su Belgijanci mnogo dobri, igraju presing, odlično mijenjaju mjesta.

Odlična provjera

Belgijanci su 44. na listi Fife (11 mjesta ispred Crne Gore), ali ih predvode igrači evropskog kalibra - Kurtoa iz Atletiko Madrida, Kompani iz Sitija, Vermalen iz Arsenala, Defur iz Porta, Azar iz Lila, Vicel iz Benfike, Felaini iz Evertona...

Po Brnoviću, pred Crnom Gorom je odlična provjera.

"Gledao sam Belgijance protiv Grčke. Odlična su ekipa, sjajno se brane i napadaju. Iskreno sam iznenađen što ih nema na Evropskom prvenstvu. Ali, imamo i mi dosta dobrih igrača, jedino treba da vidimo u kakvom će stanju doći na pripreme", zaključio je Brnović.

Volkov u sastavu: Treba nam takav igrač

Lijevi bek beogradskog Partizana Vladimir Volkov vjerovatno će biti jedini igrač u istoriji koji je igrao i za Srbiju i za Crnu Goru.

Nakon što je u martu debitovao za “orlove” u prijateljskom meču sa Meksikom, Volkov se našao na spisku i imaće priliku da debituje za “sokole” u prijateljskom meču sa Belgijom.

Po novim pravilima Fife, igrač koji odigra samo jedan meč za seniorski tim neke države, ima pravo da promijeni nacionalni dres.

Volkov je još u februaru pristao da igra za Crnu Goru, ali je nakon mnogo halabuke i pritisaka iz Beograda ipak pristao da igra za Srbiju.

A sada - preokret.

"Neću više da se osvrćem na te priče, Volkov je i tada imao želju da igra za reprezentaciju Crne Gore, a ima je i sada. Mislim da je u pitanju kvalitetan igrač koji nam može pomoći. Proširićemo konkurenciju, naročito na poziciji lijevog beka, a imam u planu da jednog gurnem naprijed", kaže Brnović.

Ponovo je pozvan mladi reprezentativac Saša Balić, dok zbog obaveza u klubu (finale Kupa Rumunije) nema beka Rapida iz Bukurešta Vladimira Božovića.

Okupljanje reprezentativaca zakazano je za 20. maj u Podgorici.

Spisak - golmani

Mladen Božović (Videoton, Mađarska)

Srđan Blažić (Panetolikos, Grčka)

Odbrana

Savo Pavićević (Makabi Tel Aviv, Izrael)

Milan Jovanović (Spartak Naljčik, Rusija)

Luka Pejović (Jagijelonija, Poljska)

Marko Baša (Lil, Francuska)

Stefan Savić (Mančester siti, Engleska)

Miodrag Džudović (Spartak Naljčik, Rusija)

Vladimir Volkov (Partizan, Srbija)

Saša Balić (Krivbas, Ukrajina)

Vezni red

Nikola Drinčić (Krasnodar, Rusija)

Milorad Peković (Grojter Firt, Njemačka)

Mitar Novaković (Amkar Perm, Rusija)

Mladen Kašćelan (Ludogorec, Bugarska)

Simon Vukčević (Blekburn, Engleska)

Marko Ćetković (Jagijelonija, Poljska)

Elsad Zverotić (Jang bojs, Švajvcarska)

Napad

Stevan Jovetić (Fiorentina, Italija)

Mirko Vučinić (Juventus, Italija)

Andrija Delibašić (Rajo Valjekano, Španija)

Fatos Bećiraj (Dinamo Zagreb, Hrvatska)

Galerija

Bonus video: