Senzacija - Čelzi u finalu Lige šampiona!

Čelzi remizirao na "Nou Kampu" i smijenio aktuelnog šampiona. Barsa imala i igrača više i penal, ali je sve bilo premalo...
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 21:08h

Bogovi su bili uz Čelzi, u fudbalu se sve vraća, pa makar moralo da prođe i nekoliko godina da pravda dođe na svoje.

Aktuelni šampion je pao, jasno je da od odbrane titule neće biti ništa - Čelzi je odolio na „Nou kampu” (2:2) i režirao senzaciju koju vjerovatno ni najveći optimisti nisu očekivali.

„Plavci” su bili jači od svega, i od tika-taka Barse, i od sudija, ali i od svih prognoza, pa je finale u Minhenu 19. maja nagrada za Čelzijevu fanatičnu borbenost, za mirnoću Roberta di Matea, za Didijea Drogbu koji je igrao i lijevog i desnog beka po potrebi...

“Došli smo da patimo, znali smo da tako mora da bude. I preživjeli smo, rekao bih potpuno zasluženo idemo u finale”, rekao je Petr Čeh, jedan od junaka.

Kad ni glupost Terija ne pomaže Barsi...

Barselona je krenula od starta da muči Čelzijevu odbranu, ali sem dvije šanse Lionela Mesija (jednom sjajno odbranio Čeh) i nije bilo previše problema za goste.

Onda je jedan napad promijenio sve, a Kuenka asistirao Busketsu za gol koji je Barsu lansirao u poziciju koju je željela.

To kao da je bio uvod u pakao, jer je samo nekoliko minuta kasnije Čelzi ostao sa 10 igrača na terenu. Džon Teri je napravio glupost, udario je koljenom s leđa Aleksisa Sančesa, a sudijama ne treba mnogo da dokažu naklonost Barsi.

Englez je dobio direktan crveni karton, a Hose Bosingva (prethodno zamijenio povrijeđenog Gerija Kejhila) vjerovatno prvi put u karijeri morao da zaigra na poziciji štopera.

A kada je uslijedio pogodak Inijeste činilo se da domaćin sprema goleadu...

“Mislio sam da vrijeme nikad neće proći, sat je bio previše spor za ovakvu utakmicu. Nismo smjeli ni trena da pomislimo da idemo u finale, ali sam kad je pogodio Tores odahnuo”, kazao je Frenk Lampard.

Ramirešova majstorija kao najava senzacije

Čelzijeva reakcija nakon 0:2 je bila čudesna - Lampard je dao sjajan pas, a Ramireš u sudijskoj nadoknadi pokazao da se u svakom brazilskom fudbaleru krije neviđena klasa.

Sa ivice kaznenog prostora je potkopao loptu, Valdes je ostao zaleđen i Čelzi je odjednom, iako sa desetoricom, imao sve - san o finalu na „Alijanc areni” je postao itekako realan...

I, kako to obično i biva, hrabru igru u drugom poluvremenu nije mogao da poremeti ni sudija - Drogba je skrivio penal nad Fabregasom, a Leo Mesi pogodio prečku (promašio treći penal ove sezone) i tada je bilo jasno da se na „Nou kampu” sprema ishod koji se neće svidjeti Pepu Gvardioli.

"Nikad nismo prestali da vjerujemo. Prije tri, četiri mjeseca su nas svi otpisivali, ali naša želja je bila nevjerovatna", rekao je Ešli Kol.

Za kraj Čelziju ostaje da krpi tim za finale, jer u njemu neće biti Terija, Baneta Ivanovića, Raula Meireleša i Ramireša zbog suspenzija.

“Ovo je veliki uspjeh igrača, oni su ga zaslužili. Mnogi su nas otpisali, a bilo je još teže poslije isključenja Terija, jer smo morali da mijenjamo sve. Da li sam ljut na Džona? U životu svi pravimo greške, naravno da nisam. On je ljudsko biće, a svi znamo da je rođeni lider”, rekao je Di Mateo i odbio da odgovori na pitanje koga bi želio u finalu.

“Najvažnije je od svega da smo mi izborili finale, a ko je rival tamo je najmanje bitno”.

Kraj velike ere?

Ni u jednom od dva meča sa Čelzijem, ponajmanje u onom s Realom, Barsa nije ličila na sebe, Mesija nije bil nigdje, Gvardiola se pogubio sa izmjenama i sistemom...

Da li se velikoj Barsinoj eri približio kraj? Gubitak dva najvažnija trofeja u sezoni (Primera i Liga šampiona) govore da je „blaugrana” u problemu, bez obzira što mnogi i dalje misle da je u pitanju najbolji tim na planeti.

„Da li je ciklus završen...? Suština je da ovaj tim ne može da igra drugačije - samo napadački. Zato je i eliminisan nakon što je kod 2:0 imao sve što je mogao da poželi”, napisao je katalonski „El mundo deportivo”.

“Svima nam je teško, izgubili smo meč u kojem smo imali sve, stvarali šanse... Ovaj tim će, međutim, da bude još bolji naredne godine, siguran sam u to. Žao mi je navijača, nikada nisam vidio tako tužnu publiku na „Nou Kampu” poslije poraza”, rekao je Fabregas.

Valjda i podatak da je Barsa prvi put nakon 20 godina propustila šansu da dobije meč u kojem vodi sa dva gola razlike govori da je ovog puta nebo bilo na strani Čelzija...

„Noćna mora na „Nou kampu”, istakla je madridska „Marka”.

Barselona – Čelzi 2:2 (prvi meč 0:1)

Barselona – Stadion „Nou kamp”. Gledalaca: 95.845. Sudija: Džunejt Čakir (Turska). Strijelci: Buskets u 35, Inijesta u 43. za Barselonu, Ramireš u 45. i Tores u 90. minutu za Čelzi. Žuti kartoni: Inijesta, Mesi (Barselona), Mikel, Ramireš, Ivanović, Čeh, Lampard, Meireleš (Čelzi). Crveni karton: Teri (Čelzi).

Barselona (3-4-3): Valdes – Pike (Danijel Alveš), Maskerano, Pujol - Buskets, Fabregas (Keita), Ćavi, Inijesta - Sančes, Mesi, Kuenka (Teljo).

Čelzi (4-3-3): Čeh - Ivanović, Kejhil (Bosingva), Teri, Kol - Raul Meireleš, Obi Mikel, Lampard – Ramireš, Drogba (Tores), Mata (Kalu).

Galerija

Bonus video: