Rekord Mesija, ali šampion je Real!

Pobjedom u Baskiji od 3:0, Real svrgnuo Barselonu i osvojio 32. titulu u klupskoj istoriji. Mesi za utjehu srušio rekord Gerda Milera
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 22:20h

Hiljade navijača napunili su madridski trg "Sibeles", a Ronaldo i drugovi slavili 400 kilometara dalje, u Baskiji - Real je šampion Španije, dva kola prije kraja, 32. put u klupskoj istoriji!

Šampionska utakmica Madriđana bila je presjek cijele sezone u Primeri - ubitačno, lepršavo, efikasno. Atletik Bilabo je poražen u svojoj kući sa 3:0, a Žoze Murinjo završio na rukama fudbalera, kao prvi trener koji je osvojio titule u četiri različite zemlje (Porto, Čelzi, Inter, Real).

"Un campeon como una Catedral" (Šampion kao Katedrala), napisala je "Marka", aludirajući na proslavu titule na Katedrali, kako nazivaju stadion Atletika.

Realova domaća sezone jedna je od najboljih u istoriji španskog fudbala - 115 golova, 36 pobjeda, uz samo dva poraza. Biće definitivno najbolja ukoliko Murinjova četa u preostala dva kola savlada Granadu i Majorku, čime bi broj osvojenih bodova zaokružila na 100, što nikom nikada nije pošlo za rukom u Španiji.

A sezonu bez titule i Lige šampiona Leo Mesi će pamtiti po nevjerovatnom ličnom ostvarenju - Argentinac je het-trikom protiv Malage (4:1) stigao i prestigao rekord legendarnog Njemca Gerda Milera po broju datih golova u jednoj sezoni u svim takmičenjima, ostvaren 1972/73.

Milerov rekord iznosio je 67, a Mesijev iznosi 68. Najbolji svjetski fudbaler postigao je nestvarnih 46 golova u Primeri, 14 u Ligi šampiona, dva u Kupu Kralja, jedan u Uefa Superkupu, tri u španskom Superkupu, te dva na Svjetskom prvenstvu klubova.

Večeras protiv Malage, u utakmici koja je bila bitna valjda samo zbog Mesijeve lične statistike, i saigrači su igrali za Argentinca, omogućivši mu da puca dva penala. Treći gol na meču Mesi je postigao na asistenciju Inijeste.

Goleadu na "Nou Kampu" otvorio je Karles Pujol, a Malaga se golom Rondona samo privremeno vratila u igru.

Pep Gvardiola ponovo je samo formalno sjedio na klupi, a ekipom komandovao njegov nasljednik Tito Vilanova.

Malaga je poražena, ali nije previše izgubila u borbi za četvrtu poziciju. Jer, Levante je poražen u Saragosi, a Atletiko Madrid odigrao samo 1:1 kod kuće sa Real Sosijedadom.

U vrelom derbiju Andaluzije slavio je gost - Betis je golom Ečebarije u drugom minutu sudijske nadoknade savladao Sevilju.

Rezultati:

Atletik Bilbao - Real Madrid 0:3

Iguain 16, Ozil 20, Ronaldo 50

Barselona - Malaga 4:1

Pujol 14, Mesi 35, 59 (oba iz penala), 64 - Rondon 26

Valensija - Osasuna 4:0

Aduriz 77, 87, Honas 83, 88

Majorka - Rajo Valjekano 1:0

Kastro 62

Sevilja - Betis 1:2

Negredo 5 - Ečabarija 43, 90+2

Saragosa - Levante 1:0

Oriol 11

Atletiko Madrid - Real Sosijedad 1:1

Gabi 54 - Vela 90+2

Utorak:

Sporting Hihon - Viljareal 2:3 (1:2)

Granada - Espanjol 2:0 (2:1)

Hetafe - Rasing 1:1 (1:0)

Galerija

Bonus video: