Njemački političar predlaže kolegama bojkot dijela EP

Polenc je u jednom televizijskom intervjuu obrazložio da bi to trebalo učiniti zbog lošeg tretmana bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je na izdržavanju zatvorske kazne
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 13:47h

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Rupreht Polenc predložio je danas političarima da razmotre mogućnost bojkota dijela utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva koje se ovog ljeta održava u Poljskoj i Ukrajini.

Polenc je u jednom televizijskom intervjuu obrazložio da bi to trebalo učiniti zbog lošeg tretmana bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je na izdržavanju zatvorske kazne i koja je u znak protesta zbog lošeg tretmana počela štrajk glađu.

"Svako treba da razmisli da li želi da prihvati poziv i pravi se kao da se ne događa ništa. Vjerujem da će mnogi odlučiti da u takvim okolnostima žele ipak da ostanu kod kuće", rekao je Polenc.

Taj političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel podsetio je i na sudbinu još 20 članova bivše ukrajinske vlade protiv kojih je takodje otvoren istražni postupak, i ocijenio da to stvara utisak da se pravosuđe zloupotrebljava u političke svrhe.

Polenc je, međutim, naveo da Fudbalski savez Njemačke (DFB) ne bi trebalo da učestvuje u protestima, već da je to zadatak političara.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih, koji je zadužen i za sport, takođe je posredno zaprijetio da neće prisustvovati utakmicama EP koje se održavaju u Ukrajini.

"Problem mi je da kao ministar zadužen za sport tokom EP gledam utakmicu znajući da se na udaljenosti od nekoliko kilometara neko ne tretira po pravilima koje smo mi zajedno prihvatili u zajednici civilizovanih država", rekao je Fridrih.

Niz njemačkih vodećih političara tražio je da se oboljeloj Juliji Timošenko obezbijedi doličan tretman ili da se pusti da ode na liječenje u inostranstvu.

Predsednik Njemačke Joahim Gauk otkazao je juče učešće na samitu predsjednika centralonoevropskih država koji bi trebalo da bude držan na Krimu sredinom maja.

Evropsko prvenstvo u fudbalu traje od 8. juna do 1. jula, a igra se u Poljskoj i Ukrajini. Otvaranje i prva utakmica su u Varšavi, ali se već dan kasnije igra i u Harkovu, gde zatvorsku kaznu i izdržava Julija Timošenko.

Komentatori su u Njemačkoj njeno hapšenje i kažanjavanje protumačili kao osvetnički potez političkog pravosuđa izveden po nalogu predsjednika Viktora Janukoviča.

Bonus video: