Crveno-bijeli dvoboj u Bukureštu

Biće to deveti put u istoriji ovog takmičenja da se za trofej bore timovi iz iste zemlje, a drugi da o peharu odlučuju španske ekipe nakon što je Sevilja 2007. savladala Espanjol...
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 11:11h

Špansko finale će se gledati u Ligi Evrope, a ne u Ligi šampiona u režiji Real Madrida i Barselone kao što se očekivalo usred sezone.

Atletiko Madrid i Atletik Bilbao u Bukureštu igraju za slavu, ponos i trofej koji bi sezonu proglasio sjajnom, s tim što Baskijci ubrzo imaju i popravni u finalu Kupa kralja protiv Barselone.

Biće to deveti put u istoriji ovog takmičenja da se za trofej bore timovi iz iste zemlje, a drugi da o peharu odlučuju španske ekipe nakon što je Sevilja 2007. savladala Espanjol.

"Iza nas je sjajna evropska avantura. Nadam se da će imati uspješan kraj", rekao je trener Bilbaoa Marselo Bjelsa, tvorac baskijskog čuda.

Bilbao je ove sezone igrao u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali je zahvaljujući odluci Uefe da izbaci Fenerbahče iz Lige šampiona (i umjesto njega pošalje Trabzonspor u elitu) bez borbe prošao dalje.

"Tada smo imali sreće, ali smo kasnije opravdali svoju poziciju. Cijele sezone smo igrali sjajno i zasluženo smo došli do Bukurešta", kazao je napadač Fernando Ljorente.

Bjelsa ili Simeone...

Na putu do finala Baskijci su bili bolji od PSŽ-a, Salcburga, Slovana, moskovske Lokomotive, a onda i od Mančester junajteda, Šalkea i Sportinga.

"Do sada smo odgledali više od 600 video zapisa. Naš trener se studiozno priprema za svaku utakmicu", istakao je majstor Iker Muniain.

Bjelsin bivši sagrač, Martin Pose, valjda je najjasnije objasnio kakav je trener Argentinac. Uostalom, ne zovu ga tek tako „ludak”.

"Došao je na moje vjenčanje sa video zapisom koji mi je pripremio. Da se ne opustim previše", rekao je Pose.

Međutim, i na klupi protivnika je trener argentinske škole, doduše, mnogo mlađi stručnjak - Dijego Simeone, igračka legenda „kolčonerosa” i čovjek čija je harizma popravila stvari na „Kalderonu”.

"Mislim da nismo bitni Marselo i ja - najvažniji su igrači na terenu, u finalu je uvijek tako. Plašim se snage Bilbaa, u pitanju je ekipa koja igra odličan fudbal, sa mnogo ritma i uvijek napada, bez obzira da li igra kod kuće ili na strani. Siguran sam da ni u ovom utakmici neće odstupiti od tog stila", jasan je Simeone.

Kako zaustaviti Falkaa i Ljorentea?

Duel u Bukureštu obilježiće i dva provjerena asa u napadu - Radamel Falkao i Ljorente.

Kolumbijski špic se već dokazao u Ligi Evrope prošle godine sa Portom (17 pogodaka), a i ove je nastavio u istom ritmu - trenutno je sa 10 golova prvi strijelac takmičenja, zajedno sa Klas-Janom Huntelarom.

Ljorente nije bio tako ubitačan (sedam puta strijelac), ali majstorije protiv Mančester junajteda, Sportinga i ostalih govore da odbranu Madriđana čeka pakao...

"Želim samo titulu, ko će da postigne gol je najmanje bitno", istakao je skromni Falkao.

Atletiko je do sada igrao šest evropskih finala (u ovom takmičenju je bio najbolji prije dvije godine), a osvojio je i Kup pobjednika kupova1962.

Preostala tri finala je izgubio - 1963. i 1986. u Kupu pobjednika kupova, te 1974. u finalu Kupa šampiona kada je bolji bio Bajern.

Baskijcima je ovo drugo finale - u prvom pokušaju (1977. godine) izgubili u od Juventusa kada se ovo takmičenje zvalo Kup Uefa.

Atletiko M. - Atletik B.

Bukurešt - Stadion "Nacional arena". Sudija: Volfgang Štark (Njemačka). Početak u 20.45.

Atletiko Madrid (4-2-3-1): Kurtoa - Huanfran, Miranda, Godin, Filipe - Suares, Gabi - Adrijan, Dijego, Turan - Falkao.

Atletik Bilbao (4-3-3): Iraizoz - Iraola, Martines, Amorebjeta, Aurteneće - De Markos, Ituraspe, Erera - Susaeta, Ljorente, Muniain.

Galerija

Bonus video: