Mladost i Sutjeska kao Zeta, na potezu FSCG

Mladost i Sutjeska na mečevima protiv Budućnosti igrali bez deset fudbalera u odnosu na mečeve sa Rudarom. Kakva je razlika i ima li je uopšte između primjera Zete iz 2009?
66 pregleda 0 komentar(a)
Mladost Zeta, Foto: Savo Prelević
Mladost Zeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2012. 09:45h

Završnica šestog izdanja crnogorskog fudbalskog prvenstva, žestoka borba i na vrhu i na dnu, donijela je sa sobom neke nuspojave koje u prošlosti, s vremena na vrijeme, i nisu bile nekarakteristične za najmlađi evropski šampionat.

Radi se o procjenama trenera da dvije utakmice u sedam dana nemaju baš podjednaku težinu, te da su neki mečevi ipak važniji od drugih. Fudbaleri, obično oni najbolji, dobijaju “kolektivni odmor” kako bi gledajući utakmicu sa tribina sačuvali snagu za “derbi” ili “presudnu utakmicu” koja dolazi nekoliko dana kasnije.

Protivnička ekipa kojoj se posreći da protiv sebe ima “šaren” i maksimalno podmlađen sastav rivala obično bez problema dođe do pobjede, za razliku od ekipe koju potjera maler da joj protivnik suprostavi najjači sastav!?

Jesu li ove “pojave”, koje su posebno bile primjetne u posljednjih nekoliko kola, protivne duhu sportskog fer-pleja i zakonskih odbredbi Fudbalskog saveza Crne Gore?

Mladost bez desetorice

Ekipa Mladosti je u subotu protiv Budućnosti nastupila bez čak deset fudbalera koji su sedam dana ranije pružili sjajan otpor Rudaru i nezasluženo ostali bez boda, možda čak i sva tri.

Kostić, Popović, Lončar, Šofranac, Golović, Pejaković, Bulatović, Pavićević i Rašović – imena su fudbalera Mladosti koji su počeli meč pod Goricom (i izgubili 6:0), a nije ih bilo u prvoj postavi sedam dana ranije protiv Rudara.

Za razliku od njih, Pljevljacima su se suprostavili sasvim drugi fudbaleri: Marčelja, Tomić, Živković, Nikola Dževerdanović, Martinović, Mijušković, Raičević, Rotković i Merdović, te Savićević koji je ušao sa klupe.

Po završetku meča, pomoćni trener Mladosti Vladan Tomić kazao je da nije bilo nikakvog odmaranja, te da su povrede i kartoni iskrojili sastav:

- Četvorica fudbalera bili su suspendovani, dok su Marčelja i Merdović presedjeli na klupi zbog povreda.

U disciplinskom biltenu FSCG koji je izašao u petak navedeno je da trojica igrača Mladosti nemaju pravo da nastupe protiv Budućnosti zbog suspenzija: Martinović, Raičević i Nikola Dževerdanović. Šta je onda sa ostalih sedam, je li moguće da su se svi povrijedili naprasno a da to njihov klupski kolega nije znao kada je najavljivao sastav za “Vijesti”?

Stoga se postavlja logično pitanje je li ekipi Mladosti „važniji“ sjutrašnji meč sa Bokeljom od gradskog derbija pod Goricom, zbog čega je očigledno patio Rudar, koji je protiv Mladosti imao neuporedivo teži posao nego Budućnost.

Postava Mladosti u gradskom derbiju u subotu značajno je odudarala od sastava ekipe sa Starog aerodroma i iz nekih ranijih mečeva - recimo sa Mogrenom u Budvi (počelo je čak osam fudbalera koji nisu igrali prije tri dana), ili u prethodnom meču protiv Budućnosti na Starom aerodromu (devet), kada su „plavo-bijeli“ imali neuporedivo teži put do pobjede nego u subotu.

I Sutjeska „odmarala“

Drastičan je i primjer Sutjeske, koja je u 24. kolu, takođe protiv Budućnosti, pod Goricom igrala bez čak devet fudbalera koji su samo četiri dana ranije igrali sa Rudarom kraj Bistrice.

Lakićević, Đurović, Krivokapić, Kosović, J.Nikolić, Zogović, B. Nikolić, Pejović, i Marković – igrači su koji su se suprostavili Rudaru, a nisu dobili šansu da počnu meč protiv Budućnosti.

Podgoričanima se, naime, suprostavila drugačija postava, sa Radovićem, Vukovićem, Žižićem, Janjuševićem, Ćirakovićem, Ćukovićem, Stijepovićem, Stefanovićem, Šušnjarom i Jovovićem.

Uvidom u dosadašnje mečeve Sutjeske, lako je zaključiti koja je prva, a koja druga postava Nikšićana, ne računajući najboljeg strijelca Šušnjara.

Baš kao i Mladost, i Sutjeska tri dana nakon meča protiv Budućnosti ima „važniji“ meč sa Bokeljom.

Zeta je brutalno kažnjena

Kada je maja 2009. godine, tokom grčevite borbe Mogrena i Budućnosti za titulu, Zeta Budvanima suprostavila drugu postavu, a Podgoričanima najjaču, reakcija Fudbalskog saveza Crne Gore bila je žestoka - Golubovčanima je oduzeto čak devet bodova, a trener Dejan Roganović kažnjen zabranom obavljanja funkcije u trajanju od 12 mjeseci.

U obrazloženju odluke navedeno je da nisu postojali opravdani razlozi da Zeta i njen trener Roganović na utakmici protiv Mogrena izvedu sastav bez većeg broja standardnih igrača koji nisu povrijeđeni, bolesni ili kažnjeni. Navedeno je i da Disciplinska komisija smatra da su FK Zeta i njen trener ovakvim postupkom izvršili nedozvoljenu radnju iz člana 80 Disciplinskog pravilnika FSCG.

Uzalud su se tada iz Zete pravdali povredama, umorom, problemima sa finansijama, tvrdnjama da su i mladići dio prve ekipe... Baš kao što se sada na identičan način pravdaju iz Mladosti i Sutjeske...

Sličnosti i razlike

Kakva je razlika i ima li je uopšte između primjera Zete iz 2009. i primjera Mladosti i Sutjeske iz ove godine? Čini se da ona apsolutno ne postoji sa strane primjene propisa! Ima li Fudbalski savez Crne Gore osnova da i sada preuzme disciplinske mjere, kao što ih je imao prije tri sezone? Pozivajući se na član 80 u slučaju Zete, FSCG bi morao da se na isti pozove i sada! Da ne bude jednome po babu, drugome po stričevima...

Možda je jedina razlika (potpuno nebitna jer nema veze sa pravom) u tome što je reakcija (tada) oštećene strane, Budućnosti, bila vrlo glasna, dok Rudar ove sezone zbog enormnih problema u klubu nema ni snage za reakciju. Tada je, takođe, još tinjao „rat“ Budućnosti i Zete, dok sadašnja verzija crnogorskog šampionata ipak ne poznaje takva neprijateljstva. Iz Mladosti i Sutjeske možda nisu imali namjeru da direktno utiču na borbu za titulu, ali su „biranjem“ protivnika očigledno uticali.

Kada bi FSCG sada oduzeo ekipama Sutjeske i Mladosti po devet bodova, Nikšićani bi ispali iz lige, Podgoričani bi morali u baraž.

U svakom slučaju, FSCG je na potezu...

Bonus video: