Drente: Mesi me nazvao “crnjo”

"Znam da je to u Južnoj Americi uobičajen naziv, no mi to ne možemo da trpimo", rekao je Drente, a prenosi holandski Nusport.nl pozivajući se na Heldenmagazin.
57 pregleda 0 komentar(a)
Drente, Foto: Reuters
Drente, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2012. 12:36h

Rojston Drente je uzdrmao javnost optuživši najboljeg fudbalera današnjice za rasizam. Drente, koji je “vlasništvo” Reala, a koji je prethodne dvije sezone proveo na pozajmicama u Erkulesu i Evertonu, tvrdi da mu se Lionel Mesi više puta na terenu obraćao neprimjerenim rječnikom.

"Igrali smo više puta jedan protiv drugog i uvijek je bilo problema. Znate što me najviše smetalo? Ton kojim mi je govorio "negro, negro". Znam da je to u Južnoj Americi uobičajen naziv, no mi to ne možemo da trpimo", rekao je Drente, a prenosi holandski Nusport.nl pozivajući se na Heldenmagazin.

Negro znači "crnjo" i pogrdan je izraz u španskom jeziku za tamnopute osobe.

"Kad sam u Erculesu igrao protiv njega, imao sam nesuglasica s njim nakon čega mi je dao ruku. No, onda mi je ponovo nekoliko puta na utakmici rekao "pozdrav crnjo" (hola negro). Mamadu Dijara, moj saigrač iz Reala, bi mogao eksplodirati da ga se oslovi s "negro". Argentinci Gabrijel Hajnce i Gonzalo Iguain su to govorili na treningu, ali su prestali", tvrdi Drente.

Bonus video: